Daphne Installation by 24° Studio

Home > Winners > #26773


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Daphne

PRIMARY FUNCTION:
Installation

INSPIRATION:
Daphne is an iteration of ongoing research on the possibility of paper as architectural material that can transform the perception of the space. Rather than simply retreating the old surface of existing tunnel the way it is, the intervention of creating another spatial structure within a tunnel was proposed. The intervention did not completely enclose the existing condition but respecting the existing spatial conditions, series of repeating pattern of solids and voids allowed to conceptualize the coexistence of old and new.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Daphne is a site-specific installation situated within the tunneled stairway that interplays with the notion of concealing and revealing the ancient walls of the tunnel leading to the peak of Kasteli in Santorini, Greece. Made entirely of self-supporting paper panels, Daphne creates an enclosure that intervenes the visitors' perception of the existing condition as a container of conglomerated memory as the paper panels age and take their shape accordingly to the local conditions. LED lighting contained within the panels will illuminate during nighttime that expresses the different perception of the space.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
A trace of Daphne can be seen halfway up the stairway before the entrance of the tunnel. Starting from a few rows of panels at the foot of the stairs, it grows its number as the user enters the tunnel. The panels encapsulated the interior tunnel, juxtaposing the existing tunnel surface with the new intervention of Daphne. The illumination from the panels accentuated the space from dusk to dawn that emphasizes how the existing materiality of the tunnel could coexist with new materiality to suggest uncanny, yet, mesmerizing possibility. At the beginning of the installation pristine condition of Daphne emphasizes a contemporary intervention at the ancient site, celebrating the coexistence of old and new. Throughout the duration of Biennale, the changing environmental conditions (wind, sunlight, humidity, human interactions, etc.) play an important aspect of aging and wearing of the material. These natural conditions at the site could not be controlled and influences its ephemeralness. However, this process allows to illustrate how the transformation of textural and color quality could communicate a phenomenal conditions of time and space to the passersby. Eventually when the physical presence of Daphne will be taken away from the site, perhaps another memory within the space will be created, transcended and remembered by Pyrgos residents. These latent effects of Daphne expressing this ephemeral condition of aging and disappearance are a key factors, in which the "past", "present" and "future" all are contained and communicated to the viewers.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Daphne was exhibited at Santorini Biennale of Arts 2012 in Greece during the period of July 2012 to September 2012. Throughout the summer, the village of Pyrgos acted as a main venue for the Biennale. Daphne was located at the stairway tunnel where every visitor have to encounter before reaching the fortified settlement of Kasteli at the peak of Pyrgos village.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Arts, Crafts and Ready-Made Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Initial production began from figuring out the overall geometry that can contain within the tunnel using 3D software of Rhinoceros and Maya. The surface geometry was subdivided and panelized so that it is composed into a 6-sided star shaped unit. This system allows a repeating pattern of solids and voids so that the users are able to perceive the existing grand space of the tunnel merging with the new intervention. Total of 360 self-supporting hollow panels were figured out. Each panels were unfolded in Rhinoceros that was prepared for physical productions. Each panel pattern was printed on heavyweight watercolor papers that were cut and prefolded prior to shipping them from Japan to Greece. These flat-packed materials were assembled at site, linked with each other by zip-ties and situated within the existing tunnel space. String LED lights were installed within the panels so that the tunnel space got brightly lit and could be accessed by nighttime visitors to Kasteli and nearby tavernas.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
25m2 (approx. L: 8000 x W: 3500 x H: 3000)

TAGS:
Daphne, Paper, LED, Lighting, Tunnel, Panels, Santorini, Greece, Biennale

RESEARCH ABSTRACT:
-

CHALLENGE:
-

ADDED DATE:
2012-09-28 20:04:54

TEAM MEMBERS (2) :
Fumio Hirakawa and Marina Topunova

IMAGE CREDITS:
24° Studio, 2012.

Visit the following page to learn more: http://www.24d-studio.com/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
-

PROFILE:
-

NOMINATION DETAILS

Daphne Installation by 24° Studio is a Nominee in Arts, Crafts and Ready-Made Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by 24° Studio when results are announced.
AWARD DETAILS

Daphne Installation by 24° Studio is Winner in Arts, Crafts and Ready-Made Design Category, 2012 - 2013.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with 24° Studio.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by 24° Studio.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |