Orandajima House Afterschool Facility by Martin van der Linden

Home > Winners > #36146


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Orandajima House

PRIMARY FUNCTION:
Afterschool Facility

INSPIRATION:
After a devastating earthquake and tsunami hit the town on 11 March 2011, Martin van der Linden and several major companies were urged to help by a longtime friend of Yamada machi in The Hague, the Netherlands. This business group decided to offer the town a facility where children would have a place to play, heal and come together. Having gone to the city shortly after the tsunami and seeing the devastation first hand was our biggest inspiration and motivation.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Yamada machi is a town located on the central coastline of Iwate prefecture in Japan. Following extensive consultations with the Yamada machi authorities, it was proposed in February 2012 to establish an Afterschool house and Community Centre. A foundation, called Orandajima was established and is named after the island where in 1643 a Dutch ship, called the Breskens landed in the Bay of Yamada.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The building is positioned in such a way that daylight during the winter months will fall deep into the building, while during the summer months an overhang will provide shade. On the west side of the building we have placed a translucent polycarbonate window. Behind this window are trees and the orange light of dusk will cast beautiful shadows on this panel, not unlike patterns seen in Japanese rice paper screens.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started with various design proposals in April 2011. A final design was submitted on November 2013. Construction started December 2013 until April 2014. The building was officially opened on 25th May 2014.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The programme asked for a flexible building of around 200 square meters to accommodate about 60 children to be used for their after school activities. All the people who worked on the site are from Yamada machi. The building is positioned in such a way that daylight during the winter months will fall deep into the building, while during the summer months an overhang will provide shade. Materials: wood structure, cedar timber cladding, steel columns, polycarbonate , glass, marmoleum, wood wool, Italian stucco.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Dimensions: 31000 mm Width x 23000 mm Depth x 4200 mm Height total 196.41 square meters

TAGS:
architecture, after school facility, community centre, re-building japan, local community, day light, child focus design, authentic experience

RESEARCH ABSTRACT:
We believe that architecture should enhance the context and the way the light travels through the building and changes the lighting during those hours will create a quiet, theatrical play that unconsciously will have an effect on the children's well being. The design shuns the use of bright colours, as I felt that this space should not excite but calm the children who witnessed the horrors of the tsunami. This is an architecture that aims at creating an authentic, poetic experience of space.

CHALLENGE:
The hardest part of the design activity was the slow place with which the project progressed. This was due to bureaucratic hurdles and financial restraints. The former we overcame by working very closely with the local government and the bureaucrats of Yamada-machi. The financial difficulties were solved by having various companies sponsor the project through donations, the main donor Canada Wood provided 20 percent of the total construction cost by donating wood and wood products.

ADDED DATE:
2014-08-19 22:37:36

TEAM MEMBERS (3) :
Architect: Martin van der Linden, Design team: Ayumu Ota, Yuko Kawakita and Structural engineer: Alan Burden

IMAGE CREDITS:
Photography: Josh Lieberman, Martin van der Linden

Visit the following page to learn more: http://tinyurl.com/mhzmuzb
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Martin van der Linden

PROFILE:
Martin has designed with van der Architects various projects ranging from corporate offices, housing to public facilities. All these projects are created with great care and attention to detail. Not only are the practical elements of the programme being taken into consideration but we are obsessed with the way users can experience the spaces we design. The experience of space starts with mobility, a promise that slowly unfolds around us as we move through space. The experience is then filtered through the larger context surrounding the space. Architecture has the ability to create possible worlds through construction. However, I think that architecture should be a manner of looking at the context again and reinforce the unique contextual elements that are there. The uniqueness should not come from the shape of the space, although this could be an element of the design as well, of course. I think that uniqueness should consider the context to be the starting point. As such, architecture will act as a modal filter of context and will help to create a space, which, when walked through, helps us experience what in the end becomes the space’s identity. As such daylight, plays an important role in establishing a deeper experience with space. A flash of sunlight breaking through the clouds can dramatically alter a space. Lying on your back watching clouds pass by in a roof window, all these experiences with a space are what our architecture is about.

NOMINATION DETAILS

Orandajima House Afterschool Facility by Martin Van Der Linden is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Martin van der Linden when results are announced.
AWARD DETAILS

Orandajima House Afterschool Facility by Martin Van Der Linden is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2014 - 2015.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Martin van der Linden .

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Martin van der Linden .
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |