Shine Estuary Community Center by Qiyue Architects

Home > Winners > #116042


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Shine Estuary

PRIMARY FUNCTION:
Community Center

INSPIRATION:
The architect was inspired by the fishing boats passing by on the Oujiang River and the ripples that they create. The soft and light curves introduced in the design bring dynamism to the rigid and orderly building. The concept of three offset ellipsoid blocks superimposed upon each other was thus developed. The twisting shape of the building partners up with the ripples of the river and together. A shared space is set up where the three shapes are connected, linking up the entire building.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Boasting a full view of the river and unlimited potential, the project is located in the Oujiang New District of Wenzhou, an area still in its early stages of development. The relationship between the architectural space and its visitors is always changing. The building mass extends through various spatial rhythms and possibilities, preparing the space for even more prospects in the future.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Through reinterpreting the Oujiang river-life culture, the architect inserts abstract and elegant curved motifs into the design of the community center. This creates a cohesive architectural form and a community area that injects the vitality of future life into all the interacting spaces. By implanting the modern design concept of “form follows function,” meeting rooms and such are placed on the third floor with the best view of the river, better showcasing the landscape resources of the project.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
started is March 2020 and Finished in July in Wenzhou, China.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The architect reproduces the natural riverside scenery through the use of modern and simple silvery white tones. The use of large areas of ultra-white glass brings out the naturalness and pureness of the building. Throughout the design process the unity of architectural details, spatial relationships, function, and aesthetics was heavily taken into account. To cover up the black glue-seam of the ultra-white glass, a metal rod 80mm wide is used. Simultaneously, they function as markers for future lighting placements.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
To ensure good spatial circulation, the architect considered the structure and aesthetic of the building and set the maximum column width to 11 meters. In order to introduce change into the façade and also to provide a better view of the river, panels of ultra-white glass as large as 2 x 6.15m were used. The curved light strip embedded in the aluminum panel in the exterior gray area moves the space from “darkness” towards “light.” This not only takes into account the lighting necessities, but also becomes a part of the architectural identity.

TAGS:
community Center, spatial circulation, iconic, Sustainability

RESEARCH ABSTRACT:
Since the project began, the architect has been on site for nearly three months, participating in and guiding the various construction circles such as those involving structure, glass walls, metal aluminum plates, and lighting. This is done to ensure the quality of the building. Since its opening, the project has become a spiritual landmark dancing with the wind, drawing in a large number of tourists. As the architect initially expected, the creation of a warm community has aroused a new passion for the future. The project has revived the area and guided Oujiang New District to a better tomorrow.

CHALLENGE:
How to create an example-setting and symbolic design in a developing residential area? How to allow visitors a glimpse of life in the future? How to improve the view of the waterscape despite the presence of the dam? These are the most important challenges of this project.

ADDED DATE:
2021-01-18 04:20:05

TEAM MEMBERS (1) :
QIYUE ARCHITECTS

IMAGE CREDITS:
IMAGE by Zeng Jianghe

Visit the following page to learn more: https://qiyuearchitects.com/productinfo/39784 7.html
CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
QIYUE ARCHITECTS

PROFILE:
Based in Shanghai, Qiyue Architects has been actively engaged in the field of Chinese real estate architecture design for more than a decade since its foundation in 2004. It continuously adheres to the corporate strategy of professionalism, high-quality design and sustainability. With over 100 architects, Qiyue Architects has provided solutions for a large number of high-quality projects in more than forty cities all around China. The projects include urban boutique residential real estate, new suburban industrial zones, urban boutique commercial properties and culture & resort properties, etc. It has now become the long-term partner with many top real estate companies and developers. Qiyue Architects will continue to create a better living space for people and embrace the challenges based on its profound understanding and expertise in the field of real estate industry.

NOMINATION DETAILS

Shine Estuary Community Center by Qiyue Architects is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Qiyue Architects when results are announced.
AWARD DETAILS

Shine Estuary Community Center by Qiyue Architects is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Qiyue Architects.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Qiyue Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Qiyue Architects' Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Shine Estuary Community Center? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Qiyue Architects, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |