Timber tale An ancestor hall by Eureka Limited

Home > Winners > #41841


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Timber tale

PRIMARY FUNCTION:
An ancestor hall

INSPIRATION:
The design started of by understanding the subtle differentiation between outside and inside, as well as the basic forms of square and circles in traditional Chinese Architecture. This is expressed in the rhythmic expression of the solid pine and transparent glass in the facade, and also the gradual morphing from straight to circular in the timber ceiling.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
With close communication with client and also after careful review of the architectural merit with specialist, a more radical approach was adopted for the renovation of an Ancestor Hall. The contradiction to create connections with the exterior landscape and yet retains the sense of privacy for the sacred interior calls for an alternating facade of 120mm diameter treated pine poles and 120mm wide glass. The rhythm is derived from studying the dimensions of the existing building and its elements. The soffits and balustrades are also carefully proportioned, with the panelling lines carrying on to the joints between the granite floor tiles. The soffit timber poles in the interior, gradually transforming from straight line to the circle at the centre when the Buddha sits below on Ground Floor; or rises up to celebrate the pitch roof on First Floor. With time, the pine has slowly become more golden, echoing the existing ceramic roof files.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
-

PROJECT DURATION AND LOCATION:
This is the first project that embarked a long collaboration between Eureka and the client on its renovation of a Buddhist Park in Tai Po, Hong Kong. It was completed in 2012.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Pine (exterior), bent laminated plywood (interior)

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Space: approx 240m2 Size of timber members: 120mm diameter treated pines and 120mm wide glass

TAGS:
Timber, Ancestor Hall, Re-intepretation of tradition

RESEARCH ABSTRACT:
The design started off by researching traditional Chinese architecture and also Chinese Renaissance, space for Buddhism Material research, using the right type of wood and to achieve a golden weathering effect that echos the existing ceramic roof tiles.

CHALLENGE:
The challenge of the project is to reinterpret Chinese Architecture at the modern time, and at the same time create a subtle hierarchy in the various different buildings in the park.

ADDED DATE:
2015-06-28 07:48:15

TEAM MEMBERS (3) :
Annette Chu, Jai Yip and Vincent Kwok

IMAGE CREDITS:
Photo 1: William Au-Yeung of Eureka
Photo 2: Photographer Bo
Photo 3: William Au-Yeung of Eureka
Photo 4: Eureka
Photo 5: Eureka

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to Eureka, 2012

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Eureka

PROFILE:
Eureka is a Hong Kong based architectural design studio established in 2011 aiming to create a multi-layered experience. Believe in script-writing and the idea of 'polytropic' (with more than one author), the studio explores the existed typology and spaces through collecting, changing, redefining and creating situations, and hence the design. At the same time, we believe in project implementation, and oversee our design from the beginning to completion. Projects vary from small installations to interiors, cycling parks, private houses, schools, a winery and a Buddhist park.

NOMINATION DETAILS

Timber Tale An Ancestor Hall by Eureka Limited is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Eureka Limited when results are announced.
AWARD DETAILS

Timber Tale An Ancestor Hall by Eureka Limited is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2015 - 2016.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Eureka Limited.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Eureka Limited.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |