Tai Quan Palace Office Space by Shen Fu Chen

Home > Winners > #98645


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Tai Quan Palace

PRIMARY FUNCTION:
Office Space

INSPIRATION:
The designer upholds the fundamental idea of not forgetting own culture and quoting the traditional Chinese style as the main axis of the design and present the common classical elements one by one. A bold and no-hesitation design vocabulary are implemented, hoping that whoever enters the space may have the sense of acceptance, not just as a visitor but as a guest, who is well received. The style is quite different, but it creates a new balance with the extreme, which is the contradictory balance that the design team wants to try.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The decoration style and techniques of the project are beyond the existing practice, trying to create a new harmonious aesthetics with contradictory elements in a limited space. The design team used gold foil and manually pasted the entire space surface with luxurious yet low-keyed gold color to the Chinese style corridor. Thereafter, looked for woodworkers to make traditional Chinese double doors, Mortise and tenon joints, bringing the best effort to make the entire space without ambiguity.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The overall design style is pushed to the extreme. Many seemingly like contrasting elements, whether it is the combination of Chinese and Western cultures, different materials, or the use of single color, which are some rare attempt to be found in commercial space. So, rather than compromising, the design team integrated the conflicting elements in an eclectic way. It is better to say that the design team retains the unique characteristics of each element to the maximum extent within the acceptable range.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
This project was completed in December 30th, 2019 in New Taipei City, Taiwan.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
As the main point of the Chinese style corridor, the design team used 26,000 pieces of gold foil, which was manually pasted to the entire wall surface after applying primer to replace the modern feeling of paint. Mortise and tenon joints, the Chinese double doors and door nails, are specially made by the woodworkers. On the contrary, the office space is relatively simple, which is decorated with details of different materials such as iron and copper. The gold color is used to portray the outline of the space, making a connection in a contrast differences.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Tai Quan Palace is not just a visual experiment. In terms of living functions, the Chinese corridor entrance is designed with barrier-free ramp, which solves the height difference on the raised floor area. In order to connect the Chinese style on the outside and simplicity of European and American style on the inside, the floor tiles are gradually decreasing to create a progressive connection effect. As the line of sight extends to the end of the space, the design team replaced the solid partition with full glass to separate the space. While enlarging the vision, it is also an interesting attempt to make the space into a painting.

TAGS:
Traditional Chinese Architecture, Chinese and Western combination, Hand-glued gold foil, Modernism, Office Space

RESEARCH ABSTRACT:
The overall design style derived from the design team concern on the importance of their own tradition and the spirit of reminiscent. Adopting a strong traditional Chinese architectural style to create an ancient-palace-like entry corridor. Using hand-glued gold foil instead of common paint to show the timeless richness. The interior space is based on all white walls, cabinets, desks and chairs, and decorated with beautiful details such as door frames, lamp holders and Chinese cultural elements. Write the design intention between tangible and intangible.

CHALLENGE:
The palace-like entrance corridor breaks the common perception about office, and it is also technically very different with the office in the past. Whether the traditional Chinese double doors with embedded door nails on it, Mortise and tenon joints, a progressive porch tiles, while at the same time a lot of communication and discussion with the technicians are needed for the design execution.

ADDED DATE:
2020-02-12 10:30:10

TEAM MEMBERS (1) :
SHEN FU CHEN

IMAGE CREDITS:
Chuang-Chieh Chiu, Jan 2019

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
JIUN WEN INDUSTRIAL CO., LTD.

PROFILE:
LET'S TALK ABOUT ART AND WHY WE NEED IT. ART IS ORIGINAL AND SUBVERSIVE AND PEOPLE SHOULD BE BOLD IN THEIR CREATION. INNOVATION IS NOT TO ABANDON THE OLD BUT TO CREATE NEW SOUL OF LIFE AND VALUE TO THE ORIGINAL PRODUCT. WE ALL POSSESS A NATURAL ARTISTIC HEART AND SOUL, BE BRAVE TO IMAGINE, FEARLESS IN SEEKING NEW CREATIONS AND EMBRACE YOUR INNOVATIVE COURAGE. WE BELIEVE IN INNOVATION PIONEERS. THEY HAVE FORESIGHT IN BEAUTY, SOUL AND ART. THEIR COURAGE WILL LEAD US FORWARD BECAUSE THEY REFUSED TO STOP AND STAND STILL. THEY BRING NEW INNOVATIVE SOUL OF LIFE TO THE PRODUCT EVEN IF NO ONE HAS DONE BEFORE, BE YOURSELF.

NOMINATION DETAILS

Tai Quan Palace Office Space by Shen Fu Chen is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Shen Fu Chen when results are announced.
AWARD DETAILS

Tai Quan Palace Office Space by Shen Fu Chen is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2019 - 2020.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Shen Fu Chen.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Shen Fu Chen.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Shen Fu Chen's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Tai Quan Palace Office Space? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Shen Fu Chen, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |