Airland Hotel Shenzhen Hotel by Honglei Liu

Home > Winners > #41435


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Airland Hotel Shenzhen

PRIMARY FUNCTION:
Hotel

INSPIRATION:
In the pure white space, wood grains and shadows become the dominant lines in the lobby. As the guestroom is very small, the open-style design was adopted to maximize the light effect in space expansion. The sunlight splashes through the white sheer onto the wall and floor, with the change of time, creating different shadows and lines as in an abstract painting.The color scheme of the restaurant seeks its inspiration from sea life, which is the theme of the western restaurant.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Airland Hotel is a small-scale resort hotel. As it was a renovation project, the total budget was quite challenging. Designers made the best use of the existing space, which is shaped by the curvy architecture. The complicated design was abandoned; instead, natural landscape and sunlight are introduced into interior while keeping the openness and ventilation of the atrium and its surrounding. The design intent was to achieve a pure, natural and romantic ambience with minimum budget.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
What is worth mentioning is that in the buffer zone between the atrium and the western styled restaurant, a natural screen resembling a bamboo forest, is artfully created with minimum cost, accented with a sea creature-like light fixture. The screen provides certain privacy and also delivers elegant ambience. The color scheme of the restaurant seeks its inspiration from sea life, which is the theme of the western restaurant. Meanwhile, most of the original European classical stairs are transformed into white and minimalist bowl-like Bird Nest forms, which are integrated into the wavy architecture, pure and unique, providing a visual focus for the atrium.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in January 2013 and finished in April 2014 , and is located on the Dameisha Golden Coast in eastern Shenzhen, China.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
As the guestroom is very small, the open-style design was adopted to maximize the light effect in space expansion. The sunlight splashes through the white sheer onto the wall and floor, with the change of time, creating different shadows and lines as in an abstract painting. Considering the financial cost and design intent, the wall and ceiling are mostly finished by the simplest material, white paint, and the flooring is finished by local materials. While pursuing a pure and minimal space, the details of the design are well crafted. The color transition brings with it the change of materials - reflective glass, matt stone surfaces and natural linen textures contrast with each other; glossy stones contrasting with wood grain gradations enrich the layers and the texture of the space; the scattered pendants illuminating the atrium give the impression of different sea animals happily swimming in a wavy sea.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
21460 square meters

TAGS:
pure, natural, sea, renovation, budget, simplest

RESEARCH ABSTRACT:
Considering the financial cost and design intent, the wall and ceiling are mostly finished by the simplest material, white paint, and the flooring is finished by local materials. While pursuing a pure and minimal space, the details of the design are well crafted. The color transition brings with it the change of materials - reflective glass, matt stone surfaces and natural linen textures contrast with each other; glossy stones contrasting with wood grain gradations enrich the layers and the texture of the space; the scattered pendants illuminating the atrium give the impression of different sea animals happily swimming in a wavy sea.

CHALLENGE:
As it was a renovation project, the total budget was quite challenging.

ADDED DATE:
2015-06-12 07:25:27

TEAM MEMBERS (2) :
Creative Director:Honglei Liu and Chief Designer:Yuxin Yang

IMAGE CREDITS:
Pedro Pegenaute

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to BLVD, 2016.

Visit the following page to learn more: http://blvd.com.cn
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
BLVD

PROFILE:
BLVD was initially established in Canada, then moved to Beijing and Shenzhen, the two artsy cities famous as City of Design and started to fit into and win Chinese market afterwards. Over the past 14 years since establishment, BLVD always sticks to its pursuit of perfectionism and harmony, and endeavors to achieve excellent design works that can perfectly mix scene, emotion and artistic conception. Thanks to its excellent design and advanced perception, BLVD has undisputedly grown up to be the leader in the field of architecture and landscape design. Today's BLVD is not only an outstanding design firm in the interior design of hotel and office environment, but also widely acknowledged as the excellent waterfront design expert in China.

NOMINATION DETAILS

Airland Hotel Shenzhen Hotel by Honglei Liu is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Honglei Liu when results are announced.
AWARD DETAILS

Airland Hotel Shenzhen Hotel by Honglei Liu is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2015 - 2016.

· Read the interview with designer Honglei Liu for design Airland Hotel Shenzhen here.

· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Honglei Liu.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Honglei Liu.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |