Tranquil Zen Residence by Derson Chiu

Home > Winners > #92895


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Tranquil Zen

PRIMARY FUNCTION:
Residence

INSPIRATION:
With the sense of serene and refined Zen style, the exquisite design of humble and simple nature was created to satisfy functional needs with natural materials amongst reserved timber-color tones in making this residence a true harbor of warmth and meditation. The Japanese styling elements permeated throughout the interior from the delicate tiles, and timber-grille shoe cabinet and the view-piece wall articulating the tranquil beauty of Japanese Zen Style.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
As this project is situated near Hsinchu Highspeed Rail Station, opposite a green park, the design team would like to bring the greenery into the interior of Japanese styling for a relaxing and meditative residence marrying Japanese Zen style and modernism with pure and humble materials giving rise to a serene and delicate spatial expression.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
With the partition layout revised, the circulation was able to enjoy the beauty of window views, with minimal decoration befitting to the Japanese Zen Style intended. The kitchen and dining area was of open plan inheriting the serene and exquisite materiality of finished concrete, and becoming a place for gathering of families and friends while the masterbedroom inherited the design vocabulary of the public domain by echoing its minimalist styling.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project was finished in October, 2018 in Hsinchu County, Taiwan.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
As the overall interior is of minimalist styling, the spatial layout comprises of the living room dining area, 2 bedrooms, and a meditative multi-functional room as a place of reflection, and of Buddhist worship, for the client. The design team designated the design theme of Japanese Zen Styling with Buddhist influence in making this residence a stress-relieving and mind-purifying alcove with minimal and humble design.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
As the public domain has access to ample greenery view and sunlight, the design team adopted the stylish and functional honeycomb curtain with controllable shading surface and effective insulation effect. With the partition wall behind the TV wall removed, the overall visual quality was dramatically improved, with better ventilation and privacy effect as well. The elevated timber floor in the meditation room, complemented by the humidity and aroma friendly, and fire-proofing Diatomaceous earth textured wall.

TAGS:
Japanese-Styled Zen, Minimalism, Finished Concrete, Genuine Cedar, Polished Gravel, Ironwork, Glass Brick, Diatomaceous Earth, Steel-Brushed Timber Veneer, Granite, Quartz, Imported Tiles, System Furniture, Ultra Scratchproof Timber Flooring

RESEARCH ABSTRACT:
From the entrance, the interior presented a series of layered vista of the various interior spaces complemented by decorative elements echoing with the Japanese Zen-Style aesthetic influences. While the public domain featured a warm Nordic-influenced materiality, the bedrooms were of simple timber and humble and elegant design theme, with walk-in closet, coupled with complete storage functions, for creating a refreshing and stress-free space.

CHALLENGE:
As the dining area features genuine cedar in the ceiling that echos with timber flooring, it allows the cedar aroma drawing out the natural timber aroma. During construction, cedar ceiling panels need to be installed separately before drilling for wiring, therefore it left little room for error for the on-site craftsmen, however, after construction completion, it was the most rewarding creative experience.

ADDED DATE:
2019-09-30 08:12:23

TEAM MEMBERS (1) :
Derson Chiu

IMAGE CREDITS:
WJ PHOTO STUDIO(2018)

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Simple Design Studio

PROFILE:
The design team has a high degree of enthusiasm and professionalism in interior design. The design is based on the human core and plans the most comfortable space and atmosphere according to the needs of the owners. The construction team is an experienced fixed-worker to ensure that the design and construction quality can be fully implemented in every home.

NOMINATION DETAILS

Tranquil Zen Residence by Derson Chiu is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Derson Chiu when results are announced.
AWARD DETAILS

Tranquil Zen Residence by Derson Chiu is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2019 - 2020.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Derson Chiu.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Derson Chiu.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Derson Chiu's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Tranquil Zen Residence? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Derson Chiu, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |