Nassim Quattro Medium Rise Residential by Massimo Mercurio

Home > Winners > #55354


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Nassim Quattro

PRIMARY FUNCTION:
Medium Rise Residential

INSPIRATION:
The composition of the architectural volumes was inspired by the supreme art of music. The driving concept was to write a solid symphony on a musical score that acts as a binder of design components. This musical score is represented by a red bronze trellis that spans across the entire building from one end to the other, functioning both as a shading device for the rooftop terraces and also as an ideal key element in the composition of Nassim 49 architecture.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
This four-unit complex is in the Nassim Road precinct of Singapore, a highly affluent area known for its high quality Good Class Bungalows (GCB) ─ of which there are only about 2,500 in all Singapore, each of at least 1,400 land square metres across 39 designated zones, with Nassim Road being the most expensive. The site itself is triangulated and gently sloping, and with a long access road limiting the amount of buildable land. So, in order to optimise the use of this very expensive plot of land, four ‘bungalows’ have been incorporated into one complex. The design challenge was to transform the experience of four connected units into one, so that each unit feels as if the occupants were living in a landed house set amongst lush and luxuriant gardens and where grand established tropical hardwood trees define the perimeter. At the same time, the architects have exploited the contour of the site to create an asymmetric plan as the second of the ground floor units dog-legs to run down one side of the triangle. This generates a ground plane rhythm to match the rhythmic quality of the elevation. In fact, the design claims a musical inspiration for the way the front elevation is composed. Solids and voids, verticals and horizontals, and contrasting palettes are woven together like a piece of contrapuntal music where multiple voices work both independently and in unison. A largely glazed façade is defined by a powerful interlocking composition of orthogonal travertine frames, communicating a surging rhythm which is pulled together into a single piece of music by the red bronze trellis which spans the entire length of the top of the building, providing shade to the rooftop terraces and mimicking a musical score.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Nassim Quattro is meant to be a luxurious tropical refuge from the hectic life of Singapore. And like any other Good Class Bungalows (GCB), there is an appropriate transition from the busy public world to the tranquil private domain. This is the long, gently sloping driveway where, driving into the basement carpark, one passes under a waterfall which is activated as occupants approach in their cars. Once inside, the basement divides into four self-contained basement areas providing parking, but also the normal basement amenities – laundry, maid’s room, an open void (drying area) and a lobby accessing a private lift. Otherwise, the sense of living in a GCB is created by the direct connection between inside and outside, where the double-height living/dining space on the 1st storey, even for the upstairs units, seems a direct extension of the lush landscape outside where the combination of private pools and a large communal pool defining the site edge at the apex of the triangle create the sensation of living on water, where the lush bankside vegetation makes for a totally private refuge. This connection between the inside and the gardens outside is sustained throughout the units, including bedrooms and bathrooms, with timber decks marking the transition to the garden. Two units form the ground floor, each with its own private swimming pool. These units have two storeys (apart from the basement), with living, dining, wet and dry kitchens and two bedrooms on the 1st storey with two further bedrooms on the 2nd storey and a void connecting the two levels above the living space. Then two units sit above, each with a 4th storey roof terrace with private pool, timber deck and planters. In these upper units the lower floor contains the living/dining area, along with wet and dry kitchens, while the next floor is the private bedroom domain, again connected to the lower level by a void. The extensive glazing and the easy open plan of the living/dining/dry kitchen create a sense of space, with ample natural light penetrating from both the front and the back of the units.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The apartment is located at Nassim Road, that runs between Dalvey road and Tanglin road. Commencement of the project started on January 2013 and concluded in March 2017.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Nassim Quattro has been designed so that abundant natural light in the day pours into the living room and dining areas through curtain wall system saving electricity for artificial lights. Shading devices are added to the curtain wall facade to provide extensive shading while allowing the natural light into the units. Besides, all glazing is low-e performance glass to reduce solar heat gain while saving energy for air conditioners. Reflective pools are built along the building to give cooling effect as one walks along the building. Reflective pools also help to reflect some of the sun light that directly shines on the building curtain wall facade. The landscape areas for greenery and pools are maximised by having underground driveway, a drop off and a car park. Many trees and small pants are planted in the created green areas all over the site and reflective pools cool down the temperature in and around the site. Green walls are also installed along the drive way to the underground drop off for the same purpose. A roof garden together with a reflective pool are installed on the roof to give the surrounding cooling effects so that people can enjoy outdoor dining and other activities on the roof in the evenings. Luminescent mosaic tiles are blended into pool finishes, absorbing solar light in the daytime and gives off a gentle glow at night, providing cool ambience at night for hours and is absolutely free of energy consumption other than solar light. Most common areas i.e., all lift lobbies, basement parking are designed with natural ventilation. Energy-efficient windows separate the climate-controlled air inside from the outside air. Being double glazed, the space between panels work as insulation. The glass is tinted with a glazing material that reduces the solar energy allowed into the home. This not only reduces glare, but also improves the Solar Heat Gain Coefficient of such windows. Reclaimed wood is used for interior spaces as well as the pool decking. LED lights are chosen as an energy efficient choice to save energy for outdoor landscape lighting and architectural lighting as well as indoor ambience lighting. Facade travertine, on the other hand, is famous for its porous 'coibentate9; properties and the cladding system allow for air circulation and aid in maintaining a cooler temperature in the inside spaces of Nassim Quattro. Large windows, doors and skylight are cleverly designed to allow generous wind breeze and natural light to travel through the entire building, without too much use of air-conditioning and lights. With such particular attention to these fenestrations, large amounts of savings can be reaped from the electricity bill.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
For details, please refer to the document attachment of this submission.

TAGS:
Mercurio Design Lab, MDL, Nassim, Quattro, Nassim Quattro, Bungalow, Singapore, Apartment

RESEARCH ABSTRACT:
N/A

CHALLENGE:
The site itself is triangulated and gently sloping, and with a long access road limiting the amount of buildable land. So, in order to optimise the use of this very expensive plot of land, four ‘bungalows’ have been incorporated into one complex. The design challenge was to transform the experience of four connected units into one, so that each unit feels as if the occupants were living in a landed house set amongst lush and luxuriant gardens and where grand established tropical hardwood trees define the perimeter. Somewhat paradoxically, this effect is achieved precisely by consolidating the four units into a single building, because this has freed up land for extensive landscaping and water features at the ground level.

ADDED DATE:
2017-02-27 03:30:01

TEAM MEMBERS (1) :
Massimo Mercurio, Kimberly Liu, Cecilia Kusomo, Hsieh Christopher, Sam Chu, Jasni Ramdan

IMAGE CREDITS:
Massimo Mercurio, 2016.

Visit the following page to learn more: http://www.mercuriodesignlab.it/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Mercurio Design Lab S.r.l

PROFILE:
Mercurio Design Lab S.r.l (MDL) is an Italian design studio dedicated to the creation and crafting of cutting edge and outstanding design work. Since its inception, MDL has been a place for ideas and thoughts, a place where creativity and artistic sense merge with a highly generative energy of the design process of architecturally meaningful works. We commit with great passion to bring milestone making ideas and solutions into the fields of Architecture, Interior Design and Industrial Design. With the company’s Italian spirit and rich cultural contents that originated in Rome forty years ago, MDL has much to offer on the contemporary design table, where Art and Technology meet to craft the best of the world lifestyle.

NOMINATION DETAILS

Nassim Quattro Medium Rise Residential by Massimo Mercurio is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Massimo Mercurio when results are announced.
AWARD DETAILS

Nassim Quattro Medium Rise Residential by Massimo Mercurio is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Massimo Mercurio.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Massimo Mercurio.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |