Flexhouse Residential building by Evolution Design

Home > Winners > #53244


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Flexhouse

PRIMARY FUNCTION:
Residential building

INSPIRATION:
The dynamic character of the location with the movement of trains and the building plot sitting above the street level inspired architect to develop a concept, which interprets the transient nature of this plot and creates soft transitions between the building, the plot and the landscape. The round shaped end-facades connect the building with the landscape and reflect the dynamic location. The transparency of the glass façades interlocks the outside with the inside, enabling movement of views.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Flexhouse is an exclusive family house situated on picturesque Lake Zurich in Switzerland with a striking exterior architecture and breathtaking 180degree views across the lake to the mountains beyond. With its wide walls of glass and ribbon like white facade that winds its way around the building, this stunning three story home is so light and mobile in appearance that it resembles a futuristic vessel that has sailed in from the lake and found itself a natural place to dock.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The external fluidity of the design continues inside with an open plan interior and unbroken views of natural light. On the ground floor, the living room transitions into a dining area and loft style kitchen. Rather than close off individual floors, the design incorporates a double height open space, delivering a glimpse of the bedrooms above. The top floor studio with three glazed façades and two stunning roof terraces is the climax of the continuous flow between the inside and the outside.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The building works started in September 2014 and finished in March 2016. Flexhouse is located in Meilen, Switzerland, on Lake Zurich.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Flexhouse is constructed with concrete floors, steel columns and prefabricated timber panels. This enables the construction thickness to remain the same for the external curved elements as well as for the internal slabs. This way the white fascia can follow the building shape perfectly. The rounded facades are clad in white aluminum shingles giving a ripple texture effect. The concrete floors are thermally activated with integrated heating pipes, which connect to the ground source heat pump.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Flexhouse is built on a triangular building plot with a size of 467 m2. The total living area is 173 m2, which is spread across 4 levels: The ground level with the entrance, garage and utility spaces; the 1st floor with the kitchen and living room; the 2nd floor with two bedrooms and bathrooms and the 3rd floor with the studio and two terraces. Building volume is 934 m3. The max. building width is 7.8 m and the min. building width is 4.3 m. The building is 15 m long.

TAGS:
Flexhouse, residential building, family house, villa, Switzerland

RESEARCH ABSTRACT:
The rules of boundary distance and building volume for this plot were particularly challenging; the plot at first sight looked too small to build on. Only due to negotiating the right to build closer to the railway track, the minimal building width could be increased to still very narrow 4.3 meters. Therefore the chosen design concept features a floor plan that goes from wide to narrow to follow the railway lines and shape of the plot.

CHALLENGE:
Flexhouse lies within a village, and the building regulations required the new-build respond to the context of vernacular style of the area. To get the approval for a contemporary design, architects undertook an in depth survey to assess the timeline of the various building styles of the area. The analysis proved: the area reflected the tradition of changing building styles over the past 100 years and Flexhouse's contemporary architecture represented the continuation of this ongoing tradition.

ADDED DATE:
2017-02-08 09:50:11

TEAM MEMBERS (1) :
Stefan Camenzind, Marco Noch, Patrick Uihlein, Mark Pinter, Silke Ebner, Vanessa Riecke

IMAGE CREDITS:
Image #1: Photographer Peter Wuermli, 2016. Image #2: Photographer Peter Wuermli, 2016. Image #3: Photographer Peter Wuermli, 2016. Image #4: Photographer Peter Wuermli, 2016. Image #5: Photographer Peter Wuermli, 2016.

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to Evolution Design, 2016

Visit the following page to learn more: http://goo.gl/8LFm0P
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Evolution Design

PROFILE:
Evolution Design is the cutting-edge Swiss architecture and design studio with offices in Zurich and London. The studio has worked on a number of pioneering workplace designs, inducing the world-renowned offices for Google in Zurich, Tel Aviv, Dublin, Stockholm, Oslo and Moscow. Evolution Design portfolio also includes award-winning residential projects, retail and leisure architecture as well as masterplans and urban architecture.

NOMINATION DETAILS

Flexhouse Residential Building by Evolution Design is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Evolution Design is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

Flexhouse Residential Building by Evolution Design is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Evolution Design.

· Click here to view the profile and other works by Evolution Design.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |