Black Eagle Residential House by Perathoner Architects

Home > Winners > #50432


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Black Eagle

PRIMARY FUNCTION:
Residential House

INSPIRATION:
The main goal of the project was to merge the building with the surrounding natural alpine landscape. The steepness of the terrain suggested extending the building over four floors with the first two levels partly below grade. The house presents a smaller front on the north side, while the main front faces the south side featuring large windows overlooking the beautiful mountains.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
At the foot of the impressive natural landscape of the UNESCO World Heritage Dolomites, the studio Perathoner Architects designed a house in a peculiar architectural style. The entire building has a modernist architecture with clean lines, but also carries echoes of architectural traditions like the use of local materials such as stone and wood. The house was constructed according to high energy efficiency standards respecting the rules of environmental sustainability of the materials.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The harmonious integration of the architecture into the landscape and the conscientious implementation of energy efficient solutions were the main goals of this project.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Planning began in 2014. The projecect was realized in 2015 in Selva of Val Gardena-Italy at the foot of the impressive natural landscape of the UNESCO World Heritage Dolomites.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The materials used are: insulating bricks, larch wood, reinforeced concrete and Dolomia stone. Large windows flank two sides of the building. The attic features floor-to-ceiling glass throughout.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The residential area is about 2.000 m3. The building offers three separate living units and a large garage with a car lift that provides access to an underground parking space.

TAGS:
Dolomites, Villa, Val Gardena, Italy, Residential House, Wood, Mountain

RESEARCH ABSTRACT:
The main challenge was to blend effortlessly modern and traditional design. The whole project concept is based on using locally available materials like wood and Dolomia stones.

CHALLENGE:
It was a very difficult task to build a house in an area characterized by ground motions and the structural engineers and the architects had to consider this throughout the whole planning and construction phase.

ADDED DATE:
2016-09-19 09:41:07

TEAM MEMBERS (6) :
Perathoner Rudolf, Paschke Sebastian, Holzknecht Ivan, Perathoner Lea, Demetz Philipp and Mittermair Peter

IMAGE CREDITS:
Photographer: Arik Oberrauch, 2016

Visit the following page to learn more: http://www.archperathoner.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Perathoner Architects

PROFILE:
The studio was established in 2004 and is located in Selva of Val Gardena-Italy. The harmonious integration of the architecture into the landscape and the conscientious implementation of energy efficient solutions are hallmarks of our projects.

NOMINATION DETAILS

Black Eagle Residential House by Perathoner Architects is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Perathoner Architects is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

Black Eagle Residential House by Perathoner Architects is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Perathoner Architects.

· Click here to view the profile and other works by Perathoner Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |