U Villa Residential House by Adel Badrawy

Home > Winners > #108061


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
U Villa

PRIMARY FUNCTION:
Residential House

INSPIRATION:
The U-shaped house was inspired by the horseshoe. An essential element in Saudi culture. An element that some believe brings luck. It’s a piece of art itself and a foundation for their cultural and historical ride, the horse. This geometrical shape also helped to functionally form a courtyard which is the breather of the house and also splits the house into public and private zones on the ground floor while splitting the normal bedrooms from the bedroom suites in the first and second floors. Also, the morphology of the masses was inspired by the traditional dress for women, the burqa. A custom that resembles privacy and strong attachment to the roots. Two essential but different elements in Saudi culture. Elements that resemble both pride and humbleness, strength and privacy, beauty and mystery. Quite an interesting formula. Which is what this house is all about.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The approach by the client was to design a house that accommodates a Saudi family of six members. The brief was creating a place within its cultural context along with the functional and environmental needs. This villa is a part of a group of consecutive separated villas for a Saudi family. The group consists of a villa for the father and two other villas for both sons. And this one is for the younger son.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The villa is a G + 3 floors. The inspiration was the main force to distribute the spaces like the following. On the ground floor, the public majlis and reception area are facing the front yard while the living areas are open to the inner courtyard. The same goes to the upper floors, bedrooms are facing the street view while the bedroom suites are facing the courtyard. Having a wife, two sons, and two daughters, the functional necessity requires to have the ground floor acting mainly as a reception area with different levels of privacy. While the first and second floors would accommodate the bedrooms, suites, and recreational areas for the small family. Without neglecting the outdoor seating areas which are distributed on different levels of the house each with a unique experience. Also relatively large windows for a nice view and lighting purpose. Neat, simple, and perfectly functioning, are the keywords for the design brief.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Project started in early 2019 and finished by mid 2019. It's located in Al-Riyadh, KSA.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Inspired by the traditional mashrabiyas we created vertical louvers for west facade and horizontal ones for the south facade. Also, Al miqaad al saify, which is a replication of a traditional summer terrace/seating area that goes back to the 16th century. The terrace is designed facing the northwest wind, It’s west facade is protected by vertical louvers to block sun rays and enable the wind to flow inside the terrace, while open to the east side overlooking the inner courtyard. Local marble stone is used to cover the whole villa with different shades of beige and brown. The different shades visually give a sandy desert feeling to it as well as symbolizing the traditional materials used in the old houses, Ablaq stone. The other two materials used are the wooden louvers and the dark grey aluminum for windows to create contrast and harmony between materials.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Total BUA = 760 m2

TAGS:
Residential, Architecture, Sustainability, Contemporary, House, AlRiyadh, KSA

RESEARCH ABSTRACT:
The design team mainly had to learn more about Saudi culture and the main items that most represent their beliefs. The team wanted to extract from this how a house can act as a part of their behaviour and the way they approach their daily life. What are their main values in life? How do we design a place that represents their values and cope with the environment? A survey had to be made by asking many Saudi people from different age groups, especially from Al-Riyadh area. As well as studying the traditional housing projects and the different solutions they've managed to come up with functionally, culturally, environmentally, and economically. It is common that every big Saudi family had three or four attached land plots -some of which we were involved in designing- where the father -head of the family- had a bigger plot while the sons had other smaller plots. In which this case is part of a family complex as explained above. It's very obvious the strong bond the Saudi family has and how this affects the architecture back in the past and nowadays. It's all about their culture and customs when it comes to building a house. But also getting exposed to modern movements in the past decade has led designers to search for contemporary treatments for traditional solutions.

CHALLENGE:
The challenge was to accommodate privacy, open floor plans, functional and cultural necessities, all in one place. Right from splitting private and semi-private areas from public areas while maintaining the concept of an open floor plan. All through the treatment of some traditional features of architecture in a contemporary way such as the inner courtyard with a water feature in it, the summer terrace, replacing mashrabiyas with louvers, and cladding the whole villa with local marble stone. Every single aspect of these had to be thought about in a creative way.

ADDED DATE:
2020-07-01 17:27:23

TEAM MEMBERS (3) :
Lead architect : Adel Badrawy, Senior architect : Sarah Ashraf and Junior architect : Menna Ehab

IMAGE CREDITS:
Adel Badrawy, 2020.

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Rawasem Architecture Workshop 'RAW'

PROFILE:
RAW is an architecture studio based in Cairo, Egypt. Established in 2015 RAW has been working in Egypt and the GCC region and has gained a tremendous experience dealing with high profile companies and individuals. RAW believes that architecture is an attempt towards reaching a level of humanity and sensitivity to the living environment. Always researching living models and paradigms in order to prevent cities from becoming abandoned dead places in their monotony and lifelessness.

NOMINATION DETAILS

U Villa Residential House by Adel Badrawy is a Nominee in Architecture, Building and Structure Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Adel Badrawy when results are announced.
AWARD DETAILS

U Villa Residential House by Adel Badrawy is Winner in Architecture, Building and Structure Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Adel Badrawy.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Adel Badrawy.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Adel Badrawy's Architecture Design?
You will most likely enjoy other award winning architecture designs as well.
Click here to view more Award Winning Architecture Designs.


Did you like U Villa Residential House? Help us create a global awareness for good architecture design worldwide. Show your support for Adel Badrawy, the creator of great architecture design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great architecture designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |