Mountain House Residential by David Guerra

Home > Winners > #43449


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Mountain House

PRIMARY FUNCTION:
Residential

INSPIRATION:
The idea was to create a house linked to nature which works as a big deck of contemplation and sociability using natural material to make an atmosphere of snugness in a contemporary proposal. There was no intention to follow a fad by the choice of the furniture. Rather each article of furniture was selected carefully to reflect the personal history of the occupants with their multiplicity, their references and values.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The project was tought as a weekend refugee for a family, on a site located inside a valley with many mountains nearby, composing a beautiful natural space. To attend necessities, the entire project was distributed on the same level, making it perfect for appreciation of the many views surrounding the house.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
For this residence, the architect found that the footprint created was a major issue that should be minimized. All itens on the program were tought to preserve the existing natural landscape and to provide astonishing views fo the occupants and visitors.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in 2007 and finished in 2009 in Nova Lima, Brazil.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The materials were chosen with the aim to combine beauty, snugness and ease of maintenance and to create a contrast between natural and technological materials such as reclaimed wood, stones, earthenware, bamboo, tile, fiber, metal, stainless steel, double glazed and laminated glass, glass tile, anodized aluminum, wood venetian and tecnocimento.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The project's area is 745 square meters, but the site is up to 5000. All structure is made of steel and wood. The use of wood on the floor, the walls and the ceiling as well as the massive wooden doors cause noise absorption which increases the acoustic comfort. The cantilever roofing of the verandas made of steel structure, bamboo and polycarbonate offer shading and create a village atmosphere

TAGS:
Mountain, House, Snugness, Wood, David, Guerra

RESEARCH ABSTRACT:
The main objective of research was to clarify the most harmonious solution to such variables desires the clients had, from contemporary farm to family shelter. For methodology, a very intimate approach was taken with the clients, who were in regular exchange with the architect. Casual talks, direct questions, honesty and wiliness to achieve a common ground were vital for project development. The result was a unique product, and we, me and the clients, couldn't be more proud.

CHALLENGE:
It was challenging to find a harmonious solution for the mixture of natural, rustic and contemporary elements and their materials which were necessary to satisfy the different tastes of the occupants (mother and two sons). Another challenge was the reconcilement of the steel structure which was used in the living room, the veranda and the bedrooms with its reclaimed wood coating and with the conventional structural system of the rest of the project.

ADDED DATE:
2015-10-16 19:45:23

TEAM MEMBERS (1) :


IMAGE CREDITS:
Jomar Bragan├ža

Visit the following page to learn more: http://davidguerra.com.br/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Paola Campos

PROFILE:
A High Class Executive, with a very close and intimate family. Although being very influential, at the same time maintains a low profile on media exposure, avoiding bringing light to her achievements. With a strong personality, poses her opinion on a very peculiar way, therefore was essential for project development.

NOMINATION DETAILS

Mountain House Residential by David Guerra is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by David Guerra when results are announced.
AWARD DETAILS

Mountain House Residential by David Guerra is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2015 - 2016.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with David Guerra.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by David Guerra.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |