Sunshine Home Residence by Wanxiao Zhang

Home > Winners > #100306


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Sunshine Home

PRIMARY FUNCTION:
Residence

INSPIRATION:
In ancient Chinese architecture, the patio was called the heart of architecture, which has the function of regulating Feng Shui and communicating with nature. The designer took the patio as the most important design element of the project. Based on the principles of aerodynamics and design aesthetics, four patios with different functions and shapes were set up, which fundamentally solved the problem of ventilation and lighting, and also formed the landscape features in the interior space.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The project is a special-shaped residential unit in a multi-story building with three levels. The second level is entrance hallway and the next is the first floor and basement with poor lighting and ventilation. By reasonable transformation of the interior structure, the designer solved the problem of interior lighting and ventilation and created a living space with good lighting, comfortable environment and multiple functions for the owner, which greatly enhanced the value of the house.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
In the original structure, the basement was completely closed and could not be used as living space. In the basement, the designer set up four lighting patios, bringing the outdoor sunlight and natural air into the interior. Japanese dry landscapes and miniature gardens are set in the patio, bringing natural elements into the interior and creating a multifunctional space with abundant light. The converted basement eventually became the most attractive activity area in the entire space.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Design Cycle: March 2017-May 2017 Construction Period: June 2017-May 2018 Project Completion Time: May 2018 Project Location: Poly Villa, Jiangbei District, Chongqing

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The designer completed the transformation and reasonable use of the limited space through three steps. Firstly, structural adjustment: in order to improve the ventilation and lighting of the original structure, the designer built four lighting patios in the basement to connect with the first level, and changed the staircase into an oblique and linear line to run through the three floors, forming the best air circulation motion line in the vertical and horizontal directions of the interior space. At the same time, the lighting problem of the basement was solved, and the use efficiency and living comfort of the interior space was increased effectively. Secondly, spatial layout: the space was designed with dynamic and static separation, as well as reasonable motion lines. The designer regarded the second floor with good lighting as the main bedroom and children's room, separated from the public activity area, and set the motion lines for public activity area along the staircases. The living space on the first floor is completely open with no barrier from the outdoor. Maximum lighting efficiency was ensured. After the renovation, the negative first floor is equipped with a study, tea room, fitness space, etc., creating a good communication environment for the family members. Thirdly, design language: light tones are used throughout the whole space to form a bright and concise space impression. The patio on the negative first floor adopts Japanese patio design technique, which is characterized by tranquility, Wabi-sabi and Zen. Through the patio, the whole home space is penetrated to allow the breath flow, make the vision transparent and achieve the purpose of natural harmony for human habitation.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The interior area for the project is 290 square meters with a total of three floors.

TAGS:
Interior, design, structural transformation, space, lighting, patio, staircase, aerodynamics

RESEARCH ABSTRACT:
Improvement of the interior ventilation and lighting environment through the transformation of interior structure; Use of interior patio; Space transformation of enclosed basement; Application of aerodynamics in interior design

CHALLENGE:
In this project, the entire space of the original building was closed on three sides, the designer needs to reasonably transform the interior structure to form a good natural air flow. According to the principle of aerodynamics, the designer designed the staircase linearly to run through the three floors. The four patios in the basement communicated with the windows upstairs effectively, forming the flow path of interior air, which completely changed the living experience of the entire space.

ADDED DATE:
2020-02-24 01:44:45

TEAM MEMBERS (2) :
Design Director: Zhang Wanxiao and Designer: Huang Li

IMAGE CREDITS:
Photographer: Qian Min

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyright belongs to Odes Design Studio.

Visit the following page to learn more: http://t.cn/Eb7qONC
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Zhang Wanxiao

PROFILE:
The owners of the project are a family of three generations with six people living in the house. The original building structure of the project has poor ventilation and lighting. Therefore, the owner hopes that the designer can transform the interior structure of the house to create a more natural, comfortable and livable space environment.

NOMINATION DETAILS

Sunshine Home Residence by Wanxiao Zhang is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Wanxiao Zhang when results are announced.
AWARD DETAILS

Sunshine Home Residence by Wanxiao Zhang is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2019 - 2020.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Wanxiao Zhang.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Wanxiao Zhang.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Wanxiao Zhang's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Sunshine Home Residence? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Wanxiao Zhang, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |