Noce House Residence by Ed Ong

Home > Winners > #62801


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Noce House

PRIMARY FUNCTION:
Residence

INSPIRATION:
With a voluminous and column-free living room, dining room, open kitchen; and the lap pool on one side spanning more than half the length of the house - the entire length of wall on the first floor called for a definitive treatment to bring a clear concept and theme into the light-filled living space.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
This 5,800 square feet 3-storey house is located within an affluent area on the east coast of Singapore. The architecture is modern, including a lap pool, its own elevator, five bedrooms and a roof garden. The aim was to create a modern contemporary interiors that is luxurious, and achieve a look that is timeless, communicating fine living and stature. To accommodate three generations living under one roof, spatial planning was of utmost importance. Entertainment of friends and family called for a bespoke treatment of the interiors.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
With an extensive scope of works that include layout changes and a full fit-out, this project was completed in a period of 6 months. Close site supervison from the creative lead, the project manager and the main contractor ensured minimal mistakes and and near-zero slippage on the timeline. A prime consideration was to also minimize disturbances to the surroundings and the neighbourhood. Upon completion, the immediate neighbours to this house expressed gratitudue and praise for the efficiency that was exercised throughout the duration of works.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in February 2017 and was completed in July.

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Primary Materials: Walnut Veneer, Plywood The design and painstaking work to built each walnut column element by hand, and its assembly and installation on site, resulted in an interior theme that is at once unmistakably modern, yet definitively refined. Black-stained veneer finish employed on the wall panels and trims gives the interior a sophisticated accent.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Type of Property: Semi-Detached House, 3-Storey Land Size: 3,500 square feet Built-Up Area: 5,800 square feet

TAGS:
luxury design, luxury interiors, modern interiors, contemporary interiors, modern luxury

RESEARCH ABSTRACT:
Adding to interior design, this project incorporates green and environmental sustainability features that are aligned with Singapore's national initiatives on building technology. Green Wall. A full-height Green Wall fronts the main entrance of the house. This is in line with Singapore’s national initiative to encourage buildings to incorporate green walls onto building facades or at open spaces to achieve environmental friendliness and aesthetics considerations. For this house, the Green Wall has become a distinctive feature in its neighbourhood, a pleasant visual to both owners and visitors, capturing admiring gazes of passers-by with its vibrant greens. LED Lighting. For energy-savings, LED light fixtures and fittings is used for the entire house, interior and exterior. This project has a 100% adoption of energy-saving LEDs throughout the premises.

CHALLENGE:
The aim was to create a modern luxury residence that is contemporary, communicating fine living and stature. The creative challenge was to design a singular design element that can be applied throughout the house for coherence of theme and continuity. To have modern luxury felt not just on the first floor, but in every space throughout the house. On one side of the house, the wall runs the entire length from the Living Room to the Staircase, and continues to the Elevator, the Walk-in Closet, the Powder Room, and finally the Open Kitchen. The Lap Pool spans the opposite side terrace of the house, with its full height floor-to-ceiling sliding glass panels. Clear from the beginning was that the length of wall needed a definitive design element that can be applied to the entire length to give the entire space its theme. In consideration of achieving a modern form with a timeless look, walnut was chosen to be the main material and finish. A singular walnut column element was designed, comprising of two long members and two short supporting members, becoming the defining element of the concept for the interiors. This walnut column element was applied to the length of the Living Room, the Staircase including a concealed door to a utility space underneath, and the Dining Room. The walnut columns also serves as a divider to the Staircase leading up to the upper floors. The concept continues on the third floor, where these walnut columns runs the entire length of a counter ledge in the Entertainment Room and Bar Lounge.

ADDED DATE:
2017-12-26 09:16:24

TEAM MEMBERS (1) :


IMAGE CREDITS:
Dwell Interior Design

PATENTS/COPYRIGHTS:
Dwell Interior Design Pte Ltd Singapore

Visit the following page to learn more: http://www.dwell.com.sg
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Dwell Interior Design, Singapore

PROFILE:
Dwell Interior Design was founded by Ed Ong in 2005. The strength of Ed and his team is in creating fine interiors for private residences. With extensive experience in landed homes, Ed's clients have also engaged him in the architecture of houses as well. He has been consulted on overseas projects as well. On the commercial front in 2010, Ed was the first Asian designer to be appointed as the creative lead for the design of Blum's showrooms across Southeast Asia. Blum is a worldwide multi-national European company that manufactures the highest quality kitchen fittings that are used by most high-end kitchen makers. This collaboration spanned 2 years and saw the launch of the new showrooms in Singapore, Jakarta, Surabaya, Ho Chi Minh and Manila. Dwell's strengths and success owes largely to Ed's philosophy that that talent is meant to serve. Design must respect and serve the needs and wants of the client. To achieve tangible goals of a business and its brand. He takes time to listen and understand the client. Ed also believes that trust is the foundation of the client-designer relationship. And the team works hard to earn and keep that trust. Another of Dwell's edge is that it works with craftsmen, service providers and suppliers who are the best in the trade. This ensures a high degree of quality control and timely completion for each project. Dwell is located within an award-winning heritage conservation house in River Valley.

NOMINATION DETAILS

Noce House Residence by Ed Ong is a Nominee in Luxury Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Ed Ong when results are announced.
AWARD DETAILS

Noce House Residence by Ed Ong is Winner in Luxury Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Ed Ong.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Ed Ong.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Ed Ong's Luxury Design?
You will most likely enjoy other award winning luxury designs as well.
Click here to view more Award Winning Luxury Designs.


Did you like Noce House Residence? Help us create a global awareness for good luxury design worldwide. Show your support for Ed Ong, the creator of great luxury design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great luxury designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |