The Script Cinema by CM Jao and Ken Cheung

Home > Winners > #61063


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
The Script

PRIMARY FUNCTION:
Cinema

INSPIRATION:
When we trace back the origin of a film – or the soul of it – it always comes to ‘the script’. A pile of paper can work magic on films. And the same thing goes to interior design too. At the initial stage of designing, sketches and drafts happen on papers also. Leveraging this to our design concept of this cinema, the team wanted to draft a script and cast it into the interior space we had. We imagined a book of script being thrown into the air, papers forming mesmerizing curves that open a pathway for the audience to wander into a world of films.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
In order to portray this state of mind, it is important that we choose the right shapes and lighting. We used a lot of curves, arcs, and beige colour lights throughout the whole cinema, just to create vibes similar to papers being thrown into the air. We also divided the cinema into four parts: (i) opening, (ii) developing, (iii) changing and (iv) concluding – the four steps of Chinese regulated classic writing. These four parts follow in order of an average audience’s journey. The first part is ‘opening’, symbolized by the entrance of the cinema including ticket counter and food stalls. Here we used sleek lines and edges to welcome every audience, drawing their attention in the most natural way, as in films where the opening scene fades in from all black. There are also the same curves in the ceiling, so that it can join in with lines on walls under soft beige lights. In between walls there are some subtle wood pattern facing behind a layer of white curvy walls. With aid of white lights along the curves, the walls look like an opened book, revealing intriguing forewords. After the glorious opening, our design story continues to the next part: ‘developing’. Along the hallway, both walls and the ceiling are extending the curvy lines and shapes of the previous part, whilst the patterns on the floor find their ways to go through, indicating clear directions to different houses on the hallway. Since it is important for this ‘developing’ part to enhance what was started in the ‘opening’, we used a slightly darker colour on the walls to increase tension. This is to prepare audience to feel more involved in the cinematic experience, right before going into each house for screening. Followed by that, it is time for a little plot twist: ‘changing’. In the middle of the hallway with a turn, you will find the male and female washrooms. This symbolizes ‘changing’ in a script, which explains why the look and feel of this part are quite different than the previous. Upon stepping into the washrooms, you will find a much brighter white light. This helps in intensifying the black and white colour contrast used in general. Full-body mirrors are used and placed to reflect each other, creating an infinite space for the audience to explore in this sea of imagination – just like any plot twist in a script.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Journey through the script ends with the part ‘concluding’, which is represented by the houses. The sleek curves are not paused or stopped in this part. Different colour tiles with curvy edges are the skin of professional audio equipment, giving the best sounds to surround in the house. As a finale to the journey, colours used here are much more vibrant yet holding onto the subtle style, mix and match with unique colour choices. Walls are with warm colours; chairs with cold colours. This mixture works for both dimmed and bright lights. In dimmed lights, it allows audience to dive in to the films they are watching; in bright lights, it allows audience to gently pull themselves back to reality.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in May 2016 in Shenzhen, China and finished in May 2017.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
-

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
-

TAGS:
-

RESEARCH ABSTRACT:
-

CHALLENGE:
How do we make a still space as engaging as a film? This was a question we asked ourselves when we first started this project. Films, in another words, are moving pictures, a sequence of still photos. Hence, we designed by breaking down the cinema into pieces, as if we would freeze the screen at our favourite moment of a film. Collaborated the captivating element of films; we successfully turned this cinema into a series of moving pictures, letting audience embrace the holistic cinematic experience.

ADDED DATE:
2017-09-25 09:54:57

TEAM MEMBERS (3) :
CM Jao, Ken Cheung and Shanny Cheung

IMAGE CREDITS:
NKCHU

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to Oft Interiors Ltd., 2017

Visit the following page to learn more: http://www.oftinteriors.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Broadway Circuit

PROFILE:
Broadway Cinema was first established in 1950s and was rebuilt in the existing location, Sai Yeung Choi Street, Mongkok, in 1987. Thereafter, Broadway Circuit has gradually developed to nowadays the largest cinema circuit in Hong Kong. Being operated by Edko Films Ltd, the circuit comprises two brands, including the stylish quality “Broadway” and premium elegance design “PALACE”, covering all the major locations in Hong Kong Island, Kowloon and the New Territories. Since 2006 Edko Films Ltd has appointed by AMC Cinemas to manage the AMC cinema in Hong Kong. Hence, Broadway, PALACE and AMC altogether have a presence of 11 cinemas across the territory, providing 55 screens and over 8700 comfortable seating. As quality is a way of life, our state-of-the-art cinemas touch you with its charm and uniqueness. Each cinema come with a different design feature, and is equipped with advanced digital cinema equipments, offering audiences almost the perfect visual and audio enjoyment.

NOMINATION DETAILS

The Script Cinema by Cm Jao and Ken Cheung is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by CM Jao and Ken Cheung when results are announced.
AWARD DETAILS

The Script Cinema by Cm Jao and Ken Cheung is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with CM Jao and Ken Cheung.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by CM Jao and Ken Cheung.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Cm Jao and Ken Cheung's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like The Script Cinema? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Cm Jao and Ken Cheung, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |