Riverview Villa Residence by Fan Wu

Home > Winners > #95541


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Riverview Villa

PRIMARY FUNCTION:
Residence

INSPIRATION:
The core demand of the owner is to build a family environment that helps the family and children grow up healthily, which also becomes the driving force of design. First, the designers creates the best use comfort for functional spaces such as bedrooms and bathrooms. At the same time, the designers apply the design concept of flowing space and eliminate the closedness of the space to create a lively and interesting family atmosphere.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The project is a single family building with its back against the mountain, facing the Yangtze River, China's largest river. The designers used the technique of four dimensional decomposition to create flexible flowing space, and combined with concise and exquisite details to form the characteristics of the interior space. The designers created large lawn and infinity pools to echo the beautiful river landscape under the mountain, perfectly integrating the environment, architecture and people.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
In order to emphasize the consistency between architecture and landscape, the designers largely used glass exterior wall to allow the lawn in the garden and the infinity pool at the end of the garden integrate with the interior space to create a continuous spatial relationship. More specifically, a tearoom and river-viewing terrace are built next to the swimming pool, visually merging with the river landscape at the foot of the mountain, as if it were floating between the sky and the river.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Design Cycle: December 2017 - January 2018 Construction Period: January 2018 - September 2018 Completion Time: September 2018 Project Location: Rongqiao Peninsula, Nanbin Road, Chongqing, China

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
In this project, the designer is oriented by the demand of the owners for living environment and combines multiple design techniques to create a living space that is both practical and interesting. The design points mainly include the following four aspects: Firstly, spatial structure: the designers handle the interior space of the four story building through the design technique of four-dimensional decomposition. All public spaces are connected to each other on the plane, there is no clear dividing line. They have integrated functions and transparent visual effect. The adjacent two floors are connected through the patio. The second floor and the first floor are connected through the void area of the interior central part, to form a whole public space that flows naturally in the plane, the upper and lower floors are interrelated, and the interior and exterior are fully integrated. The four bedrooms are placed on the edge of the overall public space, facing the river landscape to ensure privacy and comfort. Secondly, material application: through the meticulous collocation for original color, and texture of the building materials; the combination of transparent and opaque materials, a concise, natural, elegant and bright space atmosphere is created. Thirdly, line organization: almost all planes and facades are composed of pure vertical lines, and are interspersed with each other. A large number of squares and golden section rectangles are used for composition, which is full of fashionable and balanced aesthetic characteristics of neoplasticism. Fourthly, integration of space and nature: all the interior floors face the mountain are equipped with lighting patios, providing natural air circulation and good lighting for the interior. Glass is interwoven in the wall and the ground, blurring the boundaries between interior and exterior. The large garden lawn allows people to get close to nature. The infinity swimming pool at the end of the lawn seems to be connected with the river at the foot of the mountain. Through the intimate interaction between interior and exterior, the environmental landscape becomes part of the living space.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The interior area for this single-family building is 660 square meters and the garden area is 500 square meters. There are four floors in total.

TAGS:
Interior design, residence, single-family villa, flowing space, landscape integration, infinity swimming pool,

RESEARCH ABSTRACT:
The application of flowing space design concept; Integration of natural environment and living space; Improvement of indoor natural lighting and ventilation with light patios; Four-dimensional decomposition method are used to deal with space wall surface relationship; Line organization under the principle of neoplasticism.

CHALLENGE:
The original building is connected to the mountain on one side with poor lighting and ventilation.The floors of the building are connected by elevators and narrow staircases, so interior lighting and communication between floors is a problem that the designers need to solve. The designers add two patios in the adjacent part of the mountain to form air flow and increase the natural lighting. At the same time, part of the floor slabs are removed in the interior of the first floor to form an overall public activity space that runs through the first and second floors, thus establishing good communication between the two floors.

ADDED DATE:
2019-12-16 03:12:24

TEAM MEMBERS (4) :
Design Director: Wu Fan, Design Director: Liang Ruixue, Designer: Wu Yangwu and Designer: Wei Hong

IMAGE CREDITS:
Photographer: Liu Wei

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyright: Chongqing Micro V EW Decoration Co., Ltd.

Visit the following page to learn more: http://t.cn/AieptAbO
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Wu Fan

PROFILE:
This project is a single-family private residence and the occupant is a family of three generations. The couple of the owners are businessman, working long hours every day. The owner’s two children are under ten years old. What is more, the owner’s parents still live here. The owners hope that the home environment can be natural and healthy, especially open and bright, which is helpful for the growth of the children in the home.

NOMINATION DETAILS

Riverview Villa Residence by Fan Wu is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Fan Wu when results are announced.
AWARD DETAILS

Riverview Villa Residence by Fan Wu is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2019 - 2020.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Fan Wu.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Fan Wu.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Fan Wu's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Riverview Villa Residence? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Fan Wu, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |