Blind House by Boonlert Hemvijitraphan

Home > Winners > #122851


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Blind

PRIMARY FUNCTION:
House

INSPIRATION:
The urban sanctuary in the middle of Bangkok features a glazed ground floor enclosing the main living areas. An origami-inspired sculptural hill makes room for a sunken garage and shrine while its row of hedges conceals the upper level from view. Resting on the transparent facade, a concrete plane supporting the second story creates the illusions of a mass floating above the landscape. The upper level is clad in a platina metal lattice to offer a sense of privacy but still filters in the sunlight. With an interior that is sleek, minimal, and lined in natural materials, the dwelling creates a relaxing space for Zen living and practicing meditation in the city.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The urban sanctuary in the middle of Bangkok features a glazed ground floor enclosing the main living areas. An origami-inspired sculptural hill makes room for a sunken garage and shrine while its row of hedges conceals the upper level from view. Resting on the transparent facade, a concrete plane supporting the second story creates the illusions of a mass floating above the landscape. The upper level is clad in a rusted metal lattice to offer privacy but still filters in sunlight

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Enter the Arrival court, an empty space paved with cobblestone, which leads to the porch. The open plan living area on ground level, sits between a reflective pond on one side and a hill on the other. Walk up to the second floor into the bedroom, the sense of bright and open is replaced by a dimness of a platina steel lattice. Out by the side door of the bedroom, onto a concrete roof slab, where the walking meditation path begins and continues through the hill back to the ground floor.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Project Completed: 2013 Location: Bangkok, Thailand

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Platina steel, Tempered glass door and window with customized aluminium frame, Laminated wood panel, concealed motorised mosquito net, granite stone, Platina steel lattice

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Area: 350 Sq.m.

TAGS:
Architecture, Landscape, Private residence, Rusted steel, Concrete wall, Reflective pond, Origami hill

RESEARCH ABSTRACT:
The Blind house was built to be a sanctuary for the owner to live and practice meditation. The house is required to perform a simple function such as open plan dining-living , two- bedrooms, and space for meditation. The challenge was the seamless experience of space; The presence of architecture articulates the space or its absence to bring the notion of the absent matter.

CHALLENGE:
To levitate the 31meters long concrete slab, glazed fa├žade is applied on the ground floor. In similar fashion with modern architecture, the lean steel column was placed behind a continuous strip of glass, as well as, the turn up beam, which strengthened the concrete slab, is setting back from edges creating an illusion of floating concrete plane from all views. To complete the sense of hovering, The slab protrudes out of the steel column over 13 meters. With the help of the concrete tunnel bearing wall, this notion of floating is achievable. The contour of Origami hill was created according to the car shape in order to function as a carport on the other side, in other words, the absent matter (the carport) defines what is presence (the hill). The hill structure is very challenging for the engineer. The structure needs to withstand the carport span while carrying sufficient soil for the lawn.

ADDED DATE:
2021-03-04 10:23:20

TEAM MEMBERS (1) :
Boondesign Team

IMAGE CREDITS:
Image#1:Photographer Wison Tungthunya, WWorkspace, 2013.
Image#2:Photographer Wison Tungthunya, WWorkspace, 2013.
Image#3:Photographer Wison Tungthunya, WWorkspace, 2013.
Image#4:Photographer Wison Tungthunya, WWorkspace, 2013.
Image#5:Photographer Wison Tungthunya, WWorkspace, 2013.


Visit the following page to learn more: http://boondesign.co.th/
CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Boondesign

PROFILE:
Boonlert Hemvijitraphan, an architect born and educated in Thailand for his first professional degree, Hemvijitraphan went on to study at the Bartlett School, University College London and started his own practice in 1993. Over the past years, through the ups and downs of Thai economic climate, Boonlert Hemvijitraphan has proved that his quiet architecture has never been silent. They say something fundamental to the place and time.

NOMINATION DETAILS

Blind House by Boonlert Hemvijitraphan is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Boonlert Hemvijitraphan is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

Blind House by Boonlert Hemvijitraphan is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Boonlert Hemvijitraphan.

· Click here to view the profile and other works by Boonlert Hemvijitraphan.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Boonlert Hemvijitraphan's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Blind House? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Boonlert Hemvijitraphan, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |