Taizhou Z Center Office Building by Wei Zhang - gad

Home > Winners > #134326


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Taizhou Z Center

PRIMARY FUNCTION:
Office Building

INSPIRATION:
The expectable landmark of the Z Center project derives from “∑”. This symbol indicates the façade treatment method of the main building wrapped by folded plates, as well as the flow guide of the entrance and exit of the volume cutting. It is applied to mathematical summation, and may also contain a certain metaphor: in the development, the building itself and the vitality of the city are taken into account, effectively stimulating the catalytic effect, so as to achieve transcendence on balance.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
From the point of view of the site selection in the central business district, the heart of a city usually means highly intensive development of blocks, and the surrounding greenbelts and transportation system outline an increasingly clear boundary for it. In the face of the project land that integrates office and commercial needs, our design expected to break the solidified paradigm of closed parks, and create a lively and cordial interface for the bustling crowds based on the roots of the city. The main ideas of Taizhou Z Center surely include key words below: 1. Aggregate: Layout Strategy of Implanting A Square; 2. Overlap: Vertical Expansion of Composite Functions; 3. Connect: Place Creation to Boost Vitality. So this project will be submitted by following the three key ideas mentioned above.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
In the face of the project land that integrates office and commercial needs, our design expected to break the solidified paradigm of closed parks, and cre-ate a lively and cordial interface for the bustling crowds based on the roots of the city.The square block on the corner of the street has a close dialogue with the neighboring administrative, cultural and business districts.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in 2007 and finished in 2010 in Taizhou of Zhejiang.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Based on the analysis of urban behavior patterns, we used a large number of cantilever and overhead techniques to provide gray space for commercial func-tions of the ground floor and show the echoing relationship between the square and the city. Taizhou Z Center, the high-rise center and shopping center in diagonal form a convenient pedestrian flowpath across the base. With this hidden oblique axis, the L-shaped main building, the Nanyang Science and Technology Building on the west and the residential slabs of Yulan Plaza on the north naturally enclose to form a public and open city square. The plane stretches open, returning the inner space to the city.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
According to the difference of the functional layout, the main building was rendered a distinct block-joining look. At the same time, materials such as glass and perforated aluminum panels with similar colors were used to maintain the lightness and unity of the overall modeling language. The 90-meter-high main slab building spreads as far as possible along the Shifu Avenue, jumping out of the surrounding buildings, and gently incorporating to the city skyline.

TAGS:
Z, City Vitality Catalyst, High-rise Office

RESEARCH ABSTRACT:
The Central Park is facing the south side of the project, and form a continuous green axis of landscape with the Waterscape Park adjacent to the business dis-trict, the Civic Square and Baiyun Mountain. The south and east sides of the L-shaped main building open up the sight corridors, and we have set up a show-case-like sky garden at the key point of the block-joining part. It not only makes a natural division between the two functional blocks, but also weakens the sense of high-level volume. It connects with the distant landscape from the vertical dimension of the space, and is a relatively shared communication plat-form. The landmark of the Z Center project indicates the façade treatment method of the main building wrapped by folded plates, as well as the flow guide of the entrance and exit of the volume cutting. It is applied to mathematical summation, and may also contain a certain metaphor: in the development, the building itself and the vitality of the city are taken into account, effectively stimulating the catalytic effect, so as to achieve transcendence on balance.

CHALLENGE:
The land use conditions are particularly harsh in the city's axis, where an inch of land values an inch of gold. The building density was limited to 20%. Although it was a tough starting point, we turned the challenge into the unique symbol of Z Center in the process of deepening.

ADDED DATE:
2022-01-06 03:42:50

TEAM MEMBERS (17) :
Project Director: Wei Zhang, Project Creative: Wei Zhang, Yicun Song, Other Team Members: Kaijian Zhang, Yicun Song, Pengfei Kang, Junyan Shao, Fengnan Zu, Renqian Song, Xiaoliang Zhao, Guocai Yao, Guoping Chen, Interior: Hangzhou Dianshang Building Decoration Design Co., Ltd., Landscape: Shanghai LANDAU International Design Co., Ltd., Lighting: Shanghai Eduth Facade Consultants Co., Ltd., Facade: Shanghai Eduth Facade Consultants Co., Ltd. and Photographer: Li Yao

IMAGE CREDITS:
Image #1: Photographer Li Yao, Taizhou Z Center, 2020.
Image #2: Photographer Li Yao, The aerial view, 2020.
Image #3: Photographer Li Yao, External view of the building, 2020.
Image #4: Photographer Li Yao, Street view from different directions, 2020.
Image #5: Photographer Li Yao, Joined blocks of the main building, 2020.
Video Credits: Molan Digital Studio Of Hangzhou.

Visit the following page to learn more: http://www.gad.com.cn/index.php
CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
gad

PROFILE:
Established in 1997, gad is a comprehensive design institute with Grade A Architectural Engineering Qualification in architecture industry which integrates architectural engineering design, engineering technology consultation and service. Its works cover residences, office buildings, hotels, science institutes, colleges& universities, commerce and urban complexes. Gad is devoted to pursuing perfect combination of the commercial value of customers and the architectural ideas of the designers.

NOMINATION DETAILS

Taizhou Z Center Office Building by Wei Zhang-Gad is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Wei Zhang - gad when results are announced.
AWARD DETAILS

Taizhou Z Center Office Building by Wei Zhang-Gad is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2021 - 2022.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Wei Zhang - gad.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Wei Zhang - gad.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Wei Zhang-Gad's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Taizhou Z Center Office Building? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Wei Zhang-Gad, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS
IMPRESSUM IMPRINT

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Good design deserves great recognition.
A' Design Award & Competition.