Rachel House by Chester Goh

Home > Winners > #124325


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Rachel

PRIMARY FUNCTION:
House

INSPIRATION:
The intent was to create a space that would foster family bonding and create an overall warm and welcoming space for the users and their guests. Geometric blocks of different scales work together seamlessly on the facade. These staggered balcony blocks house the main bedrooms that are purposefully designed to overlook the central courtyard garden. The cantilevered balcony structure simultaneously acts as a sun-shading overhang for the ground floor terraces.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Rachel House was designed to ensure an open environment for the family to interact and enjoy the central water courtyard on the ground level while maintaining their privacy on the upper floor bedrooms. The clean and modern facade is derived from juxtaposing bedroom cubes where one can enjoy framed views out into the lush oriental-themed landscape garden. The ground floor spaces open into the tranquility of the courtyard and the sound of flowing water.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The four-storey villa is designed to embrace a central water garden courtyard. The main idea was to incorporate and align the lifestyle and personalities of the building users with those of the house, hence the introduction of straight lines and symmetrical shapes came into the picture. The clean and modern lines of the exterior reveal the concept of simplicity and subtleness.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in 2016 and finished in 2020 January in Zhongshan City, China.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Taking inspiration from nature - an earthy yet subtle color palette was proposed. The combination of the earth-colored wood with the natural grey granite creates a unique rhythm throughout the surface of the facade. Large floor to ceiling windows assists tremendously with the ventilation of the spaces according to the weather conditions of the location with ample overhang in necessary places and even vertical walls on the facade for shielding against weather and sunlight.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Site area of 1000m2, Building area of 1300m2

TAGS:
Architecture, Residential, Villa, House, Facade, Modern, Contemporary

RESEARCH ABSTRACT:
The project aims to strike an intricate balance between privacy and social interaction. The building is also designed with multiple perspectives to enjoy the landscape of this courtyard. One of the main features includes the analysis of the technique Enframed Scenery in the Chinese Gardens, where one can enjoy multiple scenic framed perspectives of the courtyard. All the species of trees chosen are as per the Chinese seasonal trees. As a result, the scenery doesn’t remain stagnant all year long but reflects the four major seasons as they occur, further lending to the uniqueness of the house.

CHALLENGE:
The challenge was to create a seamless blend between architecture, interior, and nature. The design essence of the villa had to represent the client's admiration for nature and sustainability. Some of the rocks that were originally part of the site also are seen in the courtyard, making the landscaping more organic and natural. The courtyard of this project is derived from techniques used extensively in southern China, that features an aura of serenity and tranquillity in the courtyard space.

ADDED DATE:
2021-03-30 14:05:47

TEAM MEMBERS (6) :
Chester Goh;, Li Chujun;, Sun Xilin;, Carson Huang;, He Weiqiu and

IMAGE CREDITS:
Image #1 : Photographer Zhang Chao / CE-ST 2019
Image #2 : Photographer Zhang Chao / CE-ST 2019
Image #3 : Photographer Zhang Chao / CE-ST 2019
Image #4 : Photographer Zhang Chao / CE-ST 2019
Image #5 : Photographer Zhang Chao / CE-ST 2019

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to Chester Goh, 2019

Visit the following page to learn more: http://www.ce-st.com
CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
CE-ST Design Studio

PROFILE:
CE-ST Design Studio is a young and emerging multi-disciplinary design studio based in Singapore and Zhongshan China, focusing on architectural concepts, master planning, interior design, and furnishing services. Established in 2013 by partners Chester Goh and Esther Li, CE-ST have been recognized by winning numerous international awards for their architectural design projects, Rachel House and Toky Terrace in 2020. “Design with Passion” has been the studio’s philosophy and approach in every project undertaken, with each tailored to the client’s individual requirements.

NOMINATION DETAILS

Rachel House by Chester Goh is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Chester Goh when results are announced.
AWARD DETAILS

Rachel House by Chester Goh is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Chester Goh.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Chester Goh.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Chester Goh's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Rachel House? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Chester Goh, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |