House at Mill Creek Single Family Home by Pedevilla Architects

Home > Winners > #45418


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
House at Mill Creek

PRIMARY FUNCTION:
Single Family Home

INSPIRATION:
In self confident manner the white monolith rises from the site. The volumetric principle was emphasised by the exclusive usage of the white exterior rendering. Main focus lies therefore on the exteriors elementary colour, nuances and slight divergences were achieved by aggregates to the plaster. In detail the facades surface was moulded rather roughly. Since only with the presence of light and shadow, performing its everyday play on the surfaces, the building can unfold its visual dynamic.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The rising silhouette gives a slight impression of the upward striving space sequence on the inside. Square shaped windows are referring every now and then to significant spots in the alpine landscape. The vertical facade descends sheer homogenous into the deep and slightly slanting embrasures of the window openings. The internal space arrangement was displaced half level wise, reaching from the ground level, passing the private areas in the middle, up to the generous living room in the attic.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The building was awarded by the Casa Clima Agency with the low energy Casa Clima B class certification. Casa Clima buildings exhibit optimised construction methods, careful execution and a high level of comfort. In order to be qualified as Casa Clima B category, a buildings heating energy consumption has to be within the spectrum of 50 kilowatt hours per square metre annually.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Duration: 09.2012-11.2014 Location: Muehlen In Taufers/Campo Tures, South Tyrol, Itlay

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Exterior The outer plaster is a blend of chalk and selected marble sands. Structural elements were made with a vertical coring brick (50cm) No additional isulating methos was applied. Interior The internal walls were plastered, a blend of chalk and selected marble sands. The thin-layered plaster was smoothened afterwards . All floors were made with hand-hewn elm wood, all floors for sanitary units were made with Passeirer Gneiss (regional stone).

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Building: 8 by 13 Meters (ground layout) Net.Area Intern: 220m2 Volume: 1060m3

TAGS:
Monolithic, Regional, Plaster, White, Oak, Volumetric, Concrete, Pedevilla, Design, Architecture

RESEARCH ABSTRACT:
Reduction of building technology, reduction of materials, high material quality, simple details, natural lighting and prospects by over-scale windows but at the same time renounce shading, refining of regional craftsmanship and traditional working methods, implementing of regional characteristics life roof form, main door or wooden parlour, ecological efficiency by avoiding of balconies and simplicity in the buildings geometry, avoiding of chemical insulations and energy-efficient usage of bricks

CHALLENGE:
Hardest part of the research phase was to generate a design that would fit into the minimal building site. Therefore we developed an option which allowed the design to evolve in hight, by considering all borders of the site. The form whichcame to be, is the exact negative proportion of all administrative restrictions. Hardest part of the construction phase was the high quality standard we set to work and material. The building turned out to be a masterpiece in craftamship.

ADDED DATE:
2016-02-17 10:49:32

TEAM MEMBERS (3) :
Pedevilla Architects are, Dr. Arch. Armin Pedevilla and Dr. Arch. Alexander Pedevilla

IMAGE CREDITS:
Copyright by Pedevilla Architects / Photography by Gustav Willeit

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyright by Pedevilla Architects / Photography by Gustav Willeit

Visit the following page to learn more: http://www.pedevilla.info
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
PEdevilla Architects

PROFILE:
The project was made for an private client, whereas Pedevilla Architects are commissioned to promote the design and architecture.

NOMINATION DETAILS

House At Mill Creek Single Family Home by Pedevilla Architects is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Pedevilla Architects when results are announced.
AWARD DETAILS

House At Mill Creek Single Family Home by Pedevilla Architects is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2015 - 2016.

· Read the interview with designer Pedevilla Architects for design House at Mill Creek here.

· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Pedevilla Architects.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Pedevilla Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |