The Courtyard Recreational Space by Nischal Abhaykumar

Home > Winners > #76233


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
The Courtyard

PRIMARY FUNCTION:
Recreational Space

INSPIRATION:
The site previously formed part of the garden of a house occupied by the clients' grandparents. The design of the new building was intended to minimise its impact on this existing house, both during and after its construction. A desire to maintain a connection with the existing house informed the decision to keepas much of the existing garden area as possible, and to position the entrance to the new building so it opens onto this space.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The aim was to create a unique building using mass-produced components – cheap price and with short execution timeline. Rectangular in plan, the two-storey building features a flat roof, corrugated metal walls and a mild steel frame. Corrugated polycarbonate sheet facade encases the multi-purpose event space on the first floor. Thin and translucent material is used to replace the regular exterior walls, where natural light can be maximised in the interior space.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The inside of this polycarbonate sheet facade is lined by rich textured drapes to control the amount of natural light inside during specific shows and events. Windows are made from the same material as the walls, so they don't offer any additional light but can be opened to let fresh air into the building. At night, lights glowing from within transform the building into a huge light-box along the streetscape.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The building was completed in June 2018 and the duration of construction was 75 days.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
A steel structure made up of I-beams is on show inside the building and has been painted black. Deck sheet ceilings are left exposed, while the floors encompass a mixture of concrete and timber.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Built-up area - 3500 sqft. (New building only) Site area - 6000 sqft.

TAGS:
Adaptive re-use, modern, industrial, old and new, polycarbonate box

RESEARCH ABSTRACT:
Public space is and has been an integral part of communities, serves as a location for people to meet, relax and exchange ideas - refreshment of ones mind or body after work that amuses or stimulates. Informal open recreational space is that which provides opportunities for more passive recreational pursuits. It may also have a scope for informal play. Participation in recreation is regarded as being essential in contributing to people's well being.

CHALLENGE:
The designated space earlier comprised of a single two-storey building along with a courtyard, set in the client’s grandparents’ house. It is almost a 50-year-old residence along with a garden café that was utilised for events. In the absence of a dedicated space for various functions, the setting of the space was informal and could not generate much revenue. In order to fill the gaps in the existing design, a new structure was introduced and made sure that it would not overpower the older one in height or by use of materials.

ADDED DATE:
2019-02-12 09:41:42

TEAM MEMBERS (4) :
Nischal Abhaykumar, Jesal Pathak, Preethi B Raju and Karamveer Singh

IMAGE CREDITS:
Shamanth Patil Photography

Visit the following page to learn more: http://www.mnine.in
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
M9 Design Studio

PROFILE:
Founded in Bangalore, M9 Design Studio strives to impact people through places. No matter what project we’re designing, we always aim to make a difference in the city’s landscape. We envision spaces that will inspire people, help them connect with one another, and enrich the human experience. We do this by embracing the life, love, and diversity of the city. Recognizing that every great design is the result of a combination of ideas, we’re inspired by the dynamism of urban life.

NOMINATION DETAILS

The Courtyard Recreational Space by Nischal Abhaykumar is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Nischal Abhaykumar is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

The Courtyard Recreational Space by Nischal Abhaykumar is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2018 - 2019.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Nischal Abhaykumar.

· Click here to view the profile and other works by Nischal Abhaykumar.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Nischal Abhaykumar's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like The Courtyard Recreational Space? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Nischal Abhaykumar, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |