Museum Salon Hair Salon by Chan Sau Cheuk

Home > Winners > #80350


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Museum Salon

PRIMARY FUNCTION:
Hair Salon

INSPIRATION:
On our first site visit, we noticed that there are lots of natural elements in this art mall. A grand vertical green wall is installed at the top of the shopfront and two entrances. Plenty of natural light come through the façade window. The inspiration, Classic art museum concept, conceived by the owners together with Designers. Designer wishes to project a space that people visiting a museum in forest. to illustrate the elegant atmosphere, arch feature with metal trim is the major element.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
This salon is located in art hub, when refined leisure with core concept of art and community in heart of CBD Zhujiang New Town in Guangzhou. It offers up-market hairstyling services to prestige population in this dynamic region.Typically the design in salon is crowd with close distance between customers. In our design, every styling station is stand alone, this can give a more private area and prestigious identity for each customer.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The first experience while seeing the shop is always important, we aimed to create a classical place (like going to museum), but coherent to the huge forest-like green wall on top of shopfront. For VIP customers, they can directly go to their lounges after entering the shop. Private area for hair washing is also provided. For general customers, they could also enjoy a level of privacy when enjoying the hair styling journey. Each styling cabinet is stand alone and built with private cabinet for their storing the clothes (eg. Jacket, coat) and belongings like bags. This gives a more private area and prestigious identity at each customer experience journey. In traditional salon, they put their merchandise on a big display shelf at reception. In this salon, jewelry-vision display case with pull out deck is made at each styling station. This brass and glass is designed to present the merchandise (eg. Hair styling tools, shampoo, treatment oil) in a way just like illustrating a luxury art piece or jewelry. Customer could sit well and viewing the products while he/she is having styling services. At raise area, we chose to use arch-shape screen instead of solid walls to separate hair washing and hair styling area, the rationale is not only to enhance and the penetration of space but also providing a calm atmosphere in a traffic environment. In normal operation, trolley is used to transport relevant tools (eg. hairdresser styling tools, dying material, iron set, roller and curling set etc.). Designer especially reserve lower spaces in custom-made cube shape cabinets, so stylist can park the trolley to cabinet and keep the space tidy all the time.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in January 2018 in Guangzhou City and finished in May 2018. It is located at an art mall in No. 6 Zhujiang Dong Road, Tianhe District, Guangzhou, China.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Firstly, during the operation at Salon, there is a relative high humidity place. we employed special treatment on the wood panel at reception counter. The material (Cedar wood) has been burnt and finished with special coating. This property could strengthen the durability in high humidity environment. Secondly, the ceiling is custom-built in arch form and come with concealed mono-tone lighting on every single arch. This is relative rare in hair salon design. This feature is not only to create a tall spatial but also coherent to the design element- “arch”.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The floor area of this salon is 210 sqm.

TAGS:
Salon, Arch, Museum, Elegance, Lifestyle, Commercial design, Privacy, Clean, Mono tone, Styling Station, Grand vertical green wall, Shopfront design

RESEARCH ABSTRACT:
In our primary search, the context of lifestyle in Guangzhou CBD, with emerging trend of international lifestyle, people in here are energetic and desired for social recognition. Hair styling is one of way to reflect the social status and lifestyle. It gives a background that international and up-market hair salon chain come to start up their business in here. People are not just come for styling services, but also looking for prestige customer experience journey. When we have the first site visit at project research stage, we walk around the art hub which the salon is located, this art hub refined leisure with core concept of Art and Community in the heart of CBD Zhujiang New Town in Guangzhou. Huge forest-like grass wall are placed at the top of shopfront. Plenty of sunlight comes from the façade window. Thus, we decide to create a shopfront that could coherent with the big, green and natural atmosphere. In traditional salon, they always have untidy tools and insufficient spaces for customers. In this salon, sufficient spaces for parking the equipment, tool and private usage are strengthened. Trolley and tools could be parked in a storage space nearby easily after used.

CHALLENGE:
The biggest obstacle of this project is the shop is long but narrow. It is not easy to divide multilevel zoning and spatial design at both open area and VIP lounge. Furthermore, there are two concrete blocks at the shopfront. Several elements (eg. building a round cabinet masking up the block and parking space for trolley) were built to develop a coherent atmosphere. Designer also has to create a balance in providing a sight that allow outsider could view through inside but maintaining a level of privacy for customers. One of fun thing is the design of two arches at the entrance, it is not 100% facing the entrance, this allows people to watch over the arch at different angles. The other fun thing is, we decided not to place a standalone company signage, we use repetitive graphics. Repetitive but different size of logo is made on this long façade bulkhead. In addition, we hope the lightings of this graphic could project a feeling like shinning leaves in open area. The second challenge would be the location of fire hose. It is located at an area which is very close to the entrance. Designer has tailored an arch-cabinet to hide away the hose, and make it coherent with the classical design at reception counter.

ADDED DATE:
2019-02-27 10:49:17

TEAM MEMBERS (1) :
Interior Designer: Chan Sau Cheuk

IMAGE CREDITS:
Image #1: Photographer Harold de Puymorin, 2019.
Image #2: Photographer Harold de Puymorin, 2019.
Image #3: Photographer Harold de Puymorin, 2019.
Image #4: Photographer Harold de Puymorin, 2019.
Image #5: Photographer Harold de Puymorin, 2019.


VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
atelier C+

PROFILE:
atelier C+ is formed by a group of like-minded architects, designers, thinkers and friends. Occasionally joined by over 20 people with interesting ideas. It has been playing an important role in a wide range of interior design and architecture projects, working closely together with clients in realising their aspiration and unique space. Projects including hospitality, retail, commercial, architecture disciplines. The vision of our multidisciplinary practitioner is to assist clients in conceptualizing the space through the narrative of architecture. For more about atelier C+, please visit: https://www.ateliercplus.hk

NOMINATION DETAILS

Museum Salon Hair Salon by Chan Sau Cheuk is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Chan Sau Cheuk when results are announced.
AWARD DETAILS

Museum Salon Hair Salon by Chan Sau Cheuk is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2018 - 2019.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Chan Sau Cheuk.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Chan Sau Cheuk.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Chan Sau Cheuk's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Museum Salon Hair Salon? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Chan Sau Cheuk, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |