Iskilar Artists studio residence by Gaurav Bhangre and Aishwarya Bhangre

Home > Winners > #63769


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Iskilar

PRIMARY FUNCTION:
Artists studio residence

INSPIRATION:
The client, a terracotta artist, required a place which could efficiently combine his residence with his personal working-exhibition area to explore and display his passion for the art. Only brief given was “I don’t want a studio in my house, I want to live in a studio!” Inspired, the designer has come up with an intriguing edifice with the artist’s den in the forefront, his residence at rear of the site, ensuring the sanctity of both spaces. Designed with a minimalistic approach, clients’ amicable persona is reverberated through each space of the structure.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The design breaks away from conventional parameters, attempts to connect the interior and exterior enabling the occupants to appreciate nature around. Simple lifestyle of the occupants is emphasised with neutral aesthetics in the choice of furniture and decoration styles in house. On contrary the Gallery Facade gives monumental scale to the project inducing curiosity in the mind of visitors. Though part of a harmonious combination of diverse spaces, each zone in building stands out with its own aura, boldly yet simply outlined through this design.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Project is designed to suit climatic conditions on site. To control the harsh light on south side, instead of large windows, glass bottles inserted in walls are used as natural light source. They are arranged in patterns of constellations. Fixed glass windows enhance light quality providing direct sunlight incidence in most of the area. Ventilation is achieved through louvers. Inbuilt seating and furniture is used to go beyond the conventional idea of formal living spaces. The lighting and the décor aptly reflects the requisite ambience of the soul of the house.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Project started in September 2014 and finished in February 2016. Project is located at Talegaon , a small town near Pune , India.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Earthen textures dominate the material pallet. Flooring is done with Indian Patented stone in different colors rendered with patterns of Terracotta beads and small lamps. Brick walls in rat trap bond with basic plaster serve as a canvas for the client’s art work. Forgoing the RCC slabs, designer opted for Filler slabs cast with concrete block fillers. Terracotta pots embedded in slab itself act as intriguing light fittings. Interesting light patterns are formed by wooden, steel & bamboo pergolas floating above the courts and terrace. Simple lifestyle of occupants is emphasized with neutral aesthetics in choice of furniture and decoration styles.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The site dimensions are is 23 M X 15.25 M with area 350.75 sq.m. Public, semi-public and private areas are segregated in 3 blocks, separated by courtyards acting as multi-activity spaces, linked by verandas. The first block houses the art gallery and rainwater harvesting tank below. Steps leading to the gallery are designed as amphitheater which also works as extended exhibition area. 2nd block includes living, kitchen and terrace. 3rd block comprises of 2 bedrooms on ground floor and a small work space plus a guest bedroom on first floor. The plan follows a grid module of 3030. Built up area of the project is 148 sq. m.

TAGS:
Iskilar, Sane kaka house, ferrocement, terracotta, IPS flooring

RESEARCH ABSTRACT:
After thoroughly surveying the conditions of site, including the history of the building, we worked closely with client to fully understand their needs, user patterns and to develop a detailed scope and program. Study was carried out in order to fully utilise the materials which was procured after demolishing the earlier building. To optimise the expenses various material choices were analysed and the best possible solutions were adopted. Experiments were carried out to fuse some technologies to achieve the desired character. E.g. rendering the IPS floor with terracotta beads etc.

CHALLENGE:
The challenge here was to create a building which communicates with surrounding nature and maintain the vernacular character of old structure. Focusing on functionality and zoning, the designer has put great effort on spatial planning to optimize space efficiency. Transition from one space to another becomes exciting because of various levels in house. Economy being another major constraint is taken care of with conscious design decisions like using local material and material from the old structure etc.

ADDED DATE:
2018-02-07 06:32:56

TEAM MEMBERS (1) :
Aishwarya Bhangre

IMAGE CREDITS:
All Images : Photographer Hemant Patil
Video Credits : Gaurav Bhangre

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Studio Anhad

PROFILE:
Studio ANHAD is a Lonavla (India) based architectural consultancy run by architect duo Gaurav and Aishwarya Bhangre. The architects work in the field of sustainable architecture. Excellence of design and its successful execution are central to their approach. Both believe in sensitive, ecologically friendly environments and thus want to provide maximum flexibility in design and operation, and to increase productivity. They work closely with the clients to create quality projects in both renovations and new work, with high level of personal attention towards detailing and hence desire to attain unique design solutions. Strive to produce work that is innovative, and practical, while keeping in mind the social, economic, environmental and aesthetic issues relevant to each project. The architects try to maximise the use of local material, traditional concepts and craft, with innovative and contemporary design approach. Vernacular architectural elements can be prominently seen in most of their projects used in modern style which create a feel of belonging for its users! The work portfolio has a versatile body of work ranging from architecture and interiors of residences, corporate offices and hospitality spaces.

NOMINATION DETAILS

Iskilar Artists Studio Residence by Gaurav Bhangre and Aishwarya Bhangre is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Gaurav Bhangre and Aishwarya Bhangre when results are announced.
AWARD DETAILS

Iskilar Artists Studio Residence by Gaurav Bhangre and Aishwarya Bhangre is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Gaurav Bhangre and Aishwarya Bhangre.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Gaurav Bhangre and Aishwarya Bhangre.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Gaurav Bhangre and Aishwarya Bhangre's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Iskilar Artists Studio Residence? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Gaurav Bhangre and Aishwarya Bhangre, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |