The Greja House Single Family Residential House by Park + Associates Pte Ltd

Home > Winners > #42590


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
The Greja House

PRIMARY FUNCTION:
Single Family Residential House

INSPIRATION:
The brief from the client was simple. They asked a house in which the various spaces are connected to each other and promotes interactions within the household. Furthermore, the client wanted a house that is markedly different from its context - a design with clean lines.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The design sought to heighten the occupants’ sensorial awareness and to increase domestic interactions. The scheme imagines domestic spaces connected within a flow.Key to the idea of flow are notions of connection and circulation, which informed the way the spaces are composed. Departing from the conventional approach where walls are used to define space, the domestic programmes are composed as interconnecting voids.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The design opens up the spaces to connect and communicate with one another across multiple directions, creating an expanded network of connections that increases the opportunities for familial interactions.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project is a proposed erection of a 2-storey semi-detached dwelling house located in Singapore. The project commenced in August 2013 and was completed in November 2014.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The key feature of the house is the ethereal envelope that veils the private spaces of the house. The perforation aperture, density, and pattern of the white screen was studied to understand how it would affect privacy, lighting as well as heat transmission. The adopted solution - white powder coated expanded metal lathe spot welded to steel sections provided a cost effective design feature. Detailing was kept minimal to reflect a clean and refined aesthetic favoured by the client. The interior finishes comprise a palette of white marble, granite slabs, and bamboo flooring.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Site Area: 353.50 m2 GFA: 392.22 m2

TAGS:
The Greja House, Floating Box, Modern Family House in Singapore

RESEARCH ABSTRACT:
The architects did a paradigm approach or mixed methods to test solutions on how houses adapt to open planning. The objective is to translate flow and open-ness not just through spatial implications but with the experimentation of materials as well. It was challenged by how translucent a house can be without sacrificing privacy. In this case, the white metal lathe– which blurs the boundaries between the external and internal. It was achieved by having spatial configuration as the initial step, which moulded the lateral connectivity of the functions, followed by insertion of voids to emphasize volume that creates vertical linkage of the respective floors, concludes with the translation of transparency thru micro consideration on design detailing – the study of the metal lathe. After comparing different patterns/ type of screen, experimentation on the chosen metal lathe became the key in finding out the perfect balance between privacy and transparency. The study was conducted by the use of mock up. These studies were: 1. Different orientations to gauge the amount of filtered daylight 2. Number of metal lathe layers to ensure privacy 3. Distance from one layer to another to enhance transparency without sacrificing privacy, and 4. Buildability - Detailing was extensive to keep the expression of the lines as cleans as possible, to guarantee no structures holding up the metal lathe may obscure the view of the users inside. Besides a house that extends to its surroundings, The spaces ”flow” seamlessly with each other which adheres to better interaction within the household.

CHALLENGE:
The key challenge was to develop a continuous space through the composition of geometric elements. This void and volume composition unifies the various functional spaces, creating a perception of flowing space. Keeping most of the spaces unbounded by walls promotes visual connectivity and encourages domestic interactions.

ADDED DATE:
2015-09-16 09:45:25

TEAM MEMBERS (3) :
Lim Koon Park, Christina Thean and Adrian A.Gesmundo

IMAGE CREDITS:
Edward Hendricks

PATENTS/COPYRIGHTS:
Park+Associates Pte Ltd

Visit the following page to learn more: http://www.parkassociates.com.sg
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Park + Associates Pte Ltd

PROFILE:
Park + Associates seeks to create coherent spaces where function and beauty speak a common language. For the firm, the dialogue of architectural elements shapes a space, takes it beyond its everyday, functional character. It is with this ethos that Park + Associates pursues a vision of architecture as a fundamental articulation of space and form, through which beauty and purity can be discovered. The firm’s strategy is one of subtraction and control to preserve the necessary simplicity of spaces. Each project is undertaken with a rigorous eye for detail, placement and materials, with an artistic sensitivity to the “intangibles” of light, space and form. Charting a journey for the user in an unique space; creating sophisticated spaces that inspire, invigorate, and refine the senses – that is what Park + Associates sets out to achieve. In tandem with its explorations of spaces, the firm remains sensitive to environmental concerns, seeking to appropriate eco-friendly materials and strategies into each project.

NOMINATION DETAILS

The Greja House Single Family Residential House by Park + Associates Pte Ltd is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Park + Associates Pte Ltd when results are announced.
AWARD DETAILS

The Greja House Single Family Residential House by Park + Associates Pte Ltd is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2015 - 2016.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Park + Associates Pte Ltd.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Park + Associates Pte Ltd.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |