Deg 42 Office building by a-lab International Architect office

Home > Winners > #47849


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Deg 42

PRIMARY FUNCTION:
Office building

INSPIRATION:
Meatpacking Distric New York. THE ICONIC SHAPE is a direct result of a narrow and wedge-shaped leftover plot, at the very end of BARCODE. THE DESIGN IS ROOTED IN A DEMOCRATIC PRINCIPLE of bestowing all users with excellent working conditions, good lighting and access to both formal and informal meeting spaces. COLUMN-FREE INTERIOR makes the office spaces completely flexible and increases adaptability for shifting needs of different tenants.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
«The Wedge» is a «small high-rise» and an untraditional low-energy office building. The project is tailor-made for small and innovative firms. 12 stories holds retail on ground level, open office floors for co-working, and a communal restaurant on top. Each floor is small: 10 meters wide at the widest, 4 meters at the most narrow. We have tried to enhance this quality and use it to make an environment that will host multiple companies, one or more per floor. . In DEG 42, the best spaces in the building are reserved for the public or as common areas for all who work there: The roof has a sheltered common terrace with views to all directions through openings in the fortress-inspired walls. The 10th floor is common for all tenants, with its’ chill out lounge that can also be used for big meetings or even as a pop up restaurant or parties. On ground level, DEG42 holds a restaurant for the public – a place for the whole city.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
-

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Construction started on January 2015 and building was completed in March 2016. Deg 42 is a part of BARCODE- The award winning architect gem located on the waterfront of Oslo fjord.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
RED BRICK makes out the entire building envelope, including the cantilevering meeting room boxes. This way the project assimilates reference to both modern and historical architecture buildings, such as the cathedral and city hall of Oslo. It is a low energy building with a compact end energy effective plot distribution.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The architecture is a clear product of the wedge-shaped plot, which measures 70 meters in length and only 4-10 meters in width. Meeting rooms and an external fire escape cantilevers on the façade. The cantilevered boxes in the façade provide spaces to withdraw for brainstorming and conversations, and you can take the outdoor stairs to meet for a smoke or visit you an interesting colleague on the floor below you.

TAGS:
POP OUT BOXES

RESEARCH ABSTRACT:
-

CHALLENGE:
Both stairs and "POP OUT" boxes challenged us into something new. Boxes are situated on the outside of Barcode. That is the longest side and the most visible side for the people that are passing by the Barcode. They expose the activity on the inside of the building and with them we create life and movements for the whole area. People will wander: "How is it like to be inside of the box, looking on the outside?". With the staircase you can reach to various parts of the building outside facade, both vertically up to roof or horizontally.

ADDED DATE:
2016-03-07 15:40:09

TEAM MEMBERS (1) :


IMAGE CREDITS:
Ivan Brodey

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
-

PROFILE:
-

NOMINATION DETAILS

Deg 42 Office Building by a-Lab International Architect Office is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by a-lab International Architect office when results are announced.
AWARD DETAILS

Deg 42 Office Building by a-Lab International Architect Office is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2015 - 2016.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with a-lab International Architect office.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by a-lab International Architect office.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |