Royal Time Residence Display Center by Shanghai PTArchitects

Home > Winners > #116078


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Royal Time Residence

PRIMARY FUNCTION:
Display Center

INSPIRATION:
The project is located in the downtown area of Taihu New Town, Suzhou, China. The owner of the project hopes that the display center can convey the same allure as the classical traditional Chinese gardens of Suzhou, meanwhile the façade be informative and impressive, and that the layout and functions conforms to the personality of the younger generation. For this reason, the area near a strip of 12 meter width city park becomes the point where the design gets started.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The overall design emphasizes the visitor's experience of the space on site, especially when it conveys the fluid circulation of different spaces as experienced in traditional classical gardens in Suzhou. The display center consists of three separate functional buildings with an open area enclosed in the middle. It looks like three independent glass boxes of different shapes and sizes are beautifully scattered on the site. And different kinds of 'transitional spaces' connect them all to form a modern courtyard which will become a spot where residents in the future can stay, socialize and communicate.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
All the buildings open up to the inner courtyard. The showroom is located to the east of the three buildings. Its main function is to showcase the sand table of the real estate and to serve as a reception space; The building to the north functions as both a fitness club on the first floor and a children center on the second floor; The building to the west is the book-bar with another terrace on the second floor for relaxation. This terrace further helps to break up the view from within the courtyard. The architect avoids repeatedly using the same roof structures for different buildings. Instead three different roof types, namely, flat roof, single-sloped roof, and double-sloped roof, with varying heights, are used to achieve a richer visual effect. The main landscape surfaces of the three buildings all face to the inner courtyard. However, different architectural forms combined with the use of panels of glass with different sizes offers a unique visual experience.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in Sept. 2019 and finished in Jun. 2020 in Suzhou, China

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
In order to dissolve the façade of the buildings, the architect decides to use large panels of U-profile glass as the main material. The panels that form the exterior of the fitness club vary in size, with the largest piece nearing 10 meters high. Intricately gray-toned rose-gold aluminum panels and small areas of locally produced clay bricks are applied to the building to soften up its architectural image. In order to make sure that the designing effect remains consistent with the final effect on site, a resident architect is put on the task of checking every material with the construction unit.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
As young and modern people are the major residents in the community, the owner of the project wishes to create a quiet and pleasant space for them, thus the viral book-bar was created. As an independent volume of building, the book-bar also uses large panels of U-profile glass(with each panel of 7.6-meter height) as the façade which is very eye-catching and soothing from any side, wherever the visitor comes in. From within, the glass panels provide the readers with a quiet and private environment for reading.

TAGS:
display center, fluid circulation, socialize and communicate, open community

RESEARCH ABSTRACT:
The spaces between the bricks at the bottom of the building gradually decrease from the middle outwards, forming a distinct rhythm and echoing the fantastical elements of the translucent glass above. The overall effect enriches the architectural language of the building. From the inside, these gaps become windows for the reader, offering a view of the outside. At night, light shines through the perforated wall, putting up a play of light and shadow. A sunshine terrace was specifically created on the second floor, making full use of the vertical space to increase the richness and flexibility of the space.

CHALLENGE:
How to let the project convey the inward temperament of traditional Suzhou architecture while the façade still remaining modern and impressive are the major challenge. The architect utilizes semi-transparent U-profile glass as the façade of the entrance, transforming it into a piece of a dazzling 'jade' of light weight, welcoming the visitors who appreciate it. The means of organically linking the three different buildings (Showroom, fitness club, book-bar) is another challenge in the process of design. Now the introduction of a waterscape within the inner courtyard creates a fluid experience for visitors and also makes the whole space filled with richness and flexibility. All the buildings extend from the inner courtyard. The rain corridors are sometimes open, sometimes closed, and sometimes become paths leading into the inner courtyard, or into the transitional spaces. The visitor can simultaneously experience the private interior, the open exterior, and being part of the nature in this open community.

ADDED DATE:
2021-01-18 09:58:25

TEAM MEMBERS (1) :
Shanghai PTArchitects

IMAGE CREDITS:
IMAGE by Yuan Yang

Visit the following page to learn more: https://cutt.ly/ZjIUS3g
CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Shanghai PTArchitects

PROFILE:
Founded in 2003, Shanghai PTArchitects is a member of PT Design® China Institution. We currently have more than 10 subsidiaries and have assembled over 1,000 excellent designers, with the regional distribution covering cities like Shanghai, Chengdu, Beijing, Nanjing, Hangzhou, Wuhan, Zhengzhou, Qingdao, Guangzhou and Chongqing, etc. And we offer design services in residence, commercial hotel, urban renewal, industrial planning, tourism and resort, health care, landscape and interior design, etc. PTArchitects adheres to design rules of “Innovation, Quality and Service” and builds positive and steady relationships with outstanding developers and companies at home and abroad.

NOMINATION DETAILS

Royal Time Residence Display Center by Shanghai Ptarchitects is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Shanghai PTArchitects when results are announced.
AWARD DETAILS

Royal Time Residence Display Center by Shanghai Ptarchitects is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Shanghai PTArchitects.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Shanghai PTArchitects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Shanghai Ptarchitects' Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Royal Time Residence Display Center? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Shanghai Ptarchitects, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |