Rathi Villa Residence by Behzad Kharas

Home > Winners > #79549


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Rathi Villa

PRIMARY FUNCTION:
Residence

INSPIRATION:
The client is into land development and travels extensively across the globe, with both his children being grown up and widely traveled; their sense of design was fairly good with a reasonable level of understanding of good and bad design. The overall taste that they had was very subtle yet classy. It is the same attribute that reflected into the space.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The theme for this residence was modern with few eclectic elements that make it luxurious. The client requirement for six bedrooms and theater gym spa bar was to be incorporated within these three floors. Some of the elements that adorn this house have been kept constant and common to create visual linkage so the entire flooring of the house including the staircase is done up by one marble.The overall taste was subtle yet classy.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
•The family lounge/living space/dining/bar are on one floor plate and are visually linked with each other so the use of ivory colored duco paint, walnut veneer, copper mirror remain constant through these spaces. Hints of beige and grey are seen through the wall paper, duco, upholstery and curtains. The kitchen has the same Fino beige flooring with a single colored grey lacquer shutter running through the entire in and broken up only by the beautiful quartz granite on it platform and dado. The central small island is covered with back lit onyx top to break the granite detail so that it doesn’t look like a box sitting in the center. The same onyx is clad onto the bar which frames the view for people sitting in the living looking towards the bar. •The theater room had a limit in size because of the column grid but to create the effect of a theater we used MDF batons and painted them black from an acoustic perspective and also a design perspective which helped us in creating texture in the ceilings and two opposite walls. The other two walls along the length of the theater have a skewed trapezoidal pyramid detail finished in MDF and champagne leafing. The lighting on the sides in the theater would normally come from alcoves created in panel but since size we were tight on space we introduced lighting effects by using 6 mm profile lights on the surface of the two side panels. •As one proceeds down to the master bedroom , the staircase ends facing a dead wall of the mother’s room. To create a sense of motion and drama we created a curvilinear paneling with indirect lighting to smoother out the harshness of the dead wall and the lighting effect accentuated the softness of this paneling to what would have otherwise been a star white wall. The corridor was kept in a location considering the column structure grid which had least amount of distance between 2 columns and making it a double loaded corridor. •On the right side you have master bedroom, mother’s bedroom and puja room and on left all the semi-public amenities such as home office, spa and gym. The mother’s room is kept simple with walnut veneer and beige duco with a melange of wall paper and leatherette for its headboard. Since the toilet door was facing the main bed even this was camouflaged so that it is not visible and TV is flushed within the same paneling. •The master bedroom is done up in tones of grey and black to break the monotony of beige color. Since this was the largest bedroom and longest we added texture to ceiling by using MDF 3D work sheets but painting it white to tone it down. The TV wall which has it to walk-in-wardrobe is also camouflaged with TV wall paneling, thus making that wall look seamless. The master toilet is done up with Australian white marble and with Silver River marble. The CMC water jet cut inlay is done in the central dry of the bathroom because of the expanse of the space. A similar motif is engraved in random locations at random sizes to reflect a similar detail but with subtle contrast. •The office is done in a palette which blends the beige and the browns with the grays and dark. In short the office space is color intermediately between the rest of the house and the master gym and spa block to create a subtle transition between two tones of color. The office space was kept transparent to create visual expanse and get natural light into the corridor. To create texture we made angular glass panels with lighting in between the panels to create more drama and break the linearity of a long corridor. The wellness block which comprises of the massage room and gym is done in tones of grey and black. A grey slate cladding on Stoa camouflages the spa door with the door adjoining it. Once you enter the spa block there is a Jacuzzi steam chrome therapy shower and WC . •The upper level of this residence has the guest room, younger son’s, elder son’s and granddaughter’s bedroom. This corridor on the upper level opens up on the double height living room space thereby getting natural light into the long corridor. Here again all of them to the bedrooms are camouflaged with the same paneling on the walls to reduce the number of the elements seen in the space and only the art on the corridor wall gets highlighted. The guest room done in tones of beige and walnut are hexagonal grid patterns created by using layered veneer helps in camouflaging the bathroom door facing the bed. A wooden ceiling with a simple headboard detail helps in creating warmth in the ceiling. •The younger son’s bedroom was done in grays and blacks with a very specific request from the son. In this room, Dragon Grey marble is clad on the TV wall and the study table and study storage unit this is done in a special detailing of clamping the marble to the shutter using a smaller version detail of external stone cladding. The walk-in-wardrobe continues to be dark n grey with weaved leatherette on the wardrobes and Dragon Grey and blackness marble being used in the bathroom and carefully juxtaposed with full height mirrors to create expanse. •The grand daughter’s room and the elder son’s room is planned in such a way that they have their own exits and entry's but yet are interconnected through a common vestibule. The daughter’s room is kept white because the color infusion through books and toys in the open rack and with the transparent vinyl graphic pasted on a backlit alabaster background. The daughter’s bathroom is done up in white marble and corian with a gradation in mosaic from dense to light being done in the shower. The elder son’s bedroom is again done in tones of beige walnut and ivory with a color infusion of blue through the sofa and bed cover. His bathroom is done using Classic Beige with Sarancolin marble with an inlay and hot dipping pattern working along the same concept as the master bathroom on the floor below.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project began in May 2016 and was completed in February 2018. It is located in Nashik, India

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
•While planning and making layouts of this residence a lot of focus was given to structural grid which defined sizes of space and their shapes. However we did a few structural changes by eliminating a slab in the living to create a double height ceiling thereby creating large volumes for the main soul of the home. Some of the elements that adorn this residence have been kept constant and common to create visual linkage, so the entire flooring of the house including the staircase is adorned by one marble, Fino beige, except the individual bathrooms which reflect the personality of the occupants of that particular room. The rest of the house has a similar flooring finish. In terms of veneer, walnut as a color is used all across the house except with a tinge of smoke grey veneer in the master and younger son’s bedroom. Shades of duco color were kept neutral like off white and coffee to neutralize and balance the detailing in each of the spaces. To create a visual linkage from the living room floor to the private bedroom zones upstairs, we created a texture pattern which is veneer on veneer and then applied with off –white duco paint whereby creating texture and a sense of connection between the two floors. This detailing also helps in camouflaging multiple doors in various locations, for eg the theater room door near the living space and the DB storage shutter near the family lounge is all camouflaged with one detailing. This helps in reducing the number of elements in the space which would otherwise stand out by showing different of them independently and painting the walls in a different color. The overall essence was to submerge all of them into the paneling so that they don’t stand out as separate elements. •Lighting was a key to ensure that the warmth of the space comes out and also highlights different textures within the space. Decorative lighting in terms of chandeliers hanging lights and table lamps were customized to add warmth to the space and cover volume when it comes to chandeliers and hanging lights. •The choice of furniture styling was kept modern and in tune with overall appeal of the space. The fabrics were kept neutral at most of the places by using grays and greens and off whites and just adding color through signature pieces in few select spaces, like the bar lounge. The color infusion is essentially done through cushions and the bed covers or stools thereby creating some form of vibrancy in a neutral palette. •The artifacts and frames were chosen keeping in mind the essence of the space and to create drama by telling a story in an otherwise neutral environment. For e.g. a 5 feet tall winged angel is placed in a niche created by column offsets on a structural grid which livens up the ambiance as one enters into the main living space. The idea of using copper mirror along such awkward columns coming in the middle of spaces, especially in the living part was purposely done to neutralize and camouflage the effect of opaque columns occupying odd locations within the space. Copper mirror cladding also helps in vanishing off tricky of the ceiling. In the living part the wooden batons over walnut veneer was done to essentially camouflage the air-conditioning openings and not have the typical grill jutting out into the space. This also created an essence of warmth and texture to the bar place and thereby visually connecting the bar behind the living room to the main living room in the front. Since this was a residential apartment building we didn’t have much height to play with in the rest of the positions hence the majority of ceiling in all bedrooms are kept subtle to neutralist the detailing along the walls.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The total was 9000 sq.ft

TAGS:
residence, luxury, tactile, interiors, design

RESEARCH ABSTRACT:
•The client is into land development and travels extensively across the globe, with both his children being grown up and widely travelled; their sense of design was fairly good with a reasonable level of understanding of good and bad design. The overall taste that they had was very subtle yet classy. It is the same attribute that reflected into the space.

CHALLENGE:
Getting the layout based on the rigid structural column location.

ADDED DATE:
2019-02-26 11:07:29

TEAM MEMBERS (1) :
Behzad Kharas

IMAGE CREDITS:
Mr. Prashant Bhat

Visit the following page to learn more: http://thebnkgroup.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Behzad Kharas

PROFILE:
Graduating as a promising student from Rizvi College of Architecture in the year 2002, Behzad N Kharas began his career in the field of signage. After integrating the nuances of signage he went to Pronith Nath and Associates to inculcate his refined sense of style of design and concept development. In May 2004 he was bestowed with an opportunity to work with the visionary architect Hafeez Contractor. The year of 2005 saw the birth of ThinkBNK. With the first project of designing a villa for a family friend to getting office space to function (from a school friend), the projects of ThinkBNK gradually unfolded one by one. Though projects were progressively increasing, with some projects not seeing the light of the day, ThinkBNK went through a rough patch.The secret of Behzad Kharas’s success is the value he places on honesty, integrity, perseverance and passion for the work he undertakes. These values are in turn infused to the team that he mentors resulting into an excellent outcome. The will to deliver positive growth, rides over all the rough times that are faced by the company. The BNK Group has rapidly diversified into consultancy, contracts and construction ushering in new challenges to take on.

NOMINATION DETAILS

Rathi Villa Residence by Behzad Kharas is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Behzad Kharas is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

Rathi Villa Residence by Behzad Kharas is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2018 - 2019.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Behzad Kharas.

· Click here to view the profile and other works by Behzad Kharas.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Behzad Kharas' Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Rathi Villa Residence? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Behzad Kharas, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |