THE AWARD
CATEGORIES
REGISTRATION
SUBMIT YOUR WORK
ENTRY INSTRUCTIONS
TERMS & CONDITIONS
PUBLICATIONS
DATES & FEES
METHODOLOGY
CONTACT
WINNERS
PRESS ROOM
GET INVOLVED
DESIGN PRIZE
DESIGN STORE
 
THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS

Airland Shenzhen Hotel by Honglei Liu

Home > Winners > Design #41435 >Interview
Editor Frank Scott (FS) from DesignPRWire has interviewed designer Honglei Liu (HL) for A' Design Awards and Competition. You can access the full profile of Honglei Liu by clicking here. Access more information about the award winning design Airland Shenzhen here.



Interview with Honglei Liu at Tuesday 26th of April 2016

FS: What is the main principle, idea and inspiration behind your design?
HL: The design intent was to achieve a pure, natural and romantic ambiance with minimum budget. The designer wished to create a minimal and pure space that offers relaxing and pleasant experiences through its natural beauty.

FS: What has been your main focus in designing this work? Especially what did you want to achieve?
HL: BLVD’s interior study focused on creating a unique beach holiday experience for our hotel guests, through optimizing and harmonizing the entire interior space to enhance the quality of hotel lighting ambiance. In addition, natural design elements from the beach were introduced to form a spectacular interior color scheme. The colors hue of natural sand extended through the entire hotel. On the other hand, the biggest challenge of this project was how to integrate interior design with the existing architectural structure. In order to complete this renovation within a limited construction budget as our client request, extra design consideration was given to retaining the existing architectural structure. At the end of the project, the solutions we found were functional, enhanced the quality of life and culture of the occupants, and were aesthetically attractive.

FS: Why did you design this particular concept? Was this design commissioned or did you decide to pursuit an inspiration?
HL: As it was a renovation project, the total budget was quite challenging. Because of this, the designers made the best use of the existing space, which is shaped by the curvy architecture. The complicated design was abandoned; instead, natural landscape and sunlight are introduced into interior while keeping the openness and ventilation of the atrium and its surrounding.

FS: What made you design this particular type of work?
HL: BLVD got involved in this project from winning a biding competition invited by the hotel client. BLVD was responsible for interior design of all the front of house areas and landscape design within this hotel property.

FS: Who is the target customer for his design?
HL: The hotel is nestled in a harbor area on the west side the Shenzhen city. It usually takes one or two hours driving from Shenzhen CBD to this fabulous destination. Guests from all around the world and citizen who are working and living in downtown CBD would like to visit Airland hotel a lot for leisure, conferences, and mainly for vacations. BLVD created a contemporary styled beach resort hotel in order to satisfy the market needs of this area.

FS: What sets this design apart from other similar or resembling concepts?
HL: What is worth mentioning is that in the buffer zone between the atrium and the western styled restaurant, a natural screen resembling a bamboo forest, is artfully created with minimum cost, accented with a sea creature-like light fixture. The screen provides certain privacy and also delivers elegant ambience. The color scheme of the restaurant seeks its inspiration from sea life, which is the theme of the western restaurant. Meanwhile, most of the original European classical stairs are transformed into white and minimalist bowl-like “Bird Nest” forms, which are integrated into the wavy architecture, pure and unique, providing a visual focus for the atrium.

FS: What is the most unique aspect of your design?
HL: The complicated design was abandoned; instead, natural landscape and sunlight are introduced into interior while keeping the openness and ventilation of the atrium and its surrounding. In the pure white space, wood grains and shadows become the dominant lines in the lobby, accented by the interaction between sunlight and the interior color scheme. As the guestroom is very small, the open-style design was adopted to maximize the light effect in space expansion. The sunlight splashes through the white sheer onto the wall and floor, with the change of time, creating different shadows and lines as in an abstract painting.


FS: Thank you for providing us with this opportunity to interview you.

A' Design Award and Competitions grants rights to press members and bloggers to use parts of this interview. This interview is provided as it is; DesignPRWire and A' Design Award and Competitions cannot be held responsible for the answers given by participating designers.

SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | View Press-Release
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |