Tku Football Clubhouse by Copeland Associates Architects

Home > Winners > #56286


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Tku

PRIMARY FUNCTION:
Football Clubhouse

INSPIRATION:
The design concept was initially inspired by the notion of a leaf floating over the Park and coming to rest. From that idea, the form evolved not only in response to economic and functional requirements, but also from the wish to capture the ethos of the club and its aspirations. So in assembling the various functions of the building together, a roof form emerged with a dynamic diagonal fold that gains altitude towards the sun, expressive of a unified momentum.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The design is a single story pavilion that is sited at a focal point in clear view of all surrounding football pitches. The pavilion is connected internally through gentle ramps, reaching a metre above ground level and extending beyond internal spaces to provide extensive raised viewing terraces. Its form is expressed through a floating sculptural roof resting on a series of eleven steel triangulated supports rising from the plinth.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The clubhouse is accessed via a central arterial circulation hallway connecting changing rooms to the main club room space. This is externally linked by gentle accessible ramps of raised verandah and viewing terrace under the roof. It will operate as a multi use community pavilion, primarily accommodating football, and other community based events. These events will range from weddings, yoga classes, holiday programmes, local school interaction and social activities. The buildings location improves field utilisation of its surrounding and becomes an anchor for newly integrated circulation of the whole park.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Location: Keith Hay Park, Mt Roskill, Auckland, New Zealand. Project Duration: This project began as a concept in 2010 and has previously seen numerous iterations, evolving from 2 storey schemes to single storey in order to meet requirements for accessibility, functions, progressive growth and overall operations of the whole park. The newly refined design is intended to supplement and energise the future plans to enhance the park. It is now nearing completion of design documentation with construction set to begin later in 2017.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
This concept is realised by employing a muscular structure fabricated from standard steel sections that have digitally- defined progressive shifts along the length of the building, connected by purlins running diagonally with the fold. The pre-cast concrete panels in the changing room area- the south anchor of the building- provide weight at the back, enabling the more playful and opportunistic spaces towards the north to open up- between the sticks of the steel frame. In this way the building is seen to be a metaphor for the spirit of football and for the club to become the home of champions.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Total Building Area: 1350m2, Total Internal Building Area: 900m2, Maximum height at roof apex: 8m to the North, Minimum height of roof 3.5m to the South. Steel Superstructure Concrete Raft Foundation

TAGS:
Copeland Associates Architects, TKU Clubhouse, Community Pavilion, Community Design, Steel Superstructure, Steel Pavilion, New Zealand Architecture

RESEARCH ABSTRACT:
The design has been an exploration into participatory design of a single storey envelope that houses multiple functions, is accessible from all angles of the park and sits elegantly in the landscape. The design lends itself to be the missing key to invigorating recreational activity for the surrounding community. Through iterative design and consultation to an array of desires, the designs single storey aesthetic gently rising to the north becomes sympathetic to its surrounding. This is all to be achieved economically as possible and within the budget, hence the design utilising passive building principles of ventilation, heating and conditioning. The chosen materiality of the design ranges from hard wearing and vandal resistant precast concrete, to warm and traditional use of timber weatherboards, and aluminium glazing to capture the expansive surrounding. Processing the reciprocal relationship between function, performance and form was the key in achieving this design.

CHALLENGE:
Careful design has been undertaken to respond to a multitude of constraints such as height limits, functionality, budget and raising the building above the flood plain whilst keeping it accessible to all. The challenge of optimising the structure to keep internal spaces as clear as possible with vertical supports around the perimeter was a difficult process to achieve without sacrificing the designs aesthetic. Having difficult ground conditions that create differential settlement has also been a challenge for the design of the raft foundation slab. Overall, reaching a design that is balanced between numerous parties involved and the community funding the project has been a challenging and insightful process.

ADDED DATE:
2017-03-01 22:53:22

TEAM MEMBERS (3) :
Copeland Associates Architects: Barry Copeland, Franklin Mwanza, Marco Duthie, Tuhiena Bhaumik, Structural Engineers: Compusoft Engineering Ltd and Services Engineers: Pacific Consultants

IMAGE CREDITS:
Copeland Associates Architects, 2016.

Visit the following page to learn more: http://bit.ly/2oyBebP
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Copeland Associates Architects

PROFILE:
Copeland Associates Architects is an award winning New Zealand practice which has an innovative and modern approach to architecture and its integration into the community.

NOMINATION DETAILS

Tku Football Clubhouse by Copeland Associates Architects is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Copeland Associates Architects is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

Tku Football Clubhouse by Copeland Associates Architects is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Copeland Associates Architects.

· Click here to view the profile and other works by Copeland Associates Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |