Hotel Pino Nature Hotel by Studio ZEC

Home > Winners > #50871


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Hotel Pino Nature

PRIMARY FUNCTION:
Hotel

INSPIRATION:
Main ingredients concerning inspiration for this project are vernacular architecture (common sense of building on a non-forgiving mountain: steep roofs, materiality and experience of vernacular architects), natural geometry of the mountain ambience (steep slopes, cone shape of pine trees), tactility and warmth of a mountain hut. These inspirations were then filtered and adapted to contemporary standards of architectural design.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Our projects objective was to create recreational, hospitality and restaurant/bar contents in a non-urban, mountain ambience. The hotel is situated between the capital city of B&H and mountain Trebević, famous for being one of the location of the Winter Olympics held in 1984. The restaurant/bar area was to be designed for both big events and every day small scale use, respecting a tight construction schedule and a reasonable budget.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Compositionally speaking, Hotel Pino consists of two bodies: a primary horizontal cube in which public facilities are housed and vertical volume – the tower, which contains exclusively guestrooms. Circulation of guests dominates in the main cube that contains an access point, a spa with swimming pool, conference rooms, kid playrooms and a restaurant. Guest rooms are located along the perimeter of the main building and they receive daylight through the addition of roof spikes.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Architectural design started in 2013, the construction phase ended in fall/winter 2015 and the venue opened at end of 2015. Hotel Pino is situated on the slopes of Mount Trebević on 1070 m altitude, built on the ruins of Sarajevo's favorite hiking resort – Prvi Šumar (in English: First Forester), ten minutes by car from the city center. It was published on local and international shows (Architects Association of BiH - Sarajevo, Salon of Architecture Belgrade, Venice Biennale of architecture - IN Practice sessions, European hotel design award, London 2016 - final selection)

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The main responsible way of building on a mountain requires adaptation to climate and geographical conditions. Lessons from the local vernacular architectural language were the key inspiration in the form finding of the exterior appearance of the building. Steep spikes on the facade are an interpretation of roofs of mountain village houses and the silhouettes of pine trees. The main building volume rests on a stone cladded base – again citing tradition and the tripartite division of the composition of the object - legs / body / head - stone / wood / glass. Wooden shingles, from our previous experiences proved to be sustainable, durable and economical covering material on the mountain. Scratched below the surface, the support structure of the building is made of reinforced concrete - the dualism of these two materials is further interpreted through the interior - warm wooden surfaces communicate with rough, rustic concrete. Previously described tactility of materials goes side by side with the use of photo-wallpaper – the image is still returning to architecture as a scenographic and decorative moment.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Largest layout dimensions: 27,43m x 26,00m. Highest point: 24,32m.

TAGS:
hotel design, architectural design,

RESEARCH ABSTRACT:
During the design it was very important to have in mind history of the location and memories people have. Location is very specific, because before the last war in Bosnia and Herzegovina, Trebević was one of the traditional recreational public spaces for people of Sarajevo - "the lungs of the city" where they would spend every weekend. The war stoped the tradition, and Trebević became abandoned and forgotten place. The project objective was to create new building, new design, that would bring people back to Trebević. Lessons from the local vernacular architectural language and previous experiences with projects on mounatins, were the key inspiration in the form finding of the exterior appearance of the building.

CHALLENGE:
The hardest part of the design activity was making balance between complex form, functional space and reasonable budget. It was great challenge to bring warmth and intimacy into a large structure. The recipe lies in the subdivision of a large interior into smaller, to human perception appealing but connected sceneries - Intimacy begins in your own corner – to each his corner.

ADDED DATE:
2016-09-29 09:02:49

TEAM MEMBERS (4) :
Chief Architect: Amir Vuk - Zec, Project Architect: Sanela Belko, Project Architect: Dario Bojanić and Project Architect: Belma Jusufović

IMAGE CREDITS:
All images: Photographer Damir Dautbegović, 2016

Visit the following page to learn more: http://www.pino-hotel.com/en/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
-

PROFILE:
-

NOMINATION DETAILS

Hotel Pino Nature Hotel by Studio Zec is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Studio ZEC is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

Hotel Pino Nature Hotel by Studio Zec is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Studio ZEC.

· Click here to view the profile and other works by Studio ZEC.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |