Peloponnese Rural Residential House by Ivana Lukovic

Home > Winners > #116829


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Peloponnese Rural

PRIMARY FUNCTION:
Residential House

INSPIRATION:
Industrial feel of the traditional stone stables characteristic for the Peloponnese rural areas was inspiration for natural materials applied on the elevation and in interior. Reclaimed local stone that was supplemented with new, grey roof tiles, black aluminum facade windows frames, washed-wood handmade shutters, black metal railing, white-oil treated OSB and cement mortar in two shades are all implemented in contemporary manner, simultaneously echoing the past while contributing to the materiality richness.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The morphology of the place - the slope with a 6m height difference from the top to the bottom, led to the decision of creating a house with humble, stone stable-like appearance from the street side discreetly fitting into the rural surrounding, while developing in a two-level prominent construction seen from the garden. Built with restricted means without compromising the initial architectural proposal and according to contemporary sustainable standards, the custom-made dwelling has been playing major role in the 2020 pandemic situation, providing its inhabitants safety and comfort.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Entrance level represents communal area that relates through the large openings to the outdoor, observation platform, for stargazing and experiencing view of the sea. Communication with the garden is established by transparent staircase. At the garden level, slab's perforations allow for the interior corridor's intertwining of natural and artificial light, creating a cave-like atmosphere. Garden access from bedrooms and guest suite is through two courtyards that also serve as contemplation places. Additionally, detached stone and metal construction allows for alfresco cooking and dining.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in September 2016 in Kalamia and finished in July 2019 in Kalamia, Greece

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Environmental and local economy benefits were accomplished by specifying craftsmen and natural materials within a 100-mile radius of the construction site. Reclaimed stone, applied on the elevations and at the entrance level interior space, was sourced from the nearby storage and supplemented with a new one from local quarry. Washed wood shutters were handmade in recycled wood and black metal frame. Cement mortar in two shades was created on site to cover floor surfaces along with custom-made plywood furniture, while white oil treated OSB is used for the rest of the built-in equipment.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The plot size of only 300m2 demanded careful positioning of the house, so as to attain garden space for outdoor activities as vast as possible. It was achieved by positioning the 141m2 dwelling at the upper part of the property, next to the access road, and occupying surface until the borders. Stone wall height from the street side is only 3m plus roof construction 2m at the highest point, while the garden view is 6,3m high plus roof construction 1,5m from the end of the stone wall to the top.

TAGS:
bespoke, reclaimed stone, contemporary rural, industrial feel, low budget house, house with a view

RESEARCH ABSTRACT:
Thorough contextual and materiality research was done on how to incorporate dwelling in a contemporary manner into the surrounding of an ordinary, remote, Peloponnese village of Kalamia. A starting point of creative departure was the industrial feel of a traditional stone stable, characteristic for the Peloponnese rural areas, with its low, long, and tiled shed roof appearance. It fit discreetly into neighborhood from the street side with its humble, almost disappearing elevation, while developing into a prominent, two-stories building from the garden.

CHALLENGE:
Besides bureaucratic challenges regarding forest authorities before the realization process, an additional challenge was how to build in a remote village of Kalamia, 140m2 of habitable, high quality, custom-made space from the scratch, with the restricted means. However, it was achieved thanks to the close collaboration between the Client, Architect and Contractor, not compromising the initial architectural and interior design proposal.

ADDED DATE:
2021-01-28 15:12:50

TEAM MEMBERS (4) :
Architectural and Interior Design: Ivana Lukovic architect, Collaborators: Alexandra Arampatzi architect, Kostas Geranios architect and Orestis Mpormpantonakis architect

IMAGE CREDITS:
Image#1: Photographer Athina Souli, Garden view towards Olive Tree Atrium, 2020.
Image#2: Photographer Athina Souli, Olive Tree Atrium atmosphere, 2020.
Image#3: Photographer Athina Souli, Garden view towards Guest area Atrium, 2020.
Image#4: Photographer Athina Souli, Humble entrance level elevation, 2020.
Image#5: Photographer Athina Souli, View towards entrance level communal space from the observation platform, 2020.
Video and montage: Athina Souli and Vangelis Michelidakis, 2021.

Visit the following page to learn more: http://www.architectiva.com
CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Architectural Studio Ivana Lukovic

PROFILE:
The Architectural Studio Ivana Lukovic aspires to create spaces where comfort and pleasure come from the Client’s needs-based research. The Architect, the Client and the Craftsmen are fully merged in the creative process, thus maintaining intimate, tactile connection with the project. A unique approach to each design brief is adopted. Continuous inspiration is derived from the world of art, film, theatre, literature, nature, as well as from the ordinary things of everyday life with their hidden beauties. Architecture is understood as sculpting of empty spaces between solids, with the main design focus on the richness of spatial configuration and atmospheres.

NOMINATION DETAILS

Peloponnese Rural Residential House by Ivana Lukovic is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Ivana Lukovic when results are announced.
AWARD DETAILS

Peloponnese Rural Residential House by Ivana Lukovic is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Ivana Lukovic.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Ivana Lukovic.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Ivana Lukovic's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Peloponnese Rural Residential House? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Ivana Lukovic, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |