School of Technology Higher Education Institution by Nuno Montenegro

Home > Winners > #30611


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
School of Technology

PRIMARY FUNCTION:
Higher Education Institution

INSPIRATION:
The portico structure arises from the combination of the two programmatic requirements. The need to create a corporate iconic image, and the inclusion of a set of amphitheatres.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The key feature of this building is the massive portico that floats over the school gardens. The result is achieved in one of the largest concrete structures in the world.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
"From symbolism to contextuality and functionality, Montenegro's submission to the European Union-sponsored competition for the project won in every category. A jury of mainly Portuguese architects was clearly smitten by a solution so pleasing to the senses while acknowledging the economic realities of a nation "relying on rather scarce resources." CC Sullivan DM

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in 2003 and finished in 2013. The School is located in the Campus of the Polytechnic Institute of Beja.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The large portico, over 50 meters long, was constructed using advanced prestressing techniques applied to reinforced concrete structure.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The building spreads over 16,000 square meters.

TAGS:
Concrete Portico, Sloped Canopy, Surrealistic, Minimal, Higher Education.

RESEARCH ABSTRACT:
"Clashing ideals come together visibly in the building that Montenegro's designed­. The School of Technology owes its powerful exterior presence to clean lines and rigorous simplicity. The thick white walls and small windows fur­ther­more reflect the climate in the southern part of the country and recalls the rural vernacular. Inside, meanwhile, the obsessive whiteness continues, while idiosyncratic flourishes keep students on their toes." CC Sullivan DM

CHALLENGE:
"As Montenegro explains, the message is: Learn by perception. "Architecture communicates its ratios, dimensions, colors, textures, and symbols to produce a world in balance," he says. "Someday, if someone remembers a special detail of a stair, then I have done my job." CC Sullivan DM

ADDED DATE:
2013-09-27 11:32:52

TEAM MEMBERS (6) :
Design director and team coordinator: Nuno Montenegro, Collaborator architects: Carla Cameira, Susana Ataíde, Mariana Medeiros, Pedro Carvalho and Rute Ribeiro

IMAGE CREDITS:
Fernando Guerra FG+SG Architectural Photography

Visit the following page to learn more: http://www.montenegroandpartners.com/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Polytechnic Institute of Beja

PROFILE:
The Polytechnical Institute of Beja (Instituto Politécnico de Beja) is a state-run polytechnic institute of higher education, comprising several schools. It is located in Beja, on the south region of Alentejo, Portugal. It was established in 1979 and has about 3,500[1] students (as of 2007).

NOMINATION DETAILS

School of Technology Higher Education Institution by Nuno Montenegro is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Nuno Montenegro when results are announced.
AWARD DETAILS

School of Technology Higher Education Institution by Nuno Montenegro is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2013 - 2014.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Nuno Montenegro.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Nuno Montenegro.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |