Imperial Mansion Community Center by Qiyue Architects

Home > Winners > #116041


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Imperial Mansion

PRIMARY FUNCTION:
Community Center

INSPIRATION:
Inspired by the spirit of Carlo Scarpa, the architect hopes to reinterpret the cityscape instead of creating a series buildings isolated from the urban environment. Therefore, when planning the shape of the building, the lower part was transformed into a magnificent gray mass made up of a series of huge steps. This transformation opens up possibilities for commerce, making the community atmosphere more present and injecting an aura of city vitality.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The project is located in the city center of Yuhuan, Taizhou, close to the Yuhuan Grand Theater and the Yuhuan Passenger Transport Center. The area is further characterized by a complete set of living facilities, healthy traffic flow, a refreshing natural environment, and a developed transportation system. The richness of commerce and life are all gathered here. Serving as an important part of a broader urban renewal plan, this project hopes to integrate a new attitude towards the future into the current local culture. Yuhuan is a classic example of a coastal city. The shape of the community center is derived from the surrounding beautiful landscape. The clean geometric outlines paired with the folded edges of the roof allow the heavy structure to appear light and elegant in a natural environment. The architect hopes to make up for the lack of public urban space in the city by introducing an open plan in the project. Through a series of interactive spaces, such as street-corner city squares, large areas of stairs and resting platforms, various modes of interactions with the environment are generated.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The urban area in which the project is located is characterized by various business interfaces and a complex flow of people. The volume of the demonstration area can easily be swallowed up by the surrounding buildings, further complicating the management of people flow. Taking advantage of the street-corner square, the architect allows the building to retreat from the city hustle in an orderly fashion, forming a plaza that opens up onto the street. This provides an open space for nearby residents to rest. Through these simple human interactions, life is injected into the entire area, attracting large numbers of people to gather and socialize, forming an “urban living room.”

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in Nov. 2019 and finished in July 2020 in Tai Zhou, China

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The façade of the community center consists of large areas of glass walls, presenting a simple and natural sense of sophistication. At the same time, the material echoes the city landscape and prevents the community center from appearing oppressive and alienating. The color palette is dominated by various textures of gray. The combination of silvery aluminum plates and high-transmittance glass creates a surface that reflects both reality and fantasy. Taking on the dual functions of a display center in the first phase and a commercial district in the later phase, the community center has the responsibility of being both an architecturally-inspiring space and an inclusive environment. At night, when the lights are turned on, the glass box becomes an even more magnificent sight. Here, the building plays the role of protagonist in the plan, showcasing a glimpse of what the future city holds.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The entrance-steps separate the building from the rest of the plan, allowing the lower area to become an urban public space, providing an image of community. At the same time, the ascending steps serves as a guide, leading the people flow to the second floor. This flow further serves as a testimony to the future commercial possibilities of the area. The neat and clean steps echo the overall architectural space, creating a spectacle for all visitors to remember. Encircling the second-story is a terrace that overlooks the entire street corner. The architect hopes to further strengthen the link between the building and the cityscape, allowing the building to resonate with its surrounding environment. Visitors can linger about and visit the rich and open exhibition. In the future, when the commerce in the area is completely developed, the terrace will be connected to the interior commercial district. This inward extension is guided by the movement of people and creates a circular open-air corridor.

TAGS:
community Center, open plaza, urban living room, urban public space

RESEARCH ABSTRACT:
The project is heavily inspired by the spirit of Carlo Scarpa, especially in the formation of the staircase, and serves as an attempt to create a landmark. Working under various limitations, the design team effectively responded to the environment and the urban culture surrounding the project, further taking into consideration the functionality of the buildings and the natural flow of people.

CHALLENGE:
The community center is positioned in the southwest corner of the plot amongst a healthy flow of people and traffic. The position also allows for a clear display of the building. Taking on the dual role as a community symbol in the early stage and a commercial district in a later stage, the primary challenges of the project are as follows: How to make the entrance more attractive while simultaneously developing it as a landmark within the city? How to build the community center and the interior commercial district in phases while having the two smoothly integrate in the future? How to draw a healthy people flow into the interior commercial district in the later phase of the project?

ADDED DATE:
2021-01-18 04:19:34

TEAM MEMBERS (1) :
QIYUE ARCHITECTS

IMAGE CREDITS:
IMAGE by Zeng Jianghe

Visit the following page to learn more: https://qiyuearchitects.com/productinfo/39784 7.html
CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
QIYUE ARCHITECTS

PROFILE:
Based in Shanghai, Qiyue Architects has been actively engaged in the field of Chinese real estate architecture design for more than a decade since its foundation in 2004. It continuously adheres to the corporate strategy of professionalism, high-quality design and sustainability. With over 100 architects, Qiyue Architects has provided solutions for a large number of high-quality projects in more than forty cities all around China. The projects include urban boutique residential real estate, new suburban industrial zones, urban boutique commercial properties and culture & resort properties, etc. It has now become the long-term partner with many top real estate companies and developers. Qiyue Architects will continue to create a better living space for people and embrace the challenges based on its profound understanding and expertise in the field of real estate industry.

NOMINATION DETAILS

Imperial Mansion Community Center by Qiyue Architects is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Qiyue Architects is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

Imperial Mansion Community Center by Qiyue Architects is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Click here to request a exclusive interview about Imperial Mansion Community Center from Qiyue Architects.

· Click here to view the profile and other works by Qiyue Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Qiyue Architects' Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like Imperial Mansion Community Center? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Qiyue Architects, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |