Shan Shui Shi Lin Cultural Centre by Park + Associates Pte Ltd

Home > Winners > #50415


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Shan Shui Shi Lin

PRIMARY FUNCTION:
Cultural Centre

INSPIRATION:
Hwa Chong International School, being the oldest Chinese institution in Singapore, historically has had, and continues today to have strong affinities to the Chinese culture. We had noticed, during one of the first site visits, that the existing alumni block exudes an old Chinese charm. It was evident that this was due to the liberal adoption of typically traditional Chinese architectural elements adorning the building. Having observed this, it became key for us to explore ways in which such Chinese motifs can be reinterpreted and reimagined in the context of contemporary architecture.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The project is imagined as a Chinese landscape painting, one of the most important art forms in Chinese culture. The key to a Chinese landscape painting is its overall composition of background, mid-ground, and foreground, creating a more layered visual experience. With the compositional techniques of a Chinese landscape painting as the driving force behind the architecture, the project became an exploration into translating a purely visual pleasure into a functional and experiential built form.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The design was inspired by the elements of a Chinese landscape painting. Conceived as mountains framing a river, the idea was to harmonise architecture with nature. The buildings are arranged in a V-shaped configuration, framing a central garden on the opposite side of the swimming pools, creating a unique and fresh context for both existing and new block.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
This is an addition and alteration project of a school that is situated in Singapore. The project began in 2013 and was completed in July 2015.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Materials - Hot dipped galvanised and spray painted mild steel fascia - Composite timber screens - Pebble wash floor - Natural stone, including grey granite -Timber look-alike homogenous tiles -Timber parquet flooring - Carpet tiles

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Site Area: 11,539 sq.m. GFA: 12,482 sq.m.

TAGS:
School, A&A Project, Hwa Chong, Contemporary Architecture, Skylight Gallery, Chinese Culture, Chinese Landscape Painting

RESEARCH ABSTRACT:
The approach to the A&A was to preserve as much of the building, whilst enveloping it with a new skin. The main structural skeleton is retained, and internal walls are reconfigured to suit the brief and new programs. The existing grand stairs that serves as a transition between the new and old blocks is preserved but revitalised for an integrated aesthetic with the new. Composed by simple and elegant vertical shading panels, the building façade architecturally articulates visual connectivity to the surrounding landscape and provides shading to reduce heat gain into the building. The basement exhibition hall, designed with a unique skylight which from above resembles a rock-like structure, not only creates a dramatic entrance but also allows an abundance of natural light flowing into the basement below, creating a visual connection between the gardens on the ground floor.

CHALLENGE:
The key challenge was working around the limits of the existing structure to fulfil the demanding programmatic requirements the brief called for (i.e. an indoor sports hall, a 500-seater auditorium, and an alumni Board of Directors lounge), while at the same time, generating the maximum amount of open space for landscaping. The approach was to stack the spaces strategically and situate the garden central to the blocks, allowing both blocks to have visual accessibility to the garden.

ADDED DATE:
2016-09-19 03:58:11

TEAM MEMBERS (5) :
Lim Koon Park, Christina Thean, Yin Wing Yong, Nuntawat Tasanasangsoon and Joyce Samparada

IMAGE CREDITS:
All images are taken by Edward Hendricks

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to Park + Associates Pte Ltd

Visit the following page to learn more: http://www.parkassociates.com.sg
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Park + Associates Pte Ltd

PROFILE:
Park + Associates seeks to create coherent spaces where function and beauty speak a common language. For the firm, the dialogue of architectural elements shapes a space, takes it beyond its everyday, functional character. It is with this ethos that Park + Associates pursues a vision of architecture as a fundamental articulation of space and form, through which beauty and purity can be discovered. The firm’s strategy is one of subtraction and control to preserve the necessary simplicity of spaces. Each project is undertaken with a rigorous eye for detail, placement and materials, with an artistic sensitivity to the “intangibles” of light, space and form. Charting a journey for the user in an unique space; creating sophisticated spaces that inspire, invigorate, and refine the senses – that is what Park + Associates sets out to achieve. In tandem with its explorations of spaces, the firm remains sensitive to environmental concerns, seeking to appropriate eco-friendly materials and strategies into each project.

NOMINATION DETAILS

Shan Shui Shi Lin Cultural Centre by Park + Associates Pte Ltd is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Park + Associates Pte Ltd when results are announced.
AWARD DETAILS

Shan Shui Shi Lin Cultural Centre by Park + Associates Pte Ltd is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Park + Associates Pte Ltd.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Park + Associates Pte Ltd.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |