The Mirrored Sight Shelter Viewing House, Tea House by Li Hao - One Take Architects

Home > Winners > #58586


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
The Mirrored Sight Shelter

PRIMARY FUNCTION:
Viewing House, Tea House

INSPIRATION:
The mirrored sight shelter tells the story of the Longli people — a vernacular community that has experienced isolation and tension in southeast guizhou, china. Yu Qiuyu, the famous writer, once remarked Longli as a lonely islet of the Han culture amidst the minority groups. For the tourists, the islet might be merely a cultural symbol, whereas to the local residents, this islet symbolizes their situation in all forms of survival predicaments. So architects designed this shelter for Longli to reflect on a critical period. Right opposite to the old town by the river, The Mirrored Sight shelter reflects the town’s image. Longli sits within the town whereas the shelter lies outside. There are thousands of residents in Longli and the shelter is just for one person to reside. The town is for daily life and the shelter creates unusual experience for people – in the town of Longli, they belong to a big group, however here in the shelter individual is better appreciated. The effectiveness of our project is further proved by the energetic interaction between the project and the users after it was completed.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
In designing the Shelter, the architects articulated the isolation and tension of the Longli people and the vernacular community. They then created this Mirrored Sight of Longli. The shelter itself is now a place for people to rest and have fun, and meanwhile a new regional landmark. The shelter is connected to the old town by a stone bridge and the locals would go across it everyday to farm, to fish, to do laundry and to wish dishes. The site itself is a space transition from the man-made old town to the natural landscape. There are two floors in the shelter - the upper floor for people to overlook the scene and the lower floor for one to stay and rest. The axes formed by the old town and the river defines the relationship between the shelter and the site. The architects used completely different materials to construct and differentiate the northern and southern facades. The shelter’s west window frames a view of the Longxi Bridge, a bridge that was built in Ming dynasty and forms a shape of bow and arrow together with two roads by the river. The east window captures the view of the Scholar Bridge, which is a memorial to the ancient local scholar Wang Changling. The three apertures of the Scholar Bridge forms the shape of a fish creel and the scenes captured in the two windows are both import local Feng Shui (traditional Chines geomancy) imageries. The pyramid shaped inner space would give the wrong impression that the space is rather narrow. However, when going upstairs, visitors would find it in fact much bigger than they thought. After getting dark, the shelter shows an utterly different presence from the daytime. The overall shape of the structure merges into the darkness and the pyramid emerges together with its mirror images, seemingly floating in the air with its reflection in the water. Hence, an imagery of the Lonely Islet is brought in the air of Longli’s most natural and original scene.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The project objective was to create a lonely islet that would bring people back to the early Longli, which was forgotten and abandoned. To properly designed this project, the first thing to do was to create a surprise effect when taking the visitor to gradually discover the space. The first floor is an exploration in creating a more layered and sequential experience. The second floor is a ritual space, serene and tranquil, marking the transition between the public and private. The visitors saw complicated reflection in the glass, was immersed in a shadow of the reality.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in October 2016 in Longli, a small town in south china. We completed the construction in only one week, cost only 7500 dollars.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Architects used completely different materials to construct and differentiate the northern and southern facades. The northern façade, densely covered by local bamboo wood, parallels with the axis of Longli town, and the southern façade, cladded with Pilkington Mirropane (single-transparent glass), parallels the Longxi River. Therefore, the installation comes into a simple shape narrowing eastward. The entrance of installation faces to the old stone bridge, making a relationship between the ‘Opposite Shelter’ and old town. The glass reflects scene of Longli’s daily life south to the river, and creates a shadow of the reality. The mirror image of the pyramid becomes a shadow of the pyramid itself. The refraction and reflection of the glass would give people who gets inside the installation an experience of an integration of a complex mirrored sights, which one can hardly which is real and which is unreal. The Shelter itself is not completely lying out of the Longli town, rather it is an installation built upon the inter-related images of the town of Longli. But after dark, the shelter shows an utterly different presence as that of daytime – a lonely islet. Single-transparent glass became a powerful tool for us as they relied only on the natural light and existing s scenery of the site.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Width 4000mm x Depth 1500mm x Height 6700mm

TAGS:
low cost, fast construction, lonely islet, reflect, redefine the daily life, low-tech, balance between tradition and mordern design

RESEARCH ABSTRACT:
This project is in a shifting process to renew its image and improve its function. The architects researched a lot of local architectures and traditional culture to develop the projects’ language, they embraced transitional culture without directly replication.

CHALLENGE:
The main challenge was to blend effortlessly modern design and traditional construction. Limited by time and budget, the whole project concept is based on using locally available materails, such as wood, bamboo. It’s completed in only one week, cost 7500 dollars. In Longli, most of workers are not professional, they come back home to harvest their fields during the busiest seasons, and become construction workers in the slack seasons. They are different form workers in the city. It’s very hard for them to understand what's your purpose, they prefer to work in the traditional way.

ADDED DATE:
2017-06-28 08:58:18

TEAM MEMBERS (2) :
Li Hao and Nan Xueqian

IMAGE CREDITS:
All images photo by Kang Wei.

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to Li hao, 2017.

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
One Take Architects

PROFILE:
We'd love to keep creating the space that makes your life joyful and pleasant

NOMINATION DETAILS

The Mirrored Sight Shelter Viewing House, Tea House by Li Hao-one Take Architects is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Li Hao - One Take Architects when results are announced.
AWARD DETAILS

The Mirrored Sight Shelter Viewing House, Tea House by Li Hao-one Take Architects is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Li Hao - One Take Architects.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Li Hao - One Take Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Li Hao-One Take Architects' Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like The Mirrored Sight Shelter Viewing House, Tea House? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Li Hao-One Take Architects, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |