Malangen Retreat Family retreat by Snorre Stinessen

Home > Winners > #66278


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Malangen Retreat

PRIMARY FUNCTION:
Family retreat

INSPIRATION:
Inspiration was mainly drawn from the landscape, the orientation in relation to views, privacy and the sun, but also strongly from the client wish to entertain guests and family visiting over longer periods. The design seeks to emphasise the closeness to the nature while allowing a comfortable stay indoors and it also seeks to underline the transition between spaces and activities we normally are too busy to appreciate.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The site is positioned on a ridge rising from the fiord below and overlooks a natural opening in the forest. Entrance to the retreat is at the central wintergarden that separates the main part of the building and the annexe/sauna/relax. The building is divided into a volume for each room/function allowing several activities at the same time and the in-between spaces tells a story of journey between the different spaces and activities. Most furnishing is custom designed by Stinessen.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The building is comprised of several individual volumes and spaces connected via in-between spaces that provide an experience of being outdoors and symbolises the transition between spaces and functions. The conceptual idea is to tell the story of journeys in the everyday life and to emphasise the values and importance of our different activities. The organisation also allows for guests to stay over longer periods and several activities to take place without disturbing each other.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in 2013 and was completed July 2017. The project is located on the Malangen peninsula an hours drive southwest of Tromsø in Northern Norway.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The building was positioned in consideration of the layout and vegetation of the site and built on-site. The earthbound floors of the living room, in-between spaces and the wintergarden are all in concrete to adapt to the terrain and emphasise the connection. The ceilings of these parts are made with blackened oak slats. The other rooms are made as individual volumes with exterior cladding in untreated cedar, interiors all in oak. The choice of materials are made both in consideration of durability and also the atmosphere of each space.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The building is comprised of several volumes and total indoor sqm is 180.

TAGS:
healthy living, sustainability, retreat, family retreat, daily journeys, everyday living, wood, architecture, design, interior design, arctic living

RESEARCH ABSTRACT:
Site visit, climate studies, views, privacy, movement of the sun, studies of the vegetation and nature to minimise impact. Interviews with the clients to know their functional requirements and their dreams. Conceptual design organizing the building on an existing ledge in the terrain, protecting a natural opening in the forest. Entry into a wintergarden and the in-between spaces also functions as a response to the cold climate, creating a differentiated indoor climate and preservation of energy for heating.

CHALLENGE:
Sustainable approach and respect for the existing nature on site. Many factors to consider in a holistic design approach with respect to the surroundings. The most difficult part of the detail design was perhaps finding the methods to adapt to the terrain and as close to the ground as possible. The glass construction was another challenge where we wanted the glazing not to function as frames for a view, but only as a climatic border.

ADDED DATE:
2018-02-28 07:44:06

TEAM MEMBERS (1) :
Snorre Stinessen

IMAGE CREDITS:
Steve King

Visit the following page to learn more: http://www.snorrestinessen.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Private client

PROFILE:
Client is a family of four people, with two small children. They are an active family with many leisure activities that had to be considered in the design process in particular with respect to organisation and layout of functions and spaces. They had a particular demand to be able to accommodate guests or family visiting for longer periods.

NOMINATION DETAILS

Malangen Retreat Family Retreat by Snorre Stinessen is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Snorre Stinessen when results are announced.
AWARD DETAILS

Malangen Retreat Family Retreat by Snorre Stinessen is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Snorre Stinessen.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Snorre Stinessen.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Snorre Stinessen's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Malangen Retreat Family Retreat? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Snorre Stinessen, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |