Reborn From Ruins Residential House by Lei Jin, Tianqi Guan, Teng Guo

Home > Winners > #58315


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Reborn From Ruins

PRIMARY FUNCTION:
Residential House

INSPIRATION:
The project is situated in ChangGe Village, Daxing County, in southwestern suburb of Beijing. The place had no water supply nor a restroom– its residents, a senior farm couple, needed to walk out 100 meters around the house to get to the closest loo in the neighborhood. The house's long but narrow courtyard facing south functioned as a pathway for the family's only transport vehicle, a three-wheeler, which was inconveniently parked in a dead end. Even worse, interior floor elevation of the house was almost 20 centimeters lower than the courtyard, turning the house into a flooding pond whenever it rained, a safety threat to the entire building structure. Ironically, the area was troubled by water shortage – water gets cut off almost daily, sometimes during peak evening hours.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The remodel project was one episode of BTV's live television show series called “Our Warm New Houses”, newly rolled out earlier this year. The show producer set up specific but stringent requirements on cost and construction speed. Design and construction needs to be completed in 45 days. All-inclusive budget is capped at 300,000 RMB (about 45,000 USD), including labors and materials on field work, site remodeling, interior construction, lights and fixtures, furniture and interior decorations, even purchasing new home electronics.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
In terms of functional layout, we have made adjustments to re-organize the floorplan based on detailed communications with the residents, understanding their daily routines and habits. Outside the house, we first re-located the parking area of the “three-wheeler”, from the inner-most end of the courtyard to outside of the gate, so the courtyard could be fully utilized, and not having to worry about its pathway function. We then planted bamboos & lavenders along the neighboring wall by the south side of the courtyard facing the house, creating a relaxing and serene landscape to be viewed from inside.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Design Phase: May 2015/ Project Complete: July 2015

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Inside the house, by custom, the locals particularly dislike windows on the north wall, so we have carefully accommodated this by moving all the storage function to the north side of the house, while taking the daily activity function to the south side where it is also better lit. As the house layout takes the shape of a narrow rectangle, with the long side oriented north and south, the middle part of the house is better suited as a common area. It also separates the resting areas for hosts and guests, allowing for better privacy. After elevated the floor for flood control, the building height is only 2.1 meters. So we removed the suspended ceiling, to allow for more space. Then, after some cleaning and maintenance work, the original wood structure and straw-covered ceiling texture is finally revealed, telling a story of time.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Site Area: 210 square meters/ Total Floor Area: 130 square meters

TAGS:
renovation, redevelop, low cost, low budget, village, brick house, wood

RESEARCH ABSTRACT:
Originally, one side of seven structural columns were partially exposed to the exterior, which could potentially become a safety issue given their age. We have managed to push out the south side exterior wall by 50 centimeters, so the columns are now behind the wall, protected against wind and rain; a source of natural beauty, these wood columns themselves seamlessly become part of interior decorations. During site survey process, we discovered a narrow pathway about 80 centimeters wide between the west side of the building and neighboring wall. So we designed a view window at the end of the corridor toward the west side. Outside the window, swinging bamboo shadow helps to connect the interior space with the natural environment.

CHALLENGE:
To solve the core water issue, our architectural design process thoroughly considered the challenges of both water shortage and flood control. First, we elevated the interior floor, adjusted exterior courtyard ground level and installed new sewer and gutter systems. In addition, a new water tank with a capacity over 2-cubic-meters was built at one end of the courtyard, to harvest and recycle rain water collected from the rooftops. In the evenings when water gets occasionally cut off, collected rain water could be used as a supplementary water source for toilet flushing or to satisfy other essential needs, for up to a year. At the same time, with water drainage now in place, the building structure stands strong even in pouring rain.

ADDED DATE:
2017-06-14 05:54:54

TEAM MEMBERS (2) :
Lei Jin, Tianqi Guan and Teng Guo and

IMAGE CREDITS:
Xiazhi

Visit the following page to learn more: http://www.evolutiondesign.com.cn/caseinfo.as p?id=379
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Evolution Design

PROFILE:
Evolution Design LLC is a Beijing based boutique architecture firm specializing in providing architectural and interior design services for high-end customers from the private and institutional spaces. With more than 30 professional staffs, we deliver highly integrated solution, starting from architectural planning, interior design, landscape design, all the war to lighting design and accessories, to carry out customized design needs. Our current projects include residential buildings, club houses, restaurants and boutique hotels. Evolution's management is composed of a internationalized team, with rich experiences in the high-end design space and successfully completed numerous influential customized projects in China. We manage the design process based on a systematic approach: from conceptual design, thematic design to construction document and on-site service. We believe that a customized design proposal needs to help the client solve their problem, and our job is to find the best professional solution for the clients from the operational level. We believe in authentic design, coordinating every support function to participate in the design process from the project initiation, so that everyone understands what the client truly needs, or even uncover potential issues before the client does. We strive to refine every detail to ensure that the final design product is of the highest quality.

NOMINATION DETAILS

Reborn From Ruins Residential House by Lei Jin, Tianqi Guan, Teng Guo is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Lei Jin, Tianqi Guan, Teng Guo is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

Reborn From Ruins Residential House by Lei Jin, Tianqi Guan, Teng Guo is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2017 - 2018.



· Press Members: Click here to request a exclusive interview about Reborn From Ruins Residential House from Lei Jin, Tianqi Guan, Teng Guo.

· Click here to view the profile and other works by Lei Jin, Tianqi Guan, Teng Guo.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Lei Jin, Tianqi Guan, Teng Guo's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Reborn From Ruins Residential House? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Lei Jin, Tianqi Guan, Teng Guo, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |