Loyly Public Sauna and Restaurant by Avanto Architects Ltd.

Home > Winners > #51677


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Loyly

PRIMARY FUNCTION:
Public Sauna and Restaurant

INSPIRATION:
There is a rectangular box containing warm spaces that is covered with a free form wooden "cloak". There are sheltered outside spaces in between. The lamellas function like venetian blinds and block the views from outside. The structure protects the building from the harsh coastal climate. It shades the interior spaces and helps to reduce the use of energy to cool the building. Moreover, the stepped cloak forms stairs to climb on to the roof and look out terraces on top of the building.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
With Loyly Helsinki offers foreign visitors a public sauna experience - a must when visiting Finland. The building was designed slim and elongated so as not to cut the narrow park. The volume is kept as low as possible so that it doesn't block views from the future residential blocks. The sauna is developed into an easy-going, faceted construction that is more part of the park than a conventional building. When the wooden building turns gray, it will become more like a rock on the shoreline.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
There are three different saunas that are all heated with wood including a traditional smoke sauna without a chimney, a true rarity in an urban sauna. This is how you can experience all sorts of Finnish Loyly during a single visit. You can swim in the sea and in the winter there is an avanto, the hole in the ice for winter swimming.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The design started in 2011 and the construction in 2015. The sauna was opened to publick in May 2016.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The cloak is made of Nextimber, a special heat treated gluelam that is pressed to modify timber’s properties and freeing from need of surface treatments needing a lot of maintenance. There are around 4000 planks, more of 2000 of which have individual shape, that were modeled and precisely cut to individual forms by a computer-controlled CNC machine. The cloak has an interesting load bearing steel structure as the beams meet in different angles.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Gross Area 1071 sqm (without covered space under the cloak) Terrace area 1510 m2 + roof terrace 249m2 + look out terrace 58 m2 capacity restaurant 150, terrace 300, sauna up to 96 Total cost ~6,0 m euros

TAGS:
sauna, public, wood, freeform, restaurant, concrete, timber, sea, sustainable, Helsinki

RESEARCH ABSTRACT:
We made several full scale mock ups to test the exact dimensions of the cloak and how it should be lit. We also tested several different wood materials to see how they are aging in harsh climate. It came out that some more common sustainable impregnation methods didn’t work with our dimensions and we finally found the Finnish start-up company Nextimber that modified left over wood to produce long lasting timber material that doesn’t need any surface treatment like oiling.

CHALLENGE:
The idea for Loyly came from Helsinki city but it was not easy to find a client for the project as running public sauna is not very profitable business. Twice our client withdrew and we had to find a new client. Also the site changed twice and the project took six years to complete even though it is not very big in size. Only when Antero Vartia and Jasper Paakkonen took the project over and got a bank loan of more than 6 million euros, the building works could start.

ADDED DATE:
2016-11-14 16:14:49

TEAM MEMBERS (8) :
Architects, Ville Hara, Architect SAFA, Anu Puustinen, Architect SAFA, Assistants, Antti Westerlund, architect SAFA, Hiroko Mori, architect, Laura Nenonen, student of Architecture and Xiaowen Xu, student of Architecture

IMAGE CREDITS:
All images are credited "kuvio.com"

PATENTS/COPYRIGHTS:
All drawings by Avanto Architects Ltd.

Visit the following page to learn more: http://www.avan.to/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Avanto Architects Ltd.

PROFILE:
Anu Puustinen and Ville Hara are partners and founders of Avanto Architects Ltd. The name ‘Avanto’ – literally a hole in the ice for winter swimming – symbolizes the office’s design philosophy. The partners enjoy nature and hope to preserve the same opportunity for future generations to do so as well. Avanto Architects strives to create architecture that is sustainable in the widest sense of the term. With works ranging from product design to urban planning, the architects aim to design through an understanding of the users of their projects, in order to create ambiences that evoke an emotional response. More than just physical buildings, they see architecture as a means to improve the quality of life for all who engage it. Among their largest realized works is the Chapel of St Lawrence in Vantaa, Finland, completed in 2010. The building serves as a prime example of the partners’ manipulation of materials, light, and spatial rhythm. It has been awarded the Copper in European Architecture Award, the 2010 Finnish Concrete Award and the City of Vantaa 2010 Quality Prize. Most recent projects include wood covered sauna Löyly that was nominated for Finlandia Prize for Architecture 2016. The project is a clear example how architecture can bring people joy and happiness, the goal of our professional work.

NOMINATION DETAILS

Loyly Public Sauna and Restaurant by Avanto Architects Ltd is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Avanto Architects Ltd. when results are announced.
AWARD DETAILS

Loyly Public Sauna and Restaurant by Avanto Architects Ltd is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Avanto Architects Ltd..

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Avanto Architects Ltd..
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |