iLiv@Grange Medium Rise Residential by Mercurio Design Lab

Home > Winners > #44433


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
iLiv@Grange

PRIMARY FUNCTION:
Medium Rise Residential

INSPIRATION:
Although the marketing of the building later suggested that its characteristic form had been inspired by the Calla lily, a tropical flower native to southern Africa, the shape actually owed more to the female human form ─ think Matisse’s ‘Blue Nude’. This results in two intersecting elliptical fuses, an intriguing visual conundrum which, true to MDL’s philosophy, also hints at an underlying symbolism ─ perhaps the symbol of infinity or perhaps the number eight which is propitious in Chinese culture. The highly sensual, volumetric and curvilinear external form of the building complements the interiors as required by the brief, but also serves to neutralise the building’s scale disadvantage vis-à-vis its neighbours. The first sketch of iLiv highlighted the basic idea that would go on to be the essence of the project, fulfilling all of its very aggressive requirements. In the moulding of its volumetric proposition beyond the wavy shape of the balconies, given the tight boundaries of the site and the proximity of the neighbours, we found a roundish shape a compelling solution that would soften and enhance the introduction of the new building along Patterson Road, allowing it to stand out.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The organic form of the building ensures that every floor plate is different. One elliptical stack consists of maisonettes containing two bedrooms and a double-height living/dining space, while the second stack consists of three-bedroom and studio apartments. There are also two penthouses, each with its own spectacular curving pool. The 1, 2 and 3-bedroom apartments range from approximately 102 square metres to 279 square metres, while the two double-height penthouses are approximately 306 and 325 square metres respectively. The ellipses have equal perimeters at their core, but the external perimeters (defined by the balconies and their planters) vary, swelling out initially, only to shrink sharply over the last three storeys. The voluptuous form of the building is accentuated by expressed curved ribs which lead the eye upwards to the gently folding conclusion above the roofline. In counterpoint with these vertiginous ribs, is a horizontal lattice of brown louvres providing privacy and sunscreening, and accentuating the distinctive form of the building by creating a sense of unity to the facade. Also adding to the sensuality of the form is the way the first three storeys of the building surge organically in and out, cantilevering out as far as six metres and providing a dynamic canopy for the porte cochère. From inside the apartments, these apron-like forms serve to edit the views and, combined with the balcony planter boxes, create a sense of being in a house among the trees. Typically for MDL, iLiv@Grange has a unity of interior and exterior form with the dynamic sensuality of the building’s outer form continued inside, ensuring constant visual stimulation. Also typical is the way the building has a powerful sculptural presence, its coherence driven by the interaction of vertical, horizontal and curvilinear elements. The sculptural agenda is supported by an early example of a piece of sculpture at the entrance to the building. This was commissioned by Metakaos, the artistic arm of MDL, who proposed it for iLiv. In this case, through the Metakaos art gallery, they acted as agents bringing artist and client together. Soon, however, the architecture and the art would become integrated and part of a single, over-arching process of design. In fact, it was here at iLiv that MDL’s unique practice began, combining design, art and architecture.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
-

PROJECT DURATION AND LOCATION:
iLiv@Grange began construction in August 2010 and was completed in December 2013. This 16-storey residential tower is located in Grange Road, a prestigious area not far from the frenetically busy up-market shopping and entertainment precinct of Orchard Road.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Just as the building aims to simulate living in a landed house with views out to its own private garden, the design overall was driven by the model of the tropical house, aiming to have the structure respond to the climate with minimal reliance on air-conditioning. The glass façade is extensively protected from direct sunlight. The horizontal louvres reference the shutters of a traditional tropical house, their functional role amplified by a sense of cultural context. The apartments are further shaded by being set back beneath the curving extruded terraces. Energy-efficient glazing employs air gaps between the double-glazing with tinting to reduce glare and heat gain. The common areas are largely naturally ventilated and lit, with recycled timber used in interior spaces and the common pool deck.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
For details, please refer to the documents portion of this submission. As a summary, the materials used in iLiv@grange are listed as follow: The external walls: emulsion paint Flat roof: reinforced concrete roof complete with waterproofing and insulation. Balcony: homogeneous tiles Windows: powder coated aluminium framed glazed windows Sun shading trellis: powder coated aluminium, each horizontal member set at different angles to follow the curvature of the building.

TAGS:
Mercurio Design Lab, MDL, iLiv@Grange, Calla Lily, Elliptical, Intersecting, Sculptural.

RESEARCH ABSTRACT:
-

CHALLENGE:
Arguably, all architecture is driven or defined by constraints, but rarely more than was the case with iLiv. MDL took over the project when the developer decided that the proposed form of the base building was not consistent with the proposed interior designs by Philippe Starck’s Yoo Studio, thus giving a new slant on the notion of inside-out architecture. MDL was asked to design a building which, in its form, would be equally unique, as expressive and powerful as the Starck interiors. The site itself was highly constrained due to the proximity and height of the neighbouring towers, throwing up the challenge of designing a building with the character to stand out from its context but remain a ‘good neighbour’ and not be seen as demanding too much attention. The tight site also raised the issue of how to generate sufficient floor space. This was exacerbated when the developer later asked for an increase in sellable floor space. MDL managed to creatively carve out an additional 20%. However, this extra area was mainly composed of bonus buildable gross floor area which did not grant more liveable space. Nonetheless, the size of the apartments became big enough to demand more rooms. Effectively this meant that two-bedroom apartments had to become three-bedrooms, and one-bedroom apartments two. The result was very small bedrooms, ameliorated to some extent by the curved profiles of the interlocking towers because, from inside, the curved walls create the perception of greater space.

ADDED DATE:
2016-01-18 07:58:05

TEAM MEMBERS (3) :
Massimo Mercurio, Kimberly Liu and Sujanti Pranoto

IMAGE CREDITS:
Photograph by: CI&A Photography

PATENTS/COPYRIGHTS:
All rights for images and content belongs to Mercurio Design Lab SrL

Visit the following page to learn more: http://www.mercuriodesignlab.it/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Mercurio Design Lab

PROFILE:
Mercurio Design Lab Srl (MDL) is an Italian design studio dedicated to the creation and crafting of cutting edge and outstanding design work. Since its inception, MDL has been a place for ideas and thoughts, a place where creativity and artistic sense merge with a highly generative energy of the design process of architecturally meaningful works. We commit with great passion to bring milestone making ideas and solutions into the fields of Architecture, Interior Design and Industrial Design. With the company’s Italian spirit and rich cultural contents that originated in Rome forty years ago, MDL has much to offer on the contemporary design table, where Art and Technology meet to craft the best of the world lifestyle.

NOMINATION DETAILS

Iliv@grange Medium Rise Residential by Mercurio Design Lab is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Mercurio Design Lab when results are announced.
AWARD DETAILS

Iliv@grange Medium Rise Residential by Mercurio Design Lab is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2015 - 2016.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Mercurio Design Lab.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Mercurio Design Lab.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |