Unilever Headquarters Office Building by Aedas

Home > Winners > #64861


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Unilever Headquarters

PRIMARY FUNCTION:
Office Building

INSPIRATION:
Inspiration is from the traditional Indonesian village, where families from different backgrounds form a tightly knit community. It informs our concept to design a campus-like office space that encourages collaboration, communication, and foster closer bonds and work relations. Being in the tropics also inspired the introduction of nature both internally and externally.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Unilever Jakarta is a green and people-centric contemporary office with layout referencing the traditional Indonesian village to promote values of nature, community and diversity. Its natural-lit courtyard atrium connects all parts of the office. High visual connectivity and common spaces along the atrium encourage collaboration and cohesion, fostering a close-knit community. The building uses indentations to introduce greenery and shifting floorplates to reduce solar heat gain.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The office evokes a campus setting, with 4 levels of workspace on top of a communal ground level. A central atrium serves as the town hall event space and amphitheater, drawing people in and channeling them to their destinations. The low building height and large floorplate encourage users to move horizontally across the space, bringing convenience to interaction and collaboration.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Started in Nov 2014, completed in Jan 2017. BSD Green Office Park, Jakarta.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Solar studies were done using Rhino and Honeybee to guide the building form and design. North-South building orientation was employed to reduce fa├žade areas in direct sunlight. Aluminum blade louvers were installed onto double glazed curtain walls to achieve high daylight penetration and reduce solar heat gain. Floorplates were designed to overhang each level so that lower levels benefit from shading. Shading studies were done to optimise placement, angle, and depth of the blade louvers.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
-

TAGS:
Architecture, Office, Sustainability, Green, Indonesia, Campus, Amphitheatre, Town hall

RESEARCH ABSTRACT:
A workshop was held to gather qualitative data from end-users regarding their desired work environment. The objective was to incorporate the findings into a concept for the new office design. Insights uncovered a cultural behavior that users love to have personal interactions like meet and greet, mingling and socializing with small talk and gossip. These feedback were then infused into the design, creating key social spaces that boosts collaboration and interaction.

CHALLENGE:
To deliver a high quality, contemporary project on a low cost. With a shortage of skilled labour, the design was simplified to improve constructability. Fixtures were designed to be simple and locally available to reduce cost. To address concerns of earthquakes in the region, a low-rise office design was preferred as a cost-effective precaution. The social-cultural behaviour of users had to be incorporated in design. Common spaces for socialising had to be well integrated with the office.

ADDED DATE:
2018-02-23 03:01:13

TEAM MEMBERS (4) :
a) Steven Thor, b) Liow Ting Teng, c) Bernhard Viereck and d) Kim Min Su

IMAGE CREDITS:
Image #1: Aedas and Photographer Owen Raggett, 2017.
Image #2: Aedas and Photographer Owen Raggett, 2017.
Image #3: Aedas and Photographer Owen Raggett, 2017.
Image #4: Aedas and Photographer Owen Raggett, 2017.
Image #5: Aedas and Photographer Owen Raggett, 2017.

Visit the following page to learn more: https://goo.gl/zzTH3h, https://goo.gl/eKDmHJ
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
PT. Unilever Indonesia

PROFILE:
Unilever Indonesia, established on December 5, 1933, has grown to become one of the leading companies in the category of Fast Moving Consumer Goods in Indonesia. We have been present to accompany the life of Indonesian people through the range of Unilever Indonesia products including world-renowned brands. Vision - To achieve a sense of love and appreciation from Indonesia by touching the life of every Indonesian every day. Goals & Principles - We have a high standard of corporate behavior towards everyone who works with us, the communities we engage in and the environment that impacts our business.

NOMINATION DETAILS

Unilever Headquarters Office Building by Aedas is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Aedas when results are announced.
AWARD DETAILS

Unilever Headquarters Office Building by Aedas is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Aedas .

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Aedas .
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Aedas's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Unilever Headquarters Office Building? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Aedas, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |