F.lot | Studio Toggle | Kuwait Residential House by Studio Toggle Architects

Home > Winners > #49762


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
F.lot | Studio Toggle | Kuwait

PRIMARY FUNCTION:
Residential House

INSPIRATION:
The challenge was to cater for the clients need for a clean open design at while tackling the issues of privacy and shade from the desert heat. Inspired by Donald judd's compositions and Barragan's work, we strived to create a composition that would shield itself from the desert sun by the virtue of its aesthetics. The form evolved from our attempts to create dramatic self-shading volumes using perpendicular intersections and cantilevers. Clean lines and use of white emphasize the purity of form

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The F.LOT house is a minimal composition of 2 seemingly floating masses intersecting at right angles. A 5m cantilever adds drama and gives the composition its unique character. A 15m long pool floating above the parking bisects the longitudinal volume which houses the main social spaces and the living quarters. The open-plan ground floor is organized on either side of the pool, which is the focal point of the house. The planning is barrier free and tackles the issues of privacy and openness.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The project is a clean and simple villa in Kuwait that tackles the multiple challenges of openness, privacy and climatic extremes. The challenges are tackled by means of employing a barrier free design, high-tech construction details, louvers and recessed windows at strategic locations as well as using a self-shading aesthetic.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Duration of construction: 2014-2016 Location: Al Bida'a, Kuwait City

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Building shell and Structure: Reinforced concrete structure and lightweight concrete blocks (insulated) masonry. The cantilever and roof uses a flatslab system. A polyurethane coated UV resistant smooth white plaster system was used for the exterior so that the dust storms and sun will not affect the whiteness of the volumes. The doors and windows uses hidden embedded frameless profiles from Panoramah and Argenta respectively. Public and semi private spaces uses a white concrete floor finish whereas the private areas (including bedrooms) are paved with hardwood parquet. External deck and internal parquet both uses teakwood as it last longer in dry desert climates.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Plot Area: 750 + 750 (landscape) Sq.m Total built up area: 850 Sq.m No of floors: 4 (including one basement) Height of the building: 15m

TAGS:
Pure, Cantilever, White, F.LOT, Kuwait, Ethereal, Minimal, Sculptural, StudioToggle, Stoggle, Hend, Gijo, Desert, Concrete

RESEARCH ABSTRACT:
The design evolved from a meticulous analysis of existing climate data, sun-path and shadow analysis. The intent was to sculpt the volumes to provide favourable shade to the areas mitigating the harsh desert sun. Ecotect and Rhino was used for conceptual climate analysis and massing and the data carried over to ArchiCad for comprehensive BIM modelling. Project documentation and schedules across the various stages was obtained from the BIM model and helped in clash detection, lighting analysis and construction management. The intent was to use cutting edge tools to design a sleek, minimal design which employs technology to be sustainable and energy efficient.

CHALLENGE:
The biggest challenge was to achieve maximum openness and transparency in a harsh desert environment. The middle eastern culture also demands a certain degree of privacy and that added to the challenge. Computer aided design and BIM modelling helped us to analyse the heat gain and control it while maintaining the large openings. Achieving the cantilevered volumes to shade the spaces under proved to be another challenge in a region not used to having articulated volumes in residential design. A major design consideration was to hide components like frames/architraves/skirtings etc to break the spaces down to its elemental purity. This proved to be extremely hard and details were custom designed to achieve the desired atmospheric spaces.

ADDED DATE:
2016-07-27 13:40:30

TEAM MEMBERS (2) :
Hend Almatrouk and Gijo Paul George

IMAGE CREDITS:
Image #1 : Photographer: Gijo Paul George, Image #2 : Photographer: Gijo Paul George, Image #2 : Photographer: Gijo Paul George, Image #3 : Photographer: Gijo Paul George, Image #4 : Photographer: Gijo Paul George, Image #5 : Photographer: Gijo Paul George,

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to Studio Toggle Architects, 2016.

Visit the following page to learn more: http://www.studiotoggle.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Studio Toggle Architects

PROFILE:
STUDIOTOGGLE is a young Architectural Practice based in Kuwait. The Practice was formed in 2013 by Architects Hend Almatrouk and Gijo Paul George, both graduates of the acclaimed University of Applied Arts, Vienna (dieAngewandte). STUDIOTOGGLE aims to combine digital form finding and engineering techniques with an ethical and sustainable architectural practice. The office specializes in finding logical design solutions using cutting edge technologies, be it in the fields of Architecture, Interior or Product Design. Instead of developing a stylistic agenda, STUDIOTOGGLE prefers to approach the fundamental issues of Light, Proportion and Form based on their combined effect on the senses of each individual who occupies the said Space. Always striving towards achieving a purity of geometry and form, STUDIOTOGGLE is restrained in the use of functional ornamentation but does not eschew it. Operating in Kuwait since 2013, Studio Toggle has delivered 3 completed projects and 4 more projects are under various stages of construction.

NOMINATION DETAILS

F.lot | Studio Toggle | Kuwait Residential House by Studio Toggle Architects is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Studio Toggle Architects is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

F.lot | Studio Toggle | Kuwait Residential House by Studio Toggle Architects is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Studio Toggle Architects.

· Click here to view the profile and other works by Studio Toggle Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |