Cube House Family Residence by Bhairavi Dhoot and Ujjaval Parekh

Home > Winners > #82928


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Cube House

PRIMARY FUNCTION:
Family Residence

INSPIRATION:
Climatic design principals have been used to outcome contextual constraints and provide opportunity for design expression. The cubic volume is the core concept of the house reflecting the nature of the family. It is planned with stepped terraces in the north and the east to maximize daylight while the raised blocks of the west and south overshadow these terraces. With its form the house successfully opens itself towards its landscaped areas offering green vistas from the internal spaces.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
A multigeneration family house manifested as a blend of modern aspirations and traditional values of its habitants. Situated within a dense urban fabric, the site demanded careful consideration of massing to maintain privacy and openness. The physical form is conglomerated within a single cubic volume leaving one third of the land for landscaping. All components of the house adhere to this inherent geometry at various scales. The overall composition of the cube exuding clarity and simplicity.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Not Applicable

PROJECT DURATION AND LOCATION:
March 2016- January 2018. Ahmedabad, Gujarat. India.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The bold contrasting external finishes such as brushed colored lime plaster and texture paints define different volumes of the house thus bringing a new sense of vibrancy in the neighborhood. The use of red travertine on the compound wall and landscape features not only enhances the user experience but also rejuvenates the street. The internal material palette is an amalgamation of various materials used in specific spaces. Within this mixed palette the extensive use of teak timber in staircase, the bridge, internal doors and the double height screen conveys the warmth within the house. The lime plastered ceiling with exposed concrete finish defines the uniform character of all internal spaces.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The residence edifices multiple living areas, five bedrooms and an entertainment zone with a home theatre, gym and a spa. The heart of the house is the double volume family space attached to an intimate open courtyard. The transparent nature of the courtyard allows unobstructed visual connections across its large floor plate. The staircase and the lift shaft segregate the private bedroom spaces, social living and recreational lifestyle spaces across all floors. Hence the staircase plays a pivotal role in the overall movement in the house. Enhancing the staircase is the interactive and dynamic screen bringing joy to the stair users. This rotating timber planked screen veils the staircase and forms a tall backdrop for the double volume family space. Each bedroom relishes an extended open or semi open space in the form of a terrace or a balcony enhancing the experience of the space and the cross ventilation within the rooms.

TAGS:
Familyresidence, architectureindia, cubehouse, steppingterrace, ahmedabadhouse, clarity&simplicity, climaticdesignprincipal, evolutionofcube, interactivescreen

RESEARCH ABSTRACT:
Not Applicable

CHALLENGE:
Not Applicable

ADDED DATE:
2019-03-06 11:38:05

TEAM MEMBERS (7) :
Ujjaval Parekh (Principal Architect), Bhairavi Dhoot (Principal Architect), Krunal Mistry (Senior Architect), Meel Panchal (Architect), Shruti Talsania (Architect), Innovative Designs-Mr. Rutvik Dave (Structure Design) and Pastel Green_Creatives-Ms. Brinda Pancholi (Landscape Architect) Mr. Chetan Vyas, (Plumbing Consultant)

IMAGE CREDITS:
Image#1: Photographer Ar. Krunal Mistry, Entrance shot, 2016
Image#2: Photographer Ar. Krunal Mistry, North Face, 2016
Image#3: Photographer Ar. Krunal Mistry, Composition of the Den, 2016
Image#4: Photographer Ar. Krunal Mistry, Double Height Family Living, 2016
Image#5: Photographer Ar. Krunal Mistry, Inside Out Connections, 2016


Visit the following page to learn more: https://www.reasoninginstincts.com/cube-house
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
-

PROFILE:
-

NOMINATION DETAILS

Cube House Family Residence by Bhairavi Dhoot and Ujjaval Parekh is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Bhairavi Dhoot and Ujjaval Parekh when results are announced.
AWARD DETAILS

Cube House Family Residence by Bhairavi Dhoot and Ujjaval Parekh is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2018 - 2019.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Bhairavi Dhoot and Ujjaval Parekh.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Bhairavi Dhoot and Ujjaval Parekh.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Bhairavi Dhoot and Ujjaval Parekh's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Cube House Family Residence? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Bhairavi Dhoot and Ujjaval Parekh, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |