Villa Otto Residential Villa by Massimo Mercurio

Home > Winners > #53609


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Villa Otto

PRIMARY FUNCTION:
Residential Villa

INSPIRATION:
The extraordinary Villa Otto (Italian for ‘eight’) in the Jervois Hill area of Singapore was driven by the client’s enthusiasm for the Chinese philosophy of feng shui. The feng shui-driven formal proposition was the lucky number eight in Chinese culture. Hence, the curvaceous interlocking of two circular pavilions, each with an internal ‘courtyard’ or atrium in the middle, emphasises the eight-form and draw light down into the building.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
This home is a massive piece of sculpture whose stainless steel cladding lends the house a spectacular and unique character. The house is an art work in its own right and, whether viewed from the ground level or above, demands the attention of any onlooker and provides the satisfaction we expect from an exemplary work of art as a massive piece of sculpture. Having arrived at a dynamic plan for the building, the architects then conceived an equally dynamic elevation, resulting in a building which resembles a ‘flying saucer’. Due to the transparency of the first and second storeys and the outward thrusting walls and canopies, the house gives the impression of a spacecraft either about to land or take off. If one could look down on the house, this image would be amplified by the way the pool surges around the perimeter of the house (morphing into a water feature) by the radial canopy to the outdoor barbecue area, and also by the way the paths and landscaping undulate around the building, perhaps like the outward thrust of air forced down from the hovering spacecraft.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
This is very much a house for entertaining and the private domain ─ a master and two junior bedrooms, two guest bedrooms, a prayer room, study and game room ─ is clearly separated and contained on the second storey. Entry to the house is either through the basement or through the ground floor main door. These offer two very different arrival experiences. The basement contains a huge underground carpark. From here the visitor enters the basement lounge, down a broad travertined corridor. The basement has a cruciform plan with a lounge at the point where the two axes intersect. The entry axis looks down past this lounge to a karaoke room. On the left, the intersecting axis leads to the laundry and a particularly luxurious sauna, spa and shower room. On the right, it leads to a bar, wine cellar and home theatre. The arrival experience upstairs is quite different from this darkly opulent world. Visitors arrive under a porte cochère formed by an arched canopy extending down to the ground. The curving driveway and canopy, the meandering paths and water feature, the swooping forms of the house itself immediately communicate the feeling that this will be a fully integrated and continuous experience. The visitor crosses the moat over a footbridge and enters another portal space, signalled as downstairs, by another circular sculpture, ‘Vase Otto’, which intensifies its impact by an optical illusion. It is actually a two-metre, semi-spherical bowl with a lamp hanging above it. But the light streaming down from the lamp creates the illusion of a single piece of sculpture. On this ground floor level, the organisation is again axial. Turn left and the visitor enters a large dining room ─ more like a restaurant ─ for accommodating large numbers. To the right is another, slightly more intimate and less formal, dining space with living room and lounge leading out to the pool and barbeque area with its radial canopy. Both these atrium spaces are floored with glass tiles which draw light down into the basement. The smaller space has another large sculpture as its centrepiece, ‘Infinity’, which sits in the atrium or courtyard space. It consists of two intertwined infinity symbols, but began life as a four-leaf clover. Hence, it combines two auspicious elements and represents “a limitless fortune”. The spaces in ‘Otto’ are big. The bedrooms, for example, are massive ─ the master bedroom occupies half a floor plate, about 500 square metres. Despite the voluptuous external form, the internal spaces are largely straight, the bedrooms having just one big curving wall. Nonetheless, there is an opulence to these rooms which seems to celebrate the privacy of personal space as a kind of luxury. Villa Otto is the best example so far of MDL’s integrative philosophy where everything ─ from the landscaping through the external form to the interior architecture, fixtures, finishes and furnishings ─ forms an integrated whole, a single experience, to communicate one central, driving idea for the house.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Villa Otto began construction in 2010 and was completed in July 2015. This luxurious residential villa is located in Jervois Hill, Singapore.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The stainless steel cladding that wraps the second floor of the house, where the bedrooms are, is the glory of the project. Instead of using traditional materials like aluminium, zinc or even titanium panels that would have given a fragmented look to the façade, Mercurio Design Lab worked with a team of stainless steel forgers for two years to embark on building a giant steel sculpture, which is also a unique piece of architecture. The steel was forged in huge curved sections that were welded together. After polishing, it appears as one contiguous surface like the fuselage of an airplane. Only expansion joints, that had to be introduced because of thermal expansion, separate this metal beauty into large sections to make up one great whole. But it does not stop at stainless steel. Mercurio Design Lab pushed the boundaries with beautifully forged bronze panels that appear as walls in the toilet. It also boldly plays with stone: the buttresses of travertine Noce forming the base of the first floor, resembling the landing gear of the spaceship, are a work of craftsmanship that most stone suppliers would not even dare to imagine. Since steel had already been plasticized, there was a desire to do the same with the stones. As such, travertine blocks were cut in curved and conical shapes, then molded like the curvaceous steel façade, in a manifestation of fluidity that only few would even dream to bestow upon a building.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
For details, please refer to the document attachment of this submission.

TAGS:
Mercurio Design Lab, MDL, Villa Otto, Otto, Singapore

RESEARCH ABSTRACT:
Situated in a pre-dominantly Chinese-speaking country, Mercurio Design Lab wanted to tap into the short but rich cultural Chinese history of Singapore. The research for Villa Otto was mainly driven by the ancient Chinese philosophy of feng shui, which was responsible for the number eight shape of Villa Otto, an auspicious figure in Chinese culture. The positioning of the home is also influenced ideologically by feng shui; its back faces a wide landscape of forestry, reinforcing the belief of 'stability'; when bolstered by a sturdy support (khao san).

CHALLENGE:
The ‘spacecraft’ image is supported by the cladding. Influenced by the sculptural work MDL was doing, using apparently seamless stainless steel, the idea was to give the house the same quality and have it appear as “one unique piece of steel floating on water”. In other words, this is a massive piece of sculpture whose stainless steel cladding lends the house a spectacular and unique character. The original intention was to use titanium, but it was not feasible to weld titanium and achieve the ‘seamless’ effect. Therefore, stainless steel was used with only an expansion groove every 8 metres to allow for heat expansion.

ADDED DATE:
2017-02-16 06:02:13

TEAM MEMBERS (3) :
Massimo Mercurio, Kimberly Liu and Cecilia Kusomo

IMAGE CREDITS:
Massimo Mercurio, 2016.

Visit the following page to learn more: http://www.mercuriodesignlab.it/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Mercurio Design Lab S.r.l

PROFILE:
Mercurio Design Lab S.r.l (MDL) is an Italian design studio dedicated to the creation and crafting of cutting edge and outstanding design work. Since its inception, MDL has been a place for ideas and thoughts, a place where creativity and artistic sense merge with a highly generative energy of the design process of architecturally meaningful works. We commit with great passion to bring milestone making ideas and solutions into the fields of Architecture, Interior Design and Industrial Design. With the company’s Italian spirit and rich cultural contents that originated in Rome forty years ago, MDL has much to offer on the contemporary design table, where Art and Technology meet to craft the best of the world lifestyle.

NOMINATION DETAILS

Villa Otto Residential Villa by Massimo Mercurio is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Massimo Mercurio when results are announced.
AWARD DETAILS

Villa Otto Residential Villa by Massimo Mercurio is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Massimo Mercurio.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Massimo Mercurio.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |