Celestial Light Private residence by ir Frank la Rivière, FRA inc

Home > Winners > #52779


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Celestial Light

PRIMARY FUNCTION:
Private residence

INSPIRATION:
The overall layout of the house is inspired on the tatami arrangement of the traditional 4,5 matt Japanese tea room. Both the exposed roof rafters as well as the floor lay-out is designed along this principle. Moreover, the two boxes that slip out of the facade are exactly the size of the tearoom. One box is the wet cell while the other is a tatami room. The advantage of this lay-out is that it softens the inherent symmetry of the square, in tune with Japanese traditional design aesthetics.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The client sought to build a one story house full of light whilst protective of privacy. In response a square open plan lay-out was designed of 9.1 x 9.1 m based on the Japanese module for timber structures with high side windows, at each corner of the house, in order to create an interior with abundant natural light. These four 2. 7m high windows with light catchers, look like Four Ears against the sky, while the center rooflight works as a sundial.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The open plan guarantees the feeling of lightness, because all four high-side windows remain visible, but also allows for an even distribution of cooled (summer) or heated (winter) air. The zoning is designed for flexibility. A storage unit between the living zone and the sleeping zone together with two columns compose of a square in the center of the house purposed to be the living area, the core of daily life. All functions are grouped around this central square. The sleeping zone spans the whole width of the house and can be freely separated into three smaller zones by the movable wardrobes.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Tsukuba, Ibaraki Prefecture, Japan Design period: November 2013 - August 2014 Construction period: August 2014 - March 2015

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Timber structure, main rafters engineered wood | Facades: exterior woodfiber insulation with Japanese cedar slats and wood fiber cement board (the two boxes) | Roof: Fiber Reinforced Plastic | Interior: Gypsumboard and spruce veneer, floors birch plywood | bathroom and entrance: tiles

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Plot size; 202 m2 The square plan is 9.1 m x 9.1 m or 10 times the current Japanese module for timber structures of 910 mm. Habitable surface: 87.8 m2, Ceiling height 3.04 m, height to highest point 5.12 m, parking for 2 cars and 4 bicycle.

TAGS:
house, private, design, architecture, ears, light, japanese, tea room, tatami, high side windows

RESEARCH ABSTRACT:
The architecture was determined through research into passive energy efficiency. Insulation; heath loss and gain control by an exterior wood fiber insulation board of 40 mm in combination with 100 mm insulation between the posts. Ventilation; cross ventilation through operable parts in the four high side windows and the roof light. Glass and shading; only 8,74 % of the façade is glass to reduce heat gain in summer and heat loss in winter. Thermal mass; The foundation is designed as to function as a heat sink, helping to reduce heating and cooling energy.

CHALLENGE:
One of the biggest challenges was to come up with a solution for the contradictory requirement for a house to be both protective of privacy as well as awash with natural light. Windows couldn't be placed at eye height because of the privacy issue. Therefore, the solution was found in placing four windows at each corner high in the facade and sticking out above the roofline, hence creating the characteristic form of the house.

ADDED DATE:
2017-01-21 12:46:58

TEAM MEMBERS (6) :
Architects: Frank la Rivière Architects inc, Frank la Rivière (principal in charge), with Nakata Hirotaka, Structural engineers: A.S. Associates, Suzuki Akira, Mechanical engineers: Piloti inc, Oguma Masaharu, Contractor: Seiwa Komuten, Katsumura Toshihiko, Hisato Hiroshi and

IMAGE CREDITS:
Image 1: Frank la Riviere, FRA inc 2015
Image 2: Frank la Riviere, FRA inc 2015
Image 3: Frank la Riviere, FRA inc 2015
Image 4: Frank la Riviere, FRA inc 2015
Image 5: Frank la Riviere, FRA inc 2015

Visit the following page to learn more: http://www.frank-la-riviere.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Private client

PROFILE:
A family of four, with two young sons. The request was to design a house full of light whilst protective of privacy. In addition to this the brief required the possibility to use the space flexibly, wheel chair access, a Japanese room and furthermore space for a vegetable garden, parking for 2 cars and 4 bicycle, all on a small budget.

NOMINATION DETAILS

Celestial Light Private Residence by Ir Frank La Rivière, Fra Inc is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by ir Frank la Rivière, FRA inc when results are announced.
AWARD DETAILS

Celestial Light Private Residence by Ir Frank La Rivière, Fra Inc is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with ir Frank la Rivière, FRA inc.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by ir Frank la Rivière, FRA inc.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |