Space in Layers Private Residence by Ir Frank la Riviere

Home > Winners > #61060


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Space in Layers

PRIMARY FUNCTION:
Private Residence

INSPIRATION:
The kind of varying depth as in old Dutch paintings in which there are always a series of adjacent spaces visible that extend beyond the limits of the space was a source of inspiration. These in-between zones both separate and connect the main spaces, like cross passages in the city. They are part of the circulation giving access to the functions in the service zone, such as the staircase to the second floor, the bathroom, storage and toilets in a free flow of space.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Constructed on a deep plot of land in Aomori prefecture, this low budget residence would automatically be long stretched. Exploring a sense of openness and transparency by making the depth of the space measurable through the introduction of in-between zones, results is a layering of space. A spatial quality that allows looking through several spaces, gives a feel of openness. From the entrance, one can see through the living room, dining area and the Japanese room into the garden in the back.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
All these major spaces are determined by the in-between zones that create the same kind of varying depth as in a old Dutch paintings in which there are always a series of adjacent spaces visible that extend the limits of the space. . The result is a layering of space. Looking through several spaces, whether interior or exterior, gives a feel of openness.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Design period: March 2002- august 2006 Construction period: August, 22 2006 – December, 29 2006 (landscaping until end of April 2007) Final delivery January 2008.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The main structure is a wooden column and post structure left exposed in the ceilings of the main spaces. Only a few finishing materials are used and in a clear order. The walls in the length of the house are finished with 900 x 900 mm square rawan plywood panels treated with transparent lacquer while in contrast in the cross direction the walls are finished in Japanese spruce plywood. The floors are in birch plywood for the main spaces and orange brown plywood (Nitax Wisa Light Brown from Finland that is protected with a poly-vinyl layer developed as material for concrete form work) for the in-between zones. The Japanese room and the master bed room is finished with a tatami floor while the spare bedroom has a floor of Larch plywood stained whitish the same as the ceilings of the main spaces. Only the in-between zones have a lowered ceiling that accentuates the meaning of these zones. Being in an area of Japan with cold winters with a lot of snow in addition to this passive heat gain on the south side glazing, the house was isolated with 100 mm insulation material and all the windows were fitted with pair glass.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Site: 349.67 m2 Total surface: 194 m2 L1: 114.58 m2 L2: 79.55 m2 Allowable square meters: 200% Foot print: 60% Levels: 2 above grade Maximum height: 6.825 m

TAGS:
Aomori, Tsugaru, snow, insulation, zoning, architecture, interior

RESEARCH ABSTRACT:
One of the issues posed by the long stretched site was how to come to a space design that was not just a long box like space. The design research was greatly centred on solving this peculiarity of the commission. A space reference was found in old Dutch paintings that have a kind of varying depth, in which there are always a series of adjacent spaces visible that extend the limits of the space. This notion of space experienced over several limits led to the introduction of the intermediate zones that separate the main spaces, hence creating a rhythm that makes the depth of the plot measurable.

CHALLENGE:
A major challenge of this project was to direct a construction site in a remote province while being based in Tokyo. The modularity of the house was both a very effective strategy to communicate precise positioning of elements with the construction company as well as an important determinant for the proportioning of the spaces. We were fortunate to work with a good contractor with a great understanding of constructing in the area and who was very supportive of the design.

ADDED DATE:
2017-09-25 09:27:39

TEAM MEMBERS (2) :
Architect: ir Frank la Rivière and Structural Design: Sato Jun, Structural Engineer

IMAGE CREDITS:
ir Frank la Rivière, FRA inc

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to ir Frank la Rivière, 2008

Visit the following page to learn more: http://www.frank-la-riviere.com/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Frank la Rivière Architects inc

PROFILE:
Our design approach is centered on the research into the relation between People, Object and Space, from which a specific design strategy emerges for each project. Built results show our thoroughly contemporary design language, with recurring themes such as lightness, transparency, continuous flow of space and trueness to the nature of the materials used. The aim is to create well-crafted, richly varied environments that are responsive to the needs of its occupiers and result in intricate spatial experiences.

NOMINATION DETAILS

Space in Layers Private Residence by Ir Frank La Riviere is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Ir Frank la Riviere is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

Space in Layers Private Residence by Ir Frank La Riviere is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Ir Frank la Riviere.

· Click here to view the profile and other works by Ir Frank la Riviere.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Ir Frank La Riviere's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Space in Layers Private Residence? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Ir Frank La Riviere, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |