BaseCamp Lyngby Student Housing by Lars Gitz Architects

Home > Winners > #99940


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
BaseCamp Lyngby

PRIMARY FUNCTION:
Student Housing

INSPIRATION:
The concept and the organic form were inspired by the context. This part of the city has a very natural and green character that the building is in harmony with. The idea was to bring students closer to the nature and motivate them to interact with it. The project had to satisfy the low-cost an sustainability demand. A trapezoid repeatable shaped module that rotates differently within the same radius was invented, creating the round organic shaped structure. The structure is uninterruptedly running all the way through the site, creating a walking path in the nature on top of the building.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Studentcampus BaseCamp Lyngby is built on a relatively flat site covering 34.300 sqm. while being well integrated into green Lyngby neighborhood. At the entrance to the plot, the building rises slowly from ground level to the maximum height of six floors, inviting both inhabitants and visitors to enjoy the multiple green courtyards or to take a stroll along the serpentine path running in full length at the roof. Great views, gardens and many species of smaller trees and bushes make for an interesting walk in the park like landscape. The curved shape of the building wraps around smaller courtyards, creating well defined intimate spaces for the students to meet, read or simply relax.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Basecamp Lyngby is a serviced campus run by a team known as Basebuddies. All rooms are furnished and have private bathrooms. The majority have their own kitchenette to. The interior design is made by Studio Aisslinger and provides great qualities in the rooms and common areas. Common areas are designed to enhance social interaction. In the curved main building as kitchens and living rooms. The round central building is made solely for the students to meet and contains space for play, party, fitness, lectures and studying.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Construction start 06/01/2018 Expected construction completion date 08/01/2020 Location: Skovbrynet 2, 2800 Kongens Lyngby, Denmark

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The building is certified at a DGNB Denmark “silver level”. The green roof provides a rainwater buffer, purifies the air, reduces the ambient temperature and saves energy. The facade is Rock Panel Durable and is certified BRE (Building Research Establishment) Class A+. 90 % of the energy of extracted air is reused in heating. Floor constructions accumulate heat during the day and minimize the need for heating at night. Facades are glazed in full height, so spaces are bathed in sun and daylight.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The building of 37317 sq.m. lies on a 34300 sq.m. relatively flat site. It is 16,3 m wide and approx 1 km long. The buildings highest point is 22 m with its 6 levels in the south and from there it lowers its height all the way to the level 0 where the path connects. It is playfully wrapped around a vast common space in a round shaped building (1300 m 2) that visually reinforces the whole campus. Thus, bringing together all the shared functions and facilities by meeting the needs of students and residents of today and the near future.

TAGS:
Student housing, Residential architecture, Green roof, Sustainability, Nature interaction, Harmony

RESEARCH ABSTRACT:
The location is in the midst of beautiful nature, close to Lyngby Lake and the Unesco preserved park “Dyrehaven”. The city center and Denmark's Technical University (DTU) are reachable by bike within a few minutes. A 1000 bike parking spaces encourage the use of the greenest transport possible and the train station located nearby adds to this – thereby also making the capital, Copenhagen, reachable within only 20 minutes. The lake is just by the southern side of the plot, which provides the opportunity to hike, sail or kayak within a short reach. Since the project is relatively large for the area, it has been an ambition to give something back by making the roof park accessible for the public, and in that way improve and attract the local community in relation to social, economic, and environmental aspects.

CHALLENGE:
The biggest creative challenge in this project was to create interesting and context inspired architecture by keeping the costs very low. In order to achieve that, only one module would be repeated in ways that could create organic shapes. After a few months of research the trapezoid shape was invented. This repetitive module creates the organic looking serpentine structure playfully positioned around old vegetation that existed on the plot.

ADDED DATE:
2020-02-21 13:40:27

TEAM MEMBERS (4) :
Architect: Lars Gitz Architects , Architect: Jon Clausen , Architect: Nevena Milosevic and Constructive architect: Kim Clausen

IMAGE CREDITS:
Image #1: Illustrator Lars Gitz Architects, Front view, 2017
Image #2: Illustrator Kragh & Berglund Landscape architecture & Urban Design, Entrance, 2019
Image #3: Illustrator Lars Gitz Architects, Common building, 2017
Image #4: Illustrator Lars Gitz Architects, Site visualization, 2017
Image #5: Photographer BaseCamp Student, Work in progress, 2019
Video Credits: Kragh & Berglund Landscape architecture & Urban Design and Lars Gitz Architects, 2019

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to Lars Gitz Architects, 2020.

Visit the following page to learn more: https://www.larsgitz.com/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
BaseCamp Student

PROFILE:
BaseCamp Student began as a response to the lack of design-led student housing across Europe. Founder and CEO Armon Bar-Tur envisioned a merging of American community-focused living and European aesthetics and design and amenities. They enlisted Berlin-based industrial designers Studio Aisslinger for the interior. The style is kept modern with splashes of color in key areas. Student housing has often been a forgotten endeavor in Europe, with buildings converted to university use without considering the needs and desires of students. BaseCamp aims to change that by designing spaces with students in mind, both in terms of facilities and aesthetics.

NOMINATION DETAILS

Basecamp Lyngby Student Housing by Lars Gitz Architects is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Lars Gitz Architects when results are announced.
AWARD DETAILS

Basecamp Lyngby Student Housing by Lars Gitz Architects is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2019 - 2020.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Lars Gitz Architects.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Lars Gitz Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Lars Gitz Architects' Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Basecamp Lyngby Student Housing? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Lars Gitz Architects, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |