Interpretation Centre of Romanesque Exhibition Centre by spaceworkers

Home > Winners > #90750


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Interpretation Centre of Romanesque

PRIMARY FUNCTION:
Exhibition Centre

INSPIRATION:
Based on the concepts of Romanesque architecture in Portugal, the building aims to be a transitional element between the present and the distant past. In an austere way, the volumetric proposed contains the principals of unity within diversity, appearing under the form of several volumes with different heights and dimensions, demonstrating the diversity that Romanesque buildings have left us. Therefore, each volume ceilings reinterprets one of the roof types used in Romanesque architecture.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The building is composed by seven apparent concrete volumes with different heights.Each one represents a distinct exhibition space.To explore the relation between them,it was created a central body covered by glass that procedes them entries.This central space explores the contrast bright/dark between it and the exhibition spaces.Therefore, the building tries to be contemporary without forgetting the important Romanesque past, creating an atmospheric symbiosis between this different times.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The entire exhibition was designed to promote the interaction of the public, making them feel an integral part of it. The visitor is required to interact with the exhibition in order to obtain more information and deepen his knowledge of the different terms on which the exhibition focuses.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The building is located in the village of Lousada that belongs to Oporto district. Is is located in an area that is an expansion of this village ant it is marked by a strong relationship with an urban square called Praça das Pocinhas and withe the Senhor dos Aflitos Church - a strong reference in the town center. The project concept started in 2011 and and the construction was finished in 2018. It is open to the public since september 2018.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
In a clear allusion to the past constructions, which was built using the local materials like stone and wood, here we use the stone of our days, the concrete. The wood-texture on the concrete facades mark the straight connection that this kind of architecture established with the surrounding nature.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
1580m2 - 57000 mm x 30000 mm x 15000 mm

TAGS:
Romanesque, concrete, architecture, Volumetric, interpretation, concrete volumes, Interpretation centre of the romanesque, Unity within diversity, Portuguese romanesque, Romanesque route,

RESEARCH ABSTRACT:
The project seeks for a close relation between the old romanesque architecture and the architecture of nowadays. During the concept fase were study all of the Romanesque typology present in the region extracting of this research the most easily recognised elements of this architecture for transposing them into a contemporary building. The final design seek for a contemporary approach of this Romanesque elements that allow people to immediately recognise that this new build as something to do with the old romanesque buildings. Once inside, the scale, the light and the proportion of the spaces was also based on the old romanesque buildings, remind us the ancient Romanesque construction.

CHALLENGE:
One of the most challenging things of this design was the impact on the center of the village during its construction. The build is very auster, like all of the architecture of the romanesque period, and in the first instance this austerity was not being welcomed. Now with the building completed they full understand his meaning and the building is much loved for the whole population .

ADDED DATE:
2019-08-28 09:28:11

TEAM MEMBERS (6) :
Principal Architect: Henrique Marques, Principal Architect: Rui Dinis, Architect: Rui Rodrigues, Architect: Rui Miguel, Architect: Sérgio Rocha and

IMAGE CREDITS:
Main Image #1 : Fernando Guerra FG+SG
Optional Image #1 : Fernando Guerra FG+SG
Optional Image #2 : Fernando Guerra FG+SG
Optional Image #3 : Fernando Guerra FG+SG
Optional Image #4 : Fernando Guerra FG+SG
Video Credits: Building Pictures

PATENTS/COPYRIGHTS:
spaceworkers

Visit the following page to learn more: https://cutt.ly/CeteMqa
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
spaceworkers

PROFILE:
spaceworkers® is an architecture and design studio located in Paredes, northern Portugal, founded by the current creative directors Henrique Marques and Rui Dinis and its financial director Carla Duarte. The atelier bases its practice on exploring and constantly seeking new paradigms of contemporary architecture in order to achieve a close relationship between form and emotions. The work of the studio reflects the pragmatic vision with which it faces the challenges and the critical spirit with which it evaluates the context that surrounds it, appealing to the sensitivity of its clients for a new way of looking and perceiving space in its sensorial dimension. The spaceworkers atelier was nominated in 2013 for The Great Indoors Prize with the Information Center of the Romanesque Route project which in 2014 received a special honorable mention from the Architizer online platform under its international prize architecture A + Awards. In the year 2015, with the project Sambade House, was winner of the Building of the Year Award 2015 promoted by the site Archdaily and with the same project also won the A + Awards 2015 in the category Private Houses XL Popular Choice promoted by the platform Architizer. In the same year the atelier also integrated the Architects' Directory promoted by the international magazine Wallpaper, which every year selects the emerging architects around the world. In 2017, with Cabo de Vila House, the studio won the 2017 Building of the Year Award promoted by Archdaily, and was also honored by the German Design Council with the Iconic Awards 2017 - Architecture Winner. Also in that same year, spaceworkers was honored as Best Portuguese Office of the year 2017, a prize awarded by the magazine Construir. In 2019, with Agrela House, the studio won the Iconic Awards 2019 - Architecture Selection. Also in that same year, spaceworkers won the 2019 Architecture Master Prize, with the project Interpretation Centre of Romanesque Route, in the category Cultural Building.

NOMINATION DETAILS

Interpretation Centre of Romanesque Exhibition Centre by Spaceworkers is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by spaceworkers when results are announced.
AWARD DETAILS

Interpretation Centre of Romanesque Exhibition Centre by Spaceworkers is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2019 - 2020.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with spaceworkers.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by spaceworkers.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Spaceworkers' Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Interpretation Centre of Romanesque Exhibition Centre? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Spaceworkers, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |