The Biggie Restobar by zerogravity studio

Home > Winners > #66466


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
The Biggie

PRIMARY FUNCTION:
Restobar

INSPIRATION:
The existing trees on site and around it was a great inspiration. The structure was designed to frame the available greenery and celebrate them. The open terrace on top was also designed below the existing tree canopy. The name The beer cafe, Biggie was another inspiration to create a space that is larger than life and big, yet warm and comforting like a cafe. Finally, Beer was itself a great inspiration with a number of interior and branding elements celebrating this piece de resistance.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Designed to resemble an abandoned warehouse, the biggie started as an old house with a separate garage. A new MS structure was conceived to connect and envelop the two existing structures and create a large double height central seating space. The first floor looks into this space and the entire volume opens out to the garden behind with existing trees. The old areas were renovated to match the new spaces. Clay tile roof with glass inserts bring in a play of light and shadow patterns all through the day.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The Biggie was deliberately designed with a muted elevation and a narrow entrance passage that gives little idea about the amount of space on offer inside. The guests are led through a narrow entrance passage along a water body with flooring resembling flowing beer. This leads to the foyer with a feature wall that creates an illusion of infinite beer bottles. The central seating area and the volume of the space comes as a surprise. The entire first floor looks into this space which also houses the long bar counter and a small stage for performances. The flooring here is designed to look like rising beer froth when viewed from the upper floor. The whole space frames the landscape behind and opens out to more seating in the garden. The old structure with smaller volumes were designed to be a small lounge and meeting room which can also be cordoned off into a private party area with its own cozy outdoor space.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The design for the project started in March 2015. The project hit site in July 2015 and was completed by March 2016.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Texture painted mild steel members for the new structure. Clay roof tiles, clay underlay tiles and clay tiles with glass inserts for roofing. Exposed brick walls and fiber reinforced cement board for partitions. A combination of yellow oxide floor and polished cement tiles for the flooring in the central seating area. Vitrified tiles and laminated wooden flooring in other areas. Polished concrete, black kadappa stone, polished jaisalmer stone, composite decking planks and artificial turf for external deck and terrace flooring.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Site area: 489 sq.m Built up area: 405 sq.m Deck and terrace area: 223 sq.m

TAGS:
architecture, cafe, bar, bangalore, india, beer, biggie

RESEARCH ABSTRACT:
To use the existing load bearing single storey structure, the top floor was designed to be light-weight with a mild steel framework and fiber reinforced cement board partition walls. To make the space as interesting during the day as it is during the night, clay tiles with glass inserts were used to have a play of light and shadow. A number of beer elements were designed to highlight the central feature of the space, beer. These include the flowing beer floor at the entrance, the infinite beer bottle wall feature at the foyer, the rising beer froth flooring in the central seating space, back-lit beer bottles as feature along the bar, Oktoberfest figurines for toilet signs, the beer skyline and the biggie man artwork along the main wall panel in the first floor and a number of other bold branding elements.

CHALLENGE:
Speed of construction, the cost of the structure and the weight of the materials used were some of the challenges while designing the Biggie. The existing load bearing single storey structure was retained to save on time and money. The new structure was designed with Mild steel structural members which while adding to the feel of an abandoned warehouse also aids in quicker construction and in saving weight that is being loaded over the existing structure. The wall panels in the first floor were all cement board panels for the same reasons. Another challenge was to design a space with a big volume justifying the larger than life image of the brand 'Biggie' while still retaining the warm and cozy character of a cafe. The most important challenge was to retain and highlight all the existing trees and plants on site and around it and making it a part of the user experience.

ADDED DATE:
2018-02-28 15:42:36

TEAM MEMBERS (5) :
Architect: Nidhish Kurup, Architect: Chaitra Saraf, Architect: Shruti Bihani, Site co-ordinator: Alex Paul and Architectural Intern: Sthuthi Kiran K T

IMAGE CREDITS:
Photographer: Nikhil Valsaraj

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to zerogravity studio, 2016.

Visit the following page to learn more: http://www.zerogravitystudio.in
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
zerogravity studio

PROFILE:
‚ÄčEverything in this world is held together by forces which bind them together. But sometimes, these very forces which unite things also pin them down and prevent real innovation. At zerogravity studio, we believe in creating designs which break free from these shackles. Designs without boundaries and limitations, solutions which are non-conformal and unique, and spaces which are tailor made to meet your most demanding requirements. The studio is the brainchild of three architects Nidhish Kurup, Chaitra Saraf and Shruti Bihani. We've completed a number of projects of different scale, typologies and design disciplines like architecture, interiors, products and graphic design. Our greatest strength has been the sheer diversity in talent of each person in our team and the collaborative approach we take towards refining our designs. With a firm belief that the evolution of a good design is as important as the final product itself, we take a heavily client-centric approach in our design process. This helps us create unique designs that are both exclusive and cater to the specific needs of each of our clients.

NOMINATION DETAILS

The Biggie Restobar by Zerogravity Studio is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by zerogravity studio when results are announced.
AWARD DETAILS

The Biggie Restobar by Zerogravity Studio is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with zerogravity studio.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by zerogravity studio.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Zerogravity Studio's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like The Biggie Restobar? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Zerogravity Studio, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |