Highline Restaurant Bar by Michael McGirr

Home > Winners > #61338


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Highline

PRIMARY FUNCTION:
Restaurant Bar

INSPIRATION:
The inspiration behind Highline was to create a venue that focusing on a minimal, mid century modern retreat, Shanghai socialites could get a taste of Californian lifestyle perched on the 6th floor of the Ascott Hotel & service apartments right in the centre of the city. Inspired by the greats, Frank Lloyd Wright, Eero Saarinen and Van Der Rohe, the interior takes cues from their developed language of design to move against the trend here of which Industrial chic/loft design has become the norm.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Highline is an all day dining, lounge and bar located in the Ascott Serviced Apartments in central Shanghai. The design is a refined and minimal creation, drawing inspiration from US mid-century modernism though an LA luxe filter. The program and site were challenging: the dark, low ceilinged space was to function as an all-day venue for both hotel guests and visitors. Fortunately, an expansive terrace adjoins the space and we were able to extend the dining room onto this terrace, creating a sunlit skyroom, which forms a transition between the intimate dining room and the spectacular views from the terrace.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Highline was spatially planned to highlight the key feature; the terrace. Firstly you enter the space via the lowly lit lounge area that pivots of from the central bar. The bar has been placed to connect all three key spaces; The lounge, dining and terrace zones while also providing a central focal point as you enter the space. On fine weather days the façade opens up and the bar becomes an open bar to fully connect inside with outside. Operationally this allowed drink service to flow smoothly whether orders were made from the terrace, dining, lounge or straight from the bar. Visual and social interaction is also encouraged with the location of the central bar. The other challenged this solved was to provide another visual attraction to balance the terrace as the main element of the venue, keeping all guests satisfied with their seating location. Adjacent from the bar was the kitchen area; centrally located on the backside of the space to service all areas away from seated areas. POS and service stations were integrated into hidden pockets or designed as luxury detailed furniture to hide visual eyesores and keep operations smooth. Highline’s final and most difficult challenge was ‘How to balance the low ceilinged interior space with the light, expensive terrace?’ The approach was first to build a glass-enclosed extension to help break the transition from interior to exterior by creating a smoother more gradual connection. The central dining area connecting the glass extension was then fitted out with an artificial ‘skylight’ system that allowed the restaurant operations to be able to balance the lighting between glass-enclosed area and the low ceilinged dining area, depending on if the weather was sunny or grey. On sunny days the skylight would be turned up to balance the light from outside and on darker colder days it would be dimmed to recreate the exterior lighting environment. In the evenings it could be dimmed a warm yellow color to help create a more intimate setting for evening dining or drinking. This control would help optimize all day dining environment with the goal of maximizing the space usage.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Project completed in 2016, Shanghai.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Pergo Wood floor https://na.pergo.com/ Belle Stone Stone& marble http://www.belle-stone.com/ Matzform Furniture http://www.matzform.com/en / Studio Illumine Lighting Design http://www.studio-illumine.com/ Fybox lightbox http://fybox.net/ Kvadrat Fabric http://kvadrat.dk/ Altfield Fabric http://www.altfield.com/index .html

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Highline critical space is a 600 square meter venue located on the 5th floor of the Ascot Hotel & service apartments. The 600 square meter space was sub-divided into 400 square meters interior space with 100 square meters as a glass-enclosed extension included and a expansive 200 square meter roof terrace with outdoors bar and storage.

TAGS:
mid century modern, Californian lifestyle, minimal, brunch, all day dining, bar and restaurant

RESEARCH ABSTRACT:
Keeping things simple and refined was the objective; applying two key wall finishes of stone throughout the space to contrast each other as the core idea. Large slabs of grey/blue marble sit off axis from its Turkish white stone base that clads 70 percent of the wall space. Warm walnut wood bar counters and shelving accent the more minimal stones to create a warm balance between the material palette. Classic mid century modern furniture, upholstered in modern pastel fabrics, finish of the interior space to keep things contemporary and sophisticated while the lounge cantilevered fireplace and terrace sunken fire pit provide focal points across the space. This balance of minimal elements and classic detail provides guests with a unique bar and restaurant experience which has made Highline the talk of Shanghai and why people keep coming back for more.

CHALLENGE:
Our approach was to first work out how to bridge the transition between the terrace and the dark, low ceilinged interior. This was done by applying two key ideas: Firstly by creating a glass structure to expand the interior space while also connecting visually to the exterior. The second was to insert an artificial skylight over the main dining area that allowed the lighting environment to balance across the whole venue.

ADDED DATE:
2017-09-28 07:24:04

TEAM MEMBERS (2) :
Michael McGirr and Matthew Lemar

IMAGE CREDITS:
Image #1: Photographer, Seth Powers, 2016. Image #2: Photographer, Seth Powers, 2016. Image #3: Photographer, Seth Powers, 2016. Image #4: Photographer, Seth Powers, 2016. Image #5: Photographer, Seth Powers, 2016.

Visit the following page to learn more: http://red-sh.com/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
red design

PROFILE:
red design create considered, immersive spaces for the world’s leading restaurant, hospitality and lifestyle brands. Headquartered in Shanghai since 2007, red design has grown into a diverse firm of 30 architects and interior designers.   We work on a global scale with specific expertise in emerging markets. Our design process involves plenty of conversation, a discerning approach, intuition and integrity.  Whether we’re designing a fast casual concept; a fine dining restaurant or a boutique resort, our focus is always on fresh thinking, delivering innovative solutions for our clients and transformational experiences for their customers.

NOMINATION DETAILS

Highline Restaurant Bar by Michael McGirr is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Michael McGirr when results are announced.
AWARD DETAILS

Highline Restaurant Bar by Michael McGirr is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Michael McGirr.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Michael McGirr.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Michael McGirr's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Highline Restaurant Bar? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Michael McGirr, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |