House Of The Tree Private Residence by MORPH X DESIGN STUDIO

Home > Winners > #52954


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
House Of The Tree

PRIMARY FUNCTION:
Private Residence

INSPIRATION:
Creating a retreat to escape the city with immediate extended family and friends. The site itself, which overlooks hills and mountains with a 200-year old oak tree standing long in the middle of the rocky land inspired us to design the house to revolve around and to be as open as possible to the nature without disturbing it while allowing the occupants to be inside and outside at the same time.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The 9074 square meter site with its huge 200-year old oak tree very much dictated the positioning the design of the house. The massing blends with well oriented large expanses of glass merging the project into its rocky landscape. A cantilevered mass, which identified the main entrance, unites with a large pivoting wooden screen created a continuous visual frame for the site’s tree and the dramatic views of the mountains while resulting in a seamless transition from inside to outside.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
An inner courtyard is created as a result of the massing that revolves around the tree. The grouping of internal spaces follows the massing of the two storey house whose ground floor has the public functions such as guest area with kitchen, and gym. The first floor is privately dedicated for the family members, three large bedrooms with a living room that is connected with the ground floor through a double volume with curtain wall that overlooks the inner court.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Under Construction Jal'ad at Al Salt City - Jordan

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The house’s masses are clear, different in texture and oriented to create a central courtyard. A cantilevered mass is connected with another mass through a skylight on the ceiling of the 1st floor which brings the nature light into the house. Other masses are connected through the pivoting wooden screen bridge. Simple, earthy palette of materials, concrete, steel, wood, and glass that blend strongly with the simple modern design are used merging the house into its landscape with its rocky land.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Structure: Concrete Structure/ Concrete columns, ripped slabs and tension beams. Built Up Area: 1300 Square meter Bedrooms: Guest suite, 2 master bedrooms, 1 main master bedroom. Shared Functions: Living Room, guest area, kitchen and services. Recreation Functions: Gyms, Swimming Pool, and gardens.

TAGS:
Architecture, houses, farm houses, landscape, Architecture, details, massing, screens, outside inside.

RESEARCH ABSTRACT:
To innovate a farm house to escape the chaos of the city and to be an asylum to create and celebrate memories with family and friends while enjoying the freshness of Al Salt Mountains air and beautiful views. Therefore, our mission was to combine the client’s need in a comfortable modern house where you feel the proper proportion. Everything is subordinated to the client, fashioned for his use and pleasure, opened as possible to nature and the views to bring the outside inside.

CHALLENGE:
Preserving the 200-year old tree with minimum disturbance and damage to the site required building around the tree. Therefore a floating mass over the entrance was constructed using inverted tension beams enabled a continuous flow of circulation and greenery to the inner semi shaded courtyard by the tree and that flow was strengthen by the large pivoting wooden screen that linked the inner courtyard with the backyard that has the swimming pool with the stunning views.

ADDED DATE:
2017-01-29 19:26:40

TEAM MEMBERS (2) :
Architect Suliman Innab and Architect Muna Al Sharif

IMAGE CREDITS:
3D Modeler: MORPH X DESIGN STUDIO
3D Visualization: White3D

Visit the following page to learn more: http://www.morph-x.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
MORPH X DESIGN STUDIO

PROFILE:
Design is the soul and the base of MORPHX; that combines in one box all levels of design. The methodology starts with architectural branding which showing the relationship between business and brand; to take you to the space the most powerful aspect in architecture to merge and define the conceptual design supported with furniture branding appropriate with your taste stamping with our artistic signature. As MORPHX interested in all means in all design detail, the passion urging the studio to reach all the smallest and the further details to put a clear figure by branding to end it with detailed image branding.

NOMINATION DETAILS

House of The Tree Private Residence by Morph X Design Studio is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by MORPH X DESIGN STUDIO is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

House of The Tree Private Residence by Morph X Design Studio is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with MORPH X DESIGN STUDIO.

· Click here to view the profile and other works by MORPH X DESIGN STUDIO.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |